Arama

8 yıla 80 yıl sığdıran Yavuz Sultan Selim’in muharebeleri

Yavuz Sultan Selim Doğu'ya yaptığı fetihlerle 8 yıla 80 yıl sığdırdı. Şehzadelik yıllarında çok iyi eğitimlerden geçen, siyasi ve askeri dehasının temellerini o günlerde atan Yavuz, Osmanlı tarihinde imparatorluğa en çok toprak katan padişah oldu. Öyle ki, "geçilemez" sanılan Sina Çölü'nü bile o günün şartlarıyla 13 günde aştı. Miras bıraktığı topraklar sayesinde kendisinden sonra padişah olan Kanuni devri "imparatorluğun en geniş yüzölçümüne" sahip oldu. Peki, Yavuz Sultan Selim bu zaferleri nasıl kazandı?

  • 3
  • 16
İMPARATORLUĞA EN ÇOK TOPRAK KATAN PADİŞAH
İMPARATORLUĞA EN ÇOK TOPRAK KATAN PADİŞAH

Savaşmakta oldukça mahir olan Yavuz Sultan Selim'i, tarihçiler "sekiz yıla seksen yıllık iş sığdırmış büyük bir padişah" olarak değerlendirirler.

Nitekim gerçekleştirdiği fetihlerle bu tabiri sonuna kadar hak etmiş; Osmanlı tarihinde imparatorluğa en çok toprak katan padişah olarak anılmıştır. Diğer padişahların aksine Yavuz, fetih hareketini Doğu yönünde gerçekleştirmiştir.

Yavuz Sultan Selim: Geçilemez sanılan çölü aşan hükümdar

  • 4
  • 16
ŞEHZADELİĞİ SALTANATI İÇİN ÖNEMLİ BİR TECRÜBEYDİ
ŞEHZADELİĞİ SALTANATI İÇİN ÖNEMLİ BİR TECRÜBEYDİ

Özellikle Gürcü prensliklerinin ve Osmanlı Devleti için büyük bir siyasî-dinî mesele oluşturacak olan Şah İsmail'in faaliyetlerini dikkatle takip etti. Gürcü kralına karşı yaptığı bir seferde büyük başarı kazandı ve babası tarafından takdir edildi.

Fakat II. Bayezid, Şah İsmail'in sınır boylarındaki hareketleri karşısında oğluna düşmanları çoğaltmaması için uyarıda bulunmayı da ihmal etmedi.

  • 5
  • 16
ŞAH İSMAİL ANADOLU İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYORDU
ŞAH İSMAİL ANADOLU İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYORDU

Yavuz Sultan Selim, tahta geçer geçmez icraata başladı. O sıralarda Azerbaycan, Irak ve İran'ı eline geçirmiş olan Şah İsmail, Anadolu'yu tehdit eder bir duruma gelmişti. Şiiliği kullanarak devamlı fitne çıkartıyor, Müslümanların birliğini sarsıyordu.

Yavuz Sultan Selim topladığı olağanüstü divanda, Şah İsmail'in tehlikeli faaliyetlerini uzun anlattı. Divan, çetin müzakerelerden sonra, İbn-i Kemal Paşa'nın fetvası ile İran'a sefer kararı aldı.

  • 6
  • 16
YAVUZ İLERLİYOR; ŞAH İSMAİL KAÇIYORDU
YAVUZ İLERLİYOR; ŞAH İSMAİL KAÇIYORDU

Şah İsmail, devamlı geriye doğru kaçıyordu. Asker, bu uzun yolculuktan usandı; ikmal azaldı.

Orduda birçok kimse "Şah İsmail kaçtı. Bu bile zaferdir. Artık geriye dönelim" deyip, isyan çıkarmaya başladı. Hatta bunlar, Yavuz'un çadırına ok atacak kadar ileri gittiler.

10 soruda Yavuz Sultan Selim ve hilafet

  • 7
  • 16
YAVUZ'UN İSYANCI ASKERLERE YAPTIĞI KONUŞMA
YAVUZ’UN İSYANCI ASKERLERE YAPTIĞI KONUŞMA

Yavuz bu nutukta, "henüz hedefe varılmadığını, seferden asla dönülmeyeceğini, cihat için yapılan bu seferden, ancak kadınlarını düşünenlerin dönebileceğini, yiğit olanın ardınca gelmesini isteyip, tek başına dahi olsa savaşacağını" gür sesi ile ifade etti.

"İsteyenler, karılarının yanına dönüp entarilerini giyebilirler! Ben düşmana karşı tek başıma da gidebilirim!" dedi ve atını mahmuzladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN