80 yıldır dinmeyen acı: Ahıska Sürgünü
Sene 1944, günlerden 14 Kasım. Yer, Gürcistan'ın güneyi Ahıska Bölgesi. Burada, zamanında göç etmiş binlerce Türk yaşamakta. Ahıska Türkleri; tarihimiz, dilimiz ve milletimiz onlarla bir, onlar kardeşlerimiz. Sovyet yönetiminin başındaki eli kanlı isim Stalin nasıl Kırım Tatar kardeşlerimizi sürgün ettiyse aynı yıl Ahıska Türklerini de vatanlarından koparmış ve zorla sürgüne tâbi tutmuştur. İşte, 80 yıldır dinmeyen acı Ahıska Sürgünü...
Giriş Tarihi: 14.11.2024
17:18
Güncelleme Tarihi: 14.11.2024
17:29
◼ Tam 250 yıl Osmanlı yönetiminde bulunan Ahıska bölgesi, 1828 yılında Çarlık Rusya tarafından işgal edilmiştir. 1917 yılında Çarlık rejiminin yıkılmasıyla Ahıska toprakları nefes alsa da 1921 'de Sovyet Rusya ve Osmanlı arasında imzalanan Moskova Antlaşması sonucu tekrar Rusya'ya bırakılmıştır.
◼ Yaşanan bu gelişmeler hiçbir zaman Anadolu'daki Türkler ile Ahıska Türkleri nin arasını açamamış, aksine birbirlerine daha da kenetlenmelerini sağlamıştır.
◼ Almanya'da iktidarın başına gelen Naziler, Rus yönetiminin sonunu getireceğini söyleyince Rus yönetimi, işgal ettiği topraklarda yaşayan etnik halka baskı uygulamaya başlamıştır.
◼ 1918 ve 1921 yılları arasında Sovyetlerin baskıları üst seviyeye ulaşmış, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti 'nin bağımsızlığı da sona ermiştir. Bu baskılara dayanamayan Ahıska Türklerinin büyük bir kısmı Türkiye'ye sığınmıştır .
◼ Sene 1944 olmuş ve Stalin gittikçe zalimleşmiştir, Almanlarla iş birliği yaptıkları gerekçesiyle önce Kırım Tatar Türklerini ardından da 14 Kasım 'da Ahıska Türklerini vatanlarından etmiştir.
◼ İkinci Dünya Savaşı 'ndan bir sene önce, Stalin 'in emriyle Ahıska Türkleri, zorla kendi evlerinden çıkarılmış ve Orta Asya 'ya sürgün edilmişlerdir.
RUSLAR TÜRK DÜNYASINI NASIL AYRIŞTIRDI?
◼ Adıgön, Ahıska, Aspinza, Ahılkelek ve Bagdonovka ilçelerin yer aldığı tam 220 askeri birlik tarafından kuşatılır. Moskova yönetimi, Sovyetler Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti sınırında yer alan Ahıska'daki Müslümanları yerinden etmek için 6 bin asker görevlendirmiştir.
◼ Kırım Sürgünü'nde olduğu Ahıska'daki erkekler de askere alınmış ve II.Dünya Savaşı'nda cephede savaştırılmış. Geride kalan kadınlar ve yaşlılar da Ahıska-Borjomi demir yolu yapımında işçi olarak kullanılmıştır.
◼ 14 Kasım 'da Ahıska bölgesinde yaşayan Türklerin kapısına askerler dayanmış, çocuk ve yaşlı ayrımı yapmaksızın bölge sakinlerinden iki saat içerisinde hazırlanmalarını istemişlerdir.
◼ On binlerce Ahıskalı , tren vagonlarının bekletildiği noktalara askeri kamyonlarla taşınmış ve üç gün istasyonlarda bekletilmelerinin ardından vagonlara bindirilmişlerdir.
ORTA ASYA DEĞİL TÜRKİSTAN