Arama

Abdülhamid Han'ın miras bıraktığı üniversiteler

Şartlar ne olursa olsun eğitimi asla ihmal etmeyen Sultan II. Abdülhamid, açtırdığı mekteplerle eğitim alanında zihinlerin dönüşümünü sağladı. Günümüzdeki köklü birçok üniversite onun döneminde inşa edildi. Bunlardan bazıları İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Sabahattin Zaim Üniversitesi'ydi. Sizler için bu okulların masalsı öyküsünü araştırdık.

  • 6
  • 22
DARÜLFÜNUN NE ZAMAN AÇILDI?
DARÜLFÜNUN NE ZAMAN AÇILDI?

🔹 Başarısızlıkla sonuçlanan 3 denemenin ardından uzun yıllar bu hususta çalışmalar yaptıran ve birçok mektep açarak üniversite eğitiminin altyapısını oluşturan Sultan II. Abdülhamid, vaktin geldiğini düşünerek gerekli adımı adar.

🔹 1900 yılında 55 yıllık tecrübenin ışığında, hukuk mektebinin de bulunduğu birkaç fakülteden oluşan Darülfünun-ı Şahane'nin kurulması kararlaştırılır.

🔹 Sultan II. Abdülhamid Han'ın 25. cülus yıl dönümünde rastlayan 31 Ağustos 1900 tarihinde resmi açılışı yapılan Darülfünun-i Şahane, Edebiyat ve Hikmet (Felsefe) Şubesi, Ulum-i Riyaziye ve Tabiiye Şubesi ve Ulum-i Aliye-i Diniyye (İlahiyat) olarak 3 fakülteli bir üniversite şeklinde planlandı.

  • 7
  • 22
DARÜLFÜNUN'DAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NE
DARÜLFÜNUN’DAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE

🔹 Pek çok mezun veren Darülfünun-ı Şahane, Meşrutiyet döneminde daha sistemli bir eğitime geçmiştir. Meşrutiyet'in ilanıyla adı İstanbul Darülfünunu şeklinde değiştirilen Darülfünun-ı Şahane, Tıp ve Hukuk şubelerini de bünyesine katmak suretiyle resmen 4 şubeli olarak yeniden teşkilatlandırıldı.

🔹 21 Ağustos 1909'da Vezneciler 'de şimdiki İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi binasının bulunduğu yerde Zeyneb Hanım Konağı'na yerleştirilen İstanbul Darülfünununa binlerce talebe kayıt için başvurmuştu. Darülfünun binası yeterli gelmediği için yeni binalar kiralanmış, ilmi yayın faaliyetlerine girişilmişti.

🔹 Cumhuriyete kadar Darülfünun bu hüviyetiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmüştü. Lozan Antlaşmasından sonra Harbiye Nezareti (İstanbul Üniversitesi Merkez Binası) Darülfünuna tahsis edilerek Darülfünun 'un mekân ihtiyacı büyük ölçüde giderildi.

🔹 Cumhuriyetten sonra lağvedilen okul 1933 sonrasında Darülfünun İstanbul Üniversitesi olarak anılmaya başlandı.

  • 9
  • 22
DÖNEMİN EĞİTİMİNİ ŞEKİLLENDİRDİ
DÖNEMİN EĞİTİMİNİ ŞEKİLLENDİRDİ

🔹 Döneminde eğitimi geliştiren ve çeşitlendiren Sultan II. Abdülhamid, 1900 yılında açılışını yaptığı Darülfünun-ı Şahane, uzun süreli olmuş ve İstanbul Üniversitesi'nin reform edildiği 1933 yılında kadar 33 sene bu isimle yaşamıştı.

  • 10
  • 22
HALKALI ZİRAAT VE BAYTAR MEKTEBİ
HALKALI ZİRAAT VE BAYTAR MEKTEBİ

🔹 Küçükçekmece Halkalı 'da bulunan ve günümüzde özel bir üniversitenin kullandığı yapı, Sultan II. Abdülhamid tarafından 13 Ekim 1892 tarihinde Ziraat ve Baytar Mektebi olarak yaptırıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN