Arama

Abdülhamid Han'ın miras bıraktığı üniversiteler

Şartlar ne olursa olsun eğitimi asla ihmal etmeyen Sultan II. Abdülhamid, açtırdığı mekteplerle eğitim alanında zihinlerin dönüşümünü sağladı. Günümüzdeki köklü birçok üniversite onun döneminde inşa edildi. Bunlardan bazıları İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Sabahattin Zaim Üniversitesi'ydi. Sizler için bu okulların masalsı öyküsünü araştırdık.

🔹 Cumhuriyete kadar Darülfünun bu hüviyetiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmüştü. Lozan Antlaşmasından sonra Harbiye Nezareti (İstanbul Üniversitesi Merkez Binası) Darülfünuna tahsis edilerek Darülfünun 'un mekân ihtiyacı büyük ölçüde giderildi.

🔹 Cumhuriyetten sonra lağvedilen okul 1933 sonrasında Darülfünun İstanbul Üniversitesi olarak anılmaya başlandı.

  • 9
  • 22
DÖNEMİN EĞİTİMİNİ ŞEKİLLENDİRDİ
DÖNEMİN EĞİTİMİNİ ŞEKİLLENDİRDİ

🔹 Döneminde eğitimi geliştiren ve çeşitlendiren Sultan II. Abdülhamid, 1900 yılında açılışını yaptığı Darülfünun-ı Şahane, uzun süreli olmuş ve İstanbul Üniversitesi'nin reform edildiği 1933 yılında kadar 33 sene bu isimle yaşamıştı.

  • 10
  • 22
HALKALI ZİRAAT VE BAYTAR MEKTEBİ
HALKALI ZİRAAT VE BAYTAR MEKTEBİ

🔹 Küçükçekmece Halkalı 'da bulunan ve günümüzde özel bir üniversitenin kullandığı yapı, Sultan II. Abdülhamid tarafından 13 Ekim 1892 tarihinde Ziraat ve Baytar Mektebi olarak yaptırıldı.

  • 11
  • 22
NEDEN ZİRAAT MEKTEBİNE İHTİYAÇ DUYULDU?
NEDEN ZİRAAT MEKTEBİNE İHTİYAÇ DUYULDU?

🔹 Osmanlı'da Müslüman halkın büyük bir kısmı geçimini topraktan sağlamaktaydı. Tanzimat ve Islahat fermanlarından sonra Osmanlı Devleti, ekonomik anlamda hızlı bir şekilde gerilemeye başlamıştı. Sultan II. Abdülhamid, 1876 yılında tahta çıktıktan sonra gerilemenin önünde durmak için büyük çaba harcamıştı.

🔹 Ekonomik ve sosyal anlamdaki gerilemeyi ziraat anlamında ıslah çalışmaları yaparak bertaraf etmek istemişti. Osmanlı Devleti'nde modern tarım yapılabilmesi için Ziraat Mekteplerinin açılması fikri Sultan II. Abdülhamid döneminin önemli tarım politikasıdır.

  • 12
  • 22

🔹 Sultan II. Abdülhamid, ziraatın gelişmesi ve eğitimi için tahta çıktığında konunun uzmanı kişilerden rapor ve projeler ister. Ancak 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı'nın başlaması nedeniyle ziraat ile ilgili projeler bir süre askıya alınmak zorunda kalır. 1878-1879 yıllarında, Ahmed Cevdet Paşa'nın Ticaret ve Ziraat Nazırlığı döneminde ziraat eğitimi konusu tekrar gündeme gelir.

🔹 Ziraat Müdürlüğüne getirilen Amasyan Efendi, eski usul ziraatın terk edilmesinin yanında modern ziraat teknikliklerinin kullanıldığı bir ziraat mektebinin de İstanbul'da açılmasını gerektiğini ifade eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN