Sultan II. Abdülhamid'in cülus töreni…
Sultan II. Abdülhamid, Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı ve 113. İslam halifesi olarak 34 yaşındayken tahta çıktı. Amcası Sultan Abdülaziz'in şüpheli ölümüne ve ağabeyi Sultan V. Murad'ın azline tanık olmuş; o zamana dek tahta geçeceğini asla düşünmemişti. Peki, 33 yıllık hükümdarlığı boyunca Osmanlı topraklarına birçok hizmette bulunan Abdülhamid nasıl tahtın tek varisi oldu? Abdülhamid ne zaman tahta çıktı?
Giriş Tarihi: 16.11.2019
13:03
Güncelleme Tarihi: 31.08.2022
11:17
CÜLUSUN İLK HAFTASI ŞENLİKLERLE GEÇTİ
➡ Cülusun dördüncü günü; Abdülhamid'in kızı Naime Sultan'ın doğumu, beşinci günün Sultan Abdülhamid'in doğum gününe rastlaması ve yedinci gün kılıç alayı icrası sebebiyle cülusun ilk haftası şenlik ve donanmalarl a geçti.
Tarih sahnesinde 'Ulu Hakan': Sultan Abdülhamid
ABDÜLHAMİD, CÜLUSUNU KENDİ CEBİNDEN ÖDEDİ
➡ Cülus şenlikleri üç gün üç gece sürdü. Şehzade iken çeşitli ticari faaliyetlerde bulunan Sultan Abdülhamid, padişah olduğunda 60 bin altın tutan cülusunu da kendi cebinden ödedi.
Abdülhamid'in hayatı hakkında 34 ilginç gerçek
MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİĞE VURGU YAPTI
➡ Tahta çıktıktan sonra Yıldız Sarayı'nda verdiği yemek sırasında yaptığı konuşmada milli birliğe duyulan ihtiyac a vurgu yaptı. Sultan Abdülhamid, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Devletimizin halini düzeltmek ve istikbalini temin etmek için birlik ve beraberliğe muhtacız. Bana göre birlik ve beraberlik her kuvveten üstündür. Birlik hükümet üyeleriyle başlayıp tabaka tabaka herkesin zihnine yerleşmelidir. İcraatlar da daima bu noktaya yönelmelidir."
HALKA YAKIN BİR SİYASET İZLEDİ
➡ Padişahlığının ilk aylarında Sultan Abdülhamid, bahriyelileri, şeyhülislamlık makamını ziyaret edip ulema ile birlikte iftar yemeğine katıldı, Haydarpaşa Hastanesi'nde Balkan cephelerinden gelen yaralıları ziyaret ederek onlara hediyeler dağıttı.
Sultan II. Abdülhamid'in politikası: İttihad-ı İslam
YABANCI ÜLKE ELÇİLERİNİ KABUL ETTİ
➡ Sadrazam ve diğer nazırlarla birlikte camileri dolaşarak halkla birlikte namaz kıldı. İstanbul'daki yabancı ülke elçilerinin itimatnamelerini kabul eden Abdülhamid, padişahlığının sonuna kadar belirli zamanlarda onları huzuruna kabul edip görüşmeler yaptı.
Sultan Abdülhamid döneminde yapılan tıbbi faaliyetler