Arama

Abdülhamid'in arşivinden fotoğraflarla Balkanlar

Fotoğraf, keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı coğrafyasında yaygınlaşmaya başlamış; fotoğrafa olan merakıyla bilinen, bu alanda gelişmeleri destekleyen ve kendisi de fotoğraf çeken Sultan II. Abdülhamid, pek çok fotoğrafçıyı himayesi altına almıştı. "Saray fotoğrafçısı" unvanı verilen Abdullah Biraderler, Vasilaki Kargopulo ve Pascal Sebah gibi fotoğrafçılar, Osmanlı topraklarının fotoğraflarını çekmekle görevlendirilmişlerdi. Sultan Abdülhamid'in arşivinden fotoğraflarla Balkanlar...

Osmanlı Sultanları da, fotoğraf alanındaki gelişmeleri sıkı sıkıya takip ediyorlardı. Çok yönlü yetiştirilen Sultan II. Abdülhamid'in ilgi alanlarından biri ise fotoğrafçılıktı.

*

Selanik'ten Manastır'a giden tren

Yıldız arşivlerinden fotoğraflarla dünya sarayları

Her şeyden haberdar olmak isteyen Sultan Abdülhamid, bir kısmını ordu bünyesindeki subaylar arasından yetiştirdiği fotoğrafçıları aracılığıyla, hem Osmanlı İmparatorluğu'nda, hem de dünyanın farklı coğrafyalarında olup bitenleri izlemişti.

*

Pirlepe civarında bir manastır

"Yıldız Albümleri" ya da "Abdülhamid Albümleri" olarak bilinen ve dünyanın en büyük fotoğraf arşivi olarak kabul edilen 35 bin parçalık albümler, Abdülhamid'in bu ilgisi ve merakının ürünü.

*

Manastır'dan İlbasan'a giden Cora Balkanı'nda köprü

Bu değerli koleksiyon, başta İstanbul olmak üzere, tüm Osmanlı coğrafyası ve dünya ülkeleri için bir belge niteliği taşıyor.

*

Selanik Rıhtımı

Albümlerdeki fotoğrafların bir kısmı, dönemin önde gelen fotoğrafçılarına saray tarafından sipariş edilerek çekildi; bir kısmı ise, Abdülhamid'in fotoğrafa olan ilgisini bilen farklı ülkelerdeki profesyonellerden hediye olarak gönderildi.

*

Dobruca'da Sulina Katedrali

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN