Abdülhamid'in az bilinen 10 eseri
Sultan II. Abdülhamid, payitahtın dört bir yanında yeni eserler yaptırdı ve eski eserleri ihya etti. Bugün İstanbul'daki 68 askeri yapıdan 37'sinin II. Abdülhamid Han'ın eseri olduğunu biliyor musunuz? Ya da Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin kurulması için şahsi bütçesinden yardımda bulunduğunu? Sizler için, Abdülhamid'in az bilinen 10 eserini derledik.
Giriş Tarihi: 16.04.2019
14:59
Güncelleme Tarihi: 15.09.2019
19:37
İstanbul'u Avrupa'ya demiryolu ile bağlama serüveni ise Sultan II. Abdülhamid döneminde de devam eder ve İstanbul'dan Viyana'ya ilk tren seferi, 12 Ağustos 1888 tarihinde gerçekleşmiştir. Avrupa'dan gelen yolcuları İstanbul'da karşılamak için büyük ve görkemli bir gar binası yapılması düşünülmüştür. Büyük bölümü tek katlı olarak planlanan gar binası 19. yüzyıl Avrupa oryantalizminin İstanbul'daki en görkemli örneği sayılabilir.
Sirkeci Garı'nın büyük giriş kapısının üzerinde büyük bir levhanın içerisinde Sultan II. Abdülhamid'in tuğrası ve altında aha sonra kaldırılan Serasker Ahmed Muhtar Paşa tarafından yazdırılan; "Ulu hakan himmet ederek buyruk verdi, demiryolu için bu gönül çeken istasyonu yaptırdı. Tarihi açılışı ilan için çıktı özel bir tren, Sultan Hamid yaptırdı bu süslü gönül çeken istasyonu'' sözlerinin yazılı olduğu bir kitabe yer almaktaydı.
Sirkeci Garı, sıralı taş ve tuğra örülü Bizans tarzı duvarları, Selçuklu kapısı ve İslami mimariye uygun at nalı şeklindeki kemerli pencereleri ile günümüzde dahi ziyaretçilerini büyülemektedir.
Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan ve kendi adıyla anılan bu tesisler İstanbul'u besleyen Halkalı, Kırkçeşme ve Taksim sularının dışında kalan küçük isale sistemlerinden biridir. Tesisin büyük 1900 yılında tamamlanmış, suyun şehre verilmesi 26 Mayıs 1902 tarihinde gerçekleşmiştir.
Önemli medeniyetlere başkent olan İstanbul şehrinin sürekli aldığı göçlerle büyüyen yapısı, şehircilikle ilgili birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Bunların başında gelen ve toplumun en önemli ihtiyacı olan su problemine karşı her devirde farklı çözüm arayışlarına gidilmiştir.
Özellikle Osmanlı döneminde sürekli ve hızlı biçimde artan nüfus karşısında bir yandan eski suyolları ve yapıları onarılırken, bir yandan da yeni su kaynakları bulunarak birçok yeni hatan şehre su sağlanmıştır. Sultan II. Abdülhamid devrinde de, İstanbul'a kaliteli içme suyu sağlamak amacıyla 1883 yılında Dersaadet Su Şirketi ve 1893 yılında Üsküdar-Kadıköy Su Şirketi kurulmuştur.
Sultan II. Abdülhamid'in emriyle 1898 yılında İstanbul'a kaliteli içme suyu sağlamak amacıyla bir komisyon kurulmuş ve bu komisyon birtakım projeler hazırlamıştır. Bu projeler neticesinde Hamidiye Suları için Kemerburgaz civarında her biri 600 metreküplük iki depo yapılıp, bunlara 85 beygir kuvvetinde iki buhar makinesi konmuştur.
Hamidiye Suyu ile beslenen birçok resmi bina bulunmaktadır. Tarihi geçmişi kadar, günümüzde lezzeti ve güvenirliliği ile de adından övgüyle bahsettiren Hamidiye Kaynak Suları, 100 yılı aşkın macerasında İstanbulluların vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam etmektedir.
Sultan II. Abdülhamid'in temelini attığı Hamidiye Su Tesisleri, bugün 4 kıtaya su ihraç eden sağlıklı ve tadından dolayı dünyada başarısının gıpta ile izlenildiği bir marka olarak hizmetlerine devam etmektedir.