Arama

Abdülhamid'in az bilinen 10 eseri

Sultan II. Abdülhamid, payitahtın dört bir yanında yeni eserler yaptırdı ve eski eserleri ihya etti. Bugün İstanbul'daki 68 askeri yapıdan 37'sinin II. Abdülhamid Han'ın eseri olduğunu biliyor musunuz? Ya da Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin kurulması için şahsi bütçesinden yardımda bulunduğunu? Sizler için, Abdülhamid'in az bilinen 10 eserini derledik.

  • 15
  • 23

Özellikle Osmanlı döneminde sürekli ve hızlı biçimde artan nüfus karşısında bir yandan eski suyolları ve yapıları onarılırken, bir yandan da yeni su kaynakları bulunarak birçok yeni hatan şehre su sağlanmıştır. Sultan II. Abdülhamid devrinde de, İstanbul'a kaliteli içme suyu sağlamak amacıyla 1883 yılında Dersaadet Su Şirketi ve 1893 yılında Üsküdar-Kadıköy Su Şirketi kurulmuştur.

Sultan II. Abdülhamid'in emriyle 1898 yılında İstanbul'a kaliteli içme suyu sağlamak amacıyla bir komisyon kurulmuş ve bu komisyon birtakım projeler hazırlamıştır. Bu projeler neticesinde Hamidiye Suları için Kemerburgaz civarında her biri 600 metreküplük iki depo yapılıp, bunlara 85 beygir kuvvetinde iki buhar makinesi konmuştur.

  • 16
  • 23

Hamidiye Suyu ile beslenen birçok resmi bina bulunmaktadır. Tarihi geçmişi kadar, günümüzde lezzeti ve güvenirliliği ile de adından övgüyle bahsettiren Hamidiye Kaynak Suları, 100 yılı aşkın macerasında İstanbulluların vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam etmektedir.

Sultan II. Abdülhamid'in temelini attığı Hamidiye Su Tesisleri, bugün 4 kıtaya su ihraç eden sağlıklı ve tadından dolayı dünyada başarısının gıpta ile izlenildiği bir marka olarak hizmetlerine devam etmektedir.

  • 17
  • 23
POSTA VE TELGRAF NEZARETİ (BÜYÜK POSTANE)
POSTA VE TELGRAF NEZARETİ BÜYÜK POSTANE

Sirkeci'de bulunduğu sokağa ismini veren Büyük Postane, Sultan II. Abdülhamid döneminde, Posta ve Telgraf Nezareti binası olarak inşa edilmiştir. 1905'te yapımına başlanıp 1909 yılında tamamlanan binanın mimarı, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'mızın önemli şahsiyetlerinden Mimar Vedat Bey'dir. Bina ülkemizdeki en büyük postane binası olma özelliğine sahiptir.

  • 18
  • 23

Osmanlı'da posta ve postane hizmetlerinin serencamına göz attığımızda, 1840 yılında kurulan Posta Nezareti posta hizmetlerini düzenlemek amacıyla kurulmuş, Eminönü'nde Yeni Camii arkasında alt katı postane, üst katı posta nezareti olarak iki katlı ahşap yapıda hizmet vermeye başlamıştır.

Büyük Postane binası, her yönüyle döneminin en önemli mimarlık anlayışının ürünüdür. Ön cephesiyle dikkatleri üzerine çeken ve son derece hareketli olan binanın üç girişi bulunmaktadır.

  • 19
  • 23

Postanenin giriş kapısının orta kısmında ve kemerin üstünde çini üzerine kufi hatla yazılmış, "Posta ve Telgraf Nezareti" ibaresi okunmaktadır. Bu ibareyi, Sultan II. Abdülhamid devrinin meşhur gazeteci ve yazarlarından Mehmed Tevfik Ebuzziya yazmıştır. Lacivert zemin üzerine beyaz olarak yazılan kitabenin sağ ve sol tarafında kalan kemerlerin üstündeki çinilerde, geometrik süslemeler yer almaktadır.

Bir dönem İstanbul Radyoevi olarak da hizmet veren Büyük Postane binası, günümüzde de kuruluş amacına uygun olarak, posta, telgraf ve telefon, pul bölümlerinden ve müzeden meydana gelmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN