Abdülhamid'in az bilinen 10 eseri
Sultan II. Abdülhamid, payitahtın dört bir yanında yeni eserler yaptırdı ve eski eserleri ihya etti. Bugün İstanbul'daki 68 askeri yapıdan 37'sinin II. Abdülhamid Han'ın eseri olduğunu biliyor musunuz? Ya da Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin kurulması için şahsi bütçesinden yardımda bulunduğunu? Sizler için, Abdülhamid'in az bilinen 10 eserini derledik.
Giriş Tarihi: 16.04.2019
14:59
Güncelleme Tarihi: 15.09.2019
19:37
Kitap okumaya ve kitaplara önem veren, hatta Yıldız Sarayı içerisinde kütüphane kurduran Sultan II. Abdülhamid Han, kütüphanenin kurulması için şahsi bütçesinden yardımda bulunmuş, açılan kütüphanenin parkelerini de Paris'ten getirtmiştir.
Kütüphane, 24 Haziran 1884 tarihinde devlet büyükleri, âlimler ve halkın iştirak ettiği bir merasim ile hizmete açılmıştır. Açılış merasiminde kütüphane raflarına birtakım Naima Tarihi konmuş, daha sonra da Beyazıt Camii'den getirilen kitaplar civardaki tekke ve zaviyelerden toplananlar, bağış yoluyla kütüphaneye gelenler ve satın alınanlarla içerik zenginleşmiştir.
Kuruluşunun üçüncü yılında kitap sayısı 4164 otuzuncu yılında ise 23.320'e ulaşan bu kütüphanenin önemi, Türkiye'ye matbaanın girişinden Harf Devrimi'ne kadar geçen 200 yılda, 40 bin kadar kitap basıldığı göz önüne alınırsa daha iyi anlaşılacaktır. Balkan Savaşı yıllarında kaybedilen kitaplar, bu kütüphanede depolanmıştır. Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra kütüphane "Beyazıt Umumi Kütüphanesi" ismini almıştır. 1961'de toplanan 7. Milli Eğitim Şurası'nda alınan karar uyarınca kütüphane Beyazıt Devlet Kütüphanesi adını almıştır.
Sultan II. Abdülhamid Han'ın kurdurduğu Beyazıt Devlet Kütüphanesi, günümüzde de ülkemizin en kıymetli kütüphanelerinden birisi olarak hizmet vermektedir.
KARAKÖY (MERZİFONLU KARA MUSTAFA PAŞA CAMİİ)
Karaköy'de Ziraat Bankası'nın hemen arkasında Sultan II. Abdülhamid Han tarafından inşa ettirilmiştir. Bu zarif yapı maalesef günümüze ulaşamamıştır.
Caminin yer aldığı bölgeye Sultan II. Bayezid döneminde bir tekke yapılmış ve İstanbul'a giriş yapan yağların kontrol edilip tartıldığı yer olması sebebiyle Yağkapanı Tekkesi olarak da isimlendirilmiştir. 1894 İstanbul depremi sonrası harap olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii'nin yerine 1902 senesinde Sultan II. Abdülhamid yeni bir cami yaptırma kararı alır.
D'Aranco, 1903 yılında sultanın emriyle, 20. asır başlarında moda olan ve İstanbul'da pek çok örneği bulunan Art Nouveau tarzında bir cami inşa eder.
Göz kamaştırıcı mimarisiyle Karaköy'ün vazgeçilmezleri arasında sayılmaktaydı. 1958'de yıkıldıktan sonra, caminin parçaları başka bir yerde kurulmak üzere teker teker numaralandırılarak itina ile sökülmüş ve Kınalıada'ya taşınacağı söylenmiştir. Kınalıada'ya götürülürken onu taşıyan sandalların batması sonucu eserin yok olduğu ifade edilmiştir.
BEŞİKTAŞ HAMİDİYE ÇEŞMESİ
Beşiktaş ilçesi, Yıldız Mahallesi, Posta Caddesi, Sabancı Lisesi girişinde yer alan tek cepheli meydan çeşmesi, Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılmıştır.
Çeşmenin tuğra kısmı tahrip olduğundan dolayı yapım tarihi bilinmemektedir. Hamidiye Çeşmesi ismi tuğranın alt kısmında oyma olarak yer almaktadır. Çeşmeyi arkasından destekleyen, üst üste dokuz sıra mermer blok görülmektedir. Süslemeli alınlığın iki yanında palmet şeklinde çıkıntılar bulunmaktadır.