Arama

Abdülhamid’in çağlar aşan müzesi: Müze-i Hümayun

Sultan II. Abdülhamid, payitahtın dört bir yanında yeni eserler yaptırdı ve eski eserleri ihya etti. Peki, Abdülhamid'in döneminde yapılan kamu binaları arasında Müze-i Hümayun binalarının da yer aldığını biliyor muydunuz? Ya da dünya üzerinde müze binası olarak tasarlanan ve bu amaçla kullanılan ilk 10 müze arasında yer aldığını? Sizler için, Abdülhamid'in iradesi ile tarihe yön veren müzeyi derledik.

  • 13
  • 16

Arkeolojik kazıların hızla devam etmesi ve müzeye getirilen eserlerin artması karşısında bir ek bina daha yapılması zorunlu hale gelir ve 1 Eylül 1904 tarihinde yeni bir ek binanın daha inşasına başlanır.

Binanın temel atma töreninde müze müdürü Osman Hamdi Bey müzenin gelişimini, hem de padişah II. Abdülhamid'in müze binalarının yapımı için verdiği desteği anlatan konuşmasında şunları söylemiştir.

  • 14
  • 16

Efendiler,

"Maksadım zat-ı alilerine uzun uzadıya nutuk dinletmek değildir. Çünkü eskiden beri mesleğim gece gündüz padişahımız efendimiz hazretlerine dua etmek ondan sonra az söyleyip çok iş görmektir. Bugünkü gün yine şu vesileyle burada bulunmamızdan maksadım yine padişahımıza dua etmek değil midir? Cenab-ı vacib-ül-vücud, şevketle kudretli padişahımız efendimiz hazretlerini taht-ı alilerinde daimi buyursun. Saye-i şahanelerinde Sayda hafriyat ve keyfiyatından beri Müze-i Hümayunları bir suret-i fevkalade ile terakki etmektedir. O derece ki Avrupa müzelerinin hiç birinde ve hiçbir zamanda bu sürat ile terakki görülmemiştir. On-on üç sene zarfında şu iki ali binayı yapmaya muvaffak olarak ve bu günkü gün saye-i şahanelerinde bir üçüncü binanın inşasına başlıyorum..."

  • 15
  • 16

1907 yılında tanımlanan üçüncü müze binasıyla çinili köşk "U" biçiminde çevrelenir ve bu haliyle müze kompleksi ortaya çıkmıştır. Müzenin giriş bölümünde, geniş merdivenlerle ulaşılan ve gört kolonla taşınan bir alınlığı vardır.

  • 16
  • 16

Sütunlarla üçgen alınlık arasında kufi yazıyla yazılmış ve Eski Eserler Müzesi anlamına gelen Asar-ı Atika Müzesi ibaresi, Ebuzziya Mehmed Tevfik Bey tarafından kabartma olarak yazılmıştır. Bu yazının üstünde bulunan alınlığın orta kısmında binayı yaptıran II. Abdülhamid Han'ın 1323 tarihli tuğrası kabartma şeklinde yer almaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN