Arama

Abdülhamid'in İstanbul'a armağan ettiği 50 eser

Abdülhamid'in siyasi yönü ile birlikte, Osmanlı vatanına kazandırdığı eserleri konuşmak, onun çağın gerekliliklerini ve ilerisini düşündüğünün bir kanıtıdır. Peki, Abdülhamid'in başkent olan İstanbul'u, marka şehir haline getirmek için dünyanın önde gelen mimarlarına ve şehir plancılarına İstanbul ile ilgili projeler çizdirdiğini biliyor muydunuz?

  • 7
  • 50
YILDIZ HAMİDİYE SAAT KULESİ
YILDIZ HAMİDİYE SAAT KULESİ

Hamidiye Saat Kulesi olarak da bilinen kule, İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Yıldız semtinde bulunmaktadır. Giriş kapısı üzerinde bulunan tuğradan anlaşıldığı üzere, II. Abdülhamid tarafından 1889-1890 yılları arasında yaptırılmıştır. Köşeleri kırık dört cepheli(sekizgen) olarak inşa edilen saat kulesinin mimarı Sarkis Balyan'dır. Kulenin ilk katında dört adet yazıt, ikinci katında bir termometre ve barometre, en üst katında ise saat odası bulunur. Saat kulesinin dekoratif çatısı üzerinde bir pusula, zirvesinde ise bir rüzgâr gülü vardır.

  • 8
  • 50
OSMANLI BANKASI
OSMANLI BANKASI

27 Mayıs 1892'de hizmete açılan Osmanlı Bankası binası, 1863 yılında kurulan Bank-ı Osmani Şahane'nin, 1880'lerde başlayan yeniden yapılanma ve piyasaya açılma politikasının simgesel bir ifadesiydi. Osmanlı Devleti'nin resmi bankası ve hazinesi olarak görev yapan bankanın kurulması, Tanzimat Fermanı'nın maliye alanındaki icraatlarının başında yer almaktaydı.

  • 9
  • 50
YILDIZ CAMİİ HAMİDİYE ÇEŞMESİ
YILDIZ CAMİİ HAMİDİYE ÇEŞMESİ

Beşiktaş'ta Yıldız Hamidiye Camii'nde bulunan saat kulesinin, camiye doğru sağ tarafında bulunmaktadır. Fransa'da dökülen yeşil renkli nefis Hamidiye Çeşmesi, Sultan II. Abdülhamid Han tarafından dünyaca ünlü Val d'Osne'ye yaptırılmıştır.

Çeşmenin ön tarafında Sultan II. Abdülhamid Han'ın tuğrası bulunmaktadır. Yan tarafında ise yapım tarihi olan 1900 tarihi görülmektedir.

Yıldız Camii'nin avlusunda dünyanın en kıymetli döküm şaheserlerinden biri olan ve Sultan II. Abdülhamid'in zekâsının tezahürü olarak yer alan çeşmeyi, II Abdülhamid önce, ahşaptan kendi eliyle yapmış daha sonra da devrin en seçkin dökümhanesinde bizzat sipariş vermiştir.

Sultan II. Abdülhamid Han'ın, Hamidiye Suyu'nu bu eşsiz çeşmelere bağlatarak geçmişten günümüze gelen su hizmetine imza atmıştır.

  • 10
  • 50
ŞEYH ZAFİR KİTAPLIĞI
ŞEYH ZAFİR KİTAPLIĞI

Yıldız Mahallesi'nde bulunan bu kütüphane, II. Abdülhamid'in emriyle İtalyan mimar Raimondo D'Aronco tarafından 1905 yılında yapılmıştır. Ayrı girişi olmayan kütüphane, türbeden geçilerek girilebilen özel bir kitaplıktır. Kare planlı küçük kütüphane yine kubbe ile örtülüdür.

  • 11
  • 50
MÜZE-İ HÜMAYUN
MÜZE-İ HÜMAYUN

Sultan II. Abdülhamid döneminde yapılan kamu binaları arasında Müze-i Hümayun binaları da yer almaktadır. Dünya üzerinde müze binası olarak tasarlanan ve bu amaçla kullanılan ilk 10 müze arasında yer alan Müze-i Hümayun, Topkapı Sarayı'nın dış avlusundan Gülhane'ye inen yokuş üzerinde Sultan II. Abdülhamid Han'ın iradesi ile Alexandre Vallaury tarafından tasarlanmış ve 1891-1907 yılları arasında Çinili Köşk'ün karşısına, üç aşamalı olarak inşa edilmiştir.

1881 yılında Müze-i Hümayun müdürü Dethier'in ölümüyle yerine Edhem Paşa'nın oğlu Osman Hamdi Bey getirilir. Müzenin kurumsal bir kimlik kazanması Osman Hamdi Bey'in çalışmaları ile sağlanmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN