Abdülhamid'in İstanbul'a armağan ettiği saat kuleleri
II. Abdülhamid dünyanın en buhranlı döneminde tahta çıkmasına karşın Osmanlı Devleti'nin yükselmesi için eğitimden bilime, sanattan sanayi ve teknolojiye dair pek çok atılımda bulundu. Okul, cami, hastane ve fabrika gibi pek çok farklı alanda sayısız eser yaptırmıştı. Bu eserlerden bazıları da Sultan II. Abdülhamid'in inşa ettirdiği saat kuleleriydi. Abdülhamid'in İstanbul'a armağan ettiği, günümüze kadar ulaşmayı başaran saat kulelerini derledik.
Giriş Tarihi: 21.01.2020
09:53
Güncelleme Tarihi: 21.01.2020
09:56
Beşiktaş'ta Bezm-i Âlem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanat Kapısı arasında yer alan saat kulesi, 1890-1895 yılları arasında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırıldı.
Birçok mimari üslubu bünyesinde barındıran saat kulesinin mimarı, Dolmabahçe Sarayı'nın da mimarlarından olan Sarkis Balyan'dır. 27 metre yüksekliğinde ve 4 kat olarak inşa edilen saat kulesinde, ampir, rokoko, neo-barok esintiler taşıyan uygulamalar vardır.
AZİZİYE CAMİİ’NİN İNŞASINDA KULLANILACAK TAŞLARLA YAPILDI
1 milyon 215 bin 150 kuruşa mal olan saat kulesi, Sultan Abdülaziz döneminde Beşiktaş'ta yapılması düşünülen fakat Sultan Abdülaziz'in darbe ile tahttan indirilmesi neticesinde akim kalan Aziziye Camii'nin inşasında kullanılacak taşlarla yapılmıştır.
Sultan II. Abdülhamid Han, Dolmabahçe Saat Kulesi'ni yaptırdıktan sonra tahta çıkışının 25. yıldönümünde, Anadolu'daki birçok kente daha saat kuleleri yapılmasını istemiştir.
HALKI NAMAZ SAATLERİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRMEK İÇİN YAPILDI
Saat Kuleleri, halkın yoğun kullandığı önemli alanlara yapılıyordu. Halkın namaz saatine ne kadar zaman kaldığını görmelerine ve hazırlanmalarına yarıyor, ayrıca yangınlarda da uyarı amaçlı kullanılıyor ve halkın haberdar olması sağlanıyordu.
Bazı saat kulelerine barometre de konularak, halkın hava durumu hakkında bilgi sahibi olması sağlanıyordu.
OSMANLI DEVLET ARMASI YER ALIR
Alttan yukarı daralarak yükselen saat kulesi 4 katlı olup ilk katı 7,40 x 7,40 metredir. Deniz ve kara tarafındaki panolarda Sultan II. Abdülhamid döneminde tasarlanan Osmanlı devlet arması yer alır.
Sultan II. Abdülhamid'in tuğrasının konulduğu madalyonlarda, tuğralar sonradan sökülmüş olup günümüzde yerinde değildir. Merdiven sahanlıklarının zemini, renkli taşlarla ve geometrik şekillerle süslenmiştir.
SÜSLEMELERİN YOĞUN OLDUĞU BİR MİMARİYE SAHİPTİ
Zemin kattan birinci kata geçişte kıvrık çiçek motifleri, madalyonlar, vazocuklar, girlandlar ile sütunlar üzerinden hareketlilik sağlanmıştır. Her cephesinde yuvarlak kemerli birer pencerenin yer aldığı birinci kat, süslemelerin en yoğun olduğu kısım olarak karşımıza çıkar.
Silmeli pencere kemeri kompozit başlıklı birer sütun üzerine oturur. Kemerin üzerinde yanlara doğru açılarak aşağıya sarkan çelenk ile kemerin kilit noktası üzerinde bir istiridye kabuğu motifi vardır. Alt katta görülen yivli çifte sütunlar ile pencereler üzerinde bir istiridye kabuğu motifi yer alır.