Arama

Abdülhamid'in İstanbul'a armağan ettiği saat kuleleri

II. Abdülhamid dünyanın en buhranlı döneminde tahta çıkmasına karşın Osmanlı Devleti'nin yükselmesi için eğitimden bilime, sanattan sanayi ve teknolojiye dair pek çok atılımda bulundu. Okul, cami, hastane ve fabrika gibi pek çok farklı alanda sayısız eser yaptırmıştı. Bu eserlerden bazıları da Sultan II. Abdülhamid'in inşa ettirdiği saat kuleleriydi. Abdülhamid'in İstanbul'a armağan ettiği, günümüze kadar ulaşmayı başaran saat kulelerini derledik.

  • 14
  • 20
HASTANEDEN GÜNÜMÜZE KALAN İKİ YAPI
HASTANEDEN GÜNÜMÜZE KALAN İKİ YAPI

Mescid ve saat kulesi, Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkış günü olan 31 Ağustos 1907 tarihinde törenle açılmıştır. Hamidiye Etfal Hastanesi'nden günümüze sadece saat kulesi ve mescid ulaşabilmiştir.

Bir de cami girişinde cam muhafaza altına alınan "Hamidiye Etfal Hastanesi 1316 (1899)" yazan orijinal kitabesi görülen saat kulesi, günümüzde çevredeki büyük binalar arasında adeta kaybolmuştur. Saat Kulesi en son 2013 yılında restorasyon görmüştür.

  • 15
  • 20
YILDIZ SAAT KULESİ
YILDIZ SAAT KULESİ

Beşiktaş'ta Yıldız Hamidiye Camii girişinde yer alan Yıldız Saat Kulesi, Yıldız Sarayı Külliyesi'ne dâhil olan bir yapıdır.

Sultan II. Abdülhamid Han tarafından 1889-1890 yıllarında inşa edilen yapının mimarı Sarkis Balyan'dır. Yıldız Hamidiye Camii bahçesinin güneybatı köşesinde bulunması sebebiyle Hamidiye Saat Kulesi olarak da bilinir.

  • 16
  • 20
NEOGOTİK VE ORYANTALİST ÜSLUBUN KARIŞIMI
NEOGOTİK VE ORYANTALİST ÜSLUBUN KARIŞIMI

20 metre yüksekliğinde ve üç katlı olan Yıldız Saat Kulesi, neogotik ve oryantalist üslubun karışımı olan eklektik bir üslupla tasarlanmış olup, çevresinde bulunan uzun ağaçlar arasında göz zevkini okşayan bir mimariye sahiptir.

Dolmabahçe Saat Kulesi gibi alttan yukarı incelen bir formda yapılan saat kulesi, dört cepheli ve sekizgen yapıdadır.

  • 17
  • 20
CAMİYE BAKAN CEPHEDE ABDÜLHAMİD’İN TUĞRASI BULUNUR
CAMİYE BAKAN CEPHEDE ABDÜLHAMİD’İN TUĞRASI BULUNUR

Üç kat olarak inşa edilen kulenin zemin katı, dört tarafında yer alan kitabeler ile tezyin edilmiştir. Celi talik hatla yazılan kitabelerin hattatı Mehmed Nazif Bey'dir. Her cephesinde dört satır yazı bulunan kitabeler, kartuşlu paftalar içinde bulunmaktadır.

16 satırdan oluşan manzum tarih kitabesi Giritli Ahmet Muhtar Efendi tarafından kaleme alınmıştır. Saat kulesinin camiye bakan cephesinde Hattat Sami Efendi tarafından çekilmiş Sultan II. Abdülhamid'in tuğrası bulunur.

  • 18
  • 20
KULEDE BAROMETRE VE TERMOMETRE DE YER ALIR
KULEDE BAROMETRE VE TERMOMETRE DE YER ALIR

İkinci katta cephenin alta yakın kısmında barometre ile termometre ve oryantalist nitelikte bir pencere konuşmuştur. Bitkisel motifler ve mukarnas bantlarla birinci kattan ayrılmıştır.

Saatin de yer aldığı üçüncü katta, oryantalist kemerli bir pencere ve pencerenin üstünde saat kadranı bulunur. Kule, sivri ve dilimli bir kubbe ile örtülüdür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN