Abdülhamid’in ‘toprak isteyen’ Siyonist lidere cevabı
Emperyalist güçler tarafından paramparça edilme kavgasına, vatan ve milletinin selâmeti için dimdik durdu Sultan Abdülhamid. Siyonizm lobisinin harekete geçtiği günlerdi ve Yahudiler, bir devlet kurmak için üç kıtaya hükmeden Osmanlı Sultanından "toprak satın almak" istiyorlardı. Abdülhamid'in yanıtı ise oldukça netti…
Giriş Tarihi: 09.12.2018
15:10
Güncelleme Tarihi: 30.10.2020
18:43
SULTAN, ABD BÜYÜKELÇİSİNİ KOVDU
Sultan Abdülhamid, Filistin topraklarında kurulacak bir Yahudi devletini engellemek amacıyla var gücüyle mücadele etti. Diplomatik, siyasî ve zekice girişimlerle Filistin mücadelesini sürdüren Abdülhamid, bu uğurda Siyonizm'e hizmet eden ABD elçisini kovmaktan çekinmedi.
Sultan Abdülhamid, Filistin'e Yahudi göçüne tam olarak engel olamasa da, bu akını durdurmaya çalıştı ve Filistin'e özel bir statü getirerek doğrudan merkeze bağladı. Böylece, kendisinden habersiz işlem yapılmasının önüne geçmeye çalıştı.
ABDÜLHAMİD'E KARŞI SİYONİST KAMPANYA
Siyonistlerin faaliyetleri duracak gibi değildi. Herzl, Osmanlı Devleti'ni ikna edemeyeceğini anlayınca bu işi büyük güçler ile halletme stratejisini gütmeye başladı. Hatıratına düştüğü not şöyle:
"Planım, Sultan'a karşı bir kampanya açmak, sürgün edilmiş prensler ve Jön Türkler ile temas kurmaktır."
Bu, Siyonizm'in İngiltere başta olmak üzere büyük güçlerin himayesine girmesi ve Abdülhamid'in devrilmesini desteklemesini beraberinde getirecekti.
ABDÜLHAMİD’İN ALBÜMÜNDEN KUDÜS FOTOĞRAFLARI
Abdülhamid, ümmet ve Osmanlı toplumu için bu denli önemli olan İslâm'ın mukaddes toprağı Filistin'in 1866-1890 arasında fotoğraflarını çektirmiş, bunları "Yıldız Albümleri" olarak bilinen fotoğraf albümlerine eklemişti.
Fotoğrafların bir kısmı, dönemin önde gelen fotoğrafçılarına saray tarafından sipariş edilerek çekildi; bir kısmı ise, Abdülhamid'in fotoğrafa olan ilgisini bilen farklı ülkelerdeki profesyonellerden hediye olarak gönderildi.
Kudüs'ün 1866-1890 arası yıllara ait fotoğraflarını siz değerli Fikriyat okuyucuları ile buluşturuyoruz.
Filistin kıyıları. T.R. Dumas, 1866
7'inci yüzyılda inşa edildi.
T.R. Dumas, 1866
KUTSAL KABİR KİLİSESİ - KUDÜS
Kilise, 4'üncü yüzyıldan beri Hristiyan hacılar için önemli bir uğrak merkezi olmuştur.
T.R. Dumas, 1866