Adaletin timsali: Kanuni Sultan Süleyman
Osmanlı İmparatorluğu'nun en uzun süre tahtta kalan ve en önemli padişahlarından biri olarak kabul edilen Kanuni Sultan Süleyman, aynı zamanda devrinin en verimli entelektüellerindendi. "Muhteşem Süleyman" olarak da anılan padişah, 46 yıllık hükümdarlık döneminde Osmanlı İmparatorluğu'na en parlak günlerini yaşattı. Kanunnameleri ile nam salan büyük sultan Kanuni Sultan Süleyman'ın hükümdarlık dönemini sizler için inceledik. İşte vefatının 458. yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın iktidar yılları...
Giriş Tarihi: 07.09.2023
13:41
Güncelleme Tarihi: 07.09.2024
09:15
Batı'yı titreten Muhteşem Süleyman seferleri
★ İlk siyasi faaliyetlerinde atası Fatih Sultan Mehmed 'in izinden giden Kanuni, 30 Ağustos 1521'de Belgrad' ı, ardından Rodos 'u fethetti.
★ 29 Ağustos 1526'da Mohaç Ovası nda Macarları kısa sürede yendi. Macar kralının hayatını kaybettiği meydan savaşı, Macar Krallığ ı'nın da bir anlamda sonunu getirdi. Ardından Budin 'e hareket eden Kanuni Sultan Süleyman,11 Eylül'de hiçbir direnişle karşılaşmadan şehre girdi.
★ Sultan Süleyman'ın en büyük arzularından biri de Viyana fethiydi . Bu hedefte ordusunun başında Viyana önlerine kadar geldi ve şehri kuşattı. Kuşatma 11 gün sürdü ve olumsuz hava şartları nedeniyle şehri elinde tutamayacağını düşündüğü için kuşatmayı kaldırdı.
★ Viyana Kuşatması haberiyle tüm Avrupa korkuya kapılmış, Türklerin 120.000'e yakın askerle Avrupa'nın göbeğine yürümesi nedeniyle aralarındaki çekişmeleri bırakıp bir araya gelerek şehri savunmak için çalışmışlardır. Viyana Kalesi içine giren tüm halkın 2 ay yetecek kadar erzakla savunmaya geçmişlerdir. Sonuç itibariyle bu kuşatma başarı ile sonuçlanamamıştır.
Sultan Süleyman'ın tuğrası
★ Osmanlı İmparatorluğu'nda imza yerine geçen tuğralar, hat sanatıyla çekilirdi. Devlet adamlarının imzası sayılan bu tuğraların tarihsel sanatsal değeri de söz konusudur.
★ Osmanlı padişahları, tuğralarıyla resmi belgeleri ve dokümanları onaylar ve kendilerine ait olan tuğraları kullanırlardı. Sultan Süleyman'ın tuğrası, döneminin diğer padişahlarının tuğralarına benzer bir şekilde stilize edilmiş bir yazı tipi ile yazılmıştır.
EL YAZMALARININ IŞIĞINDA KANUNİ'NİN SEFERLERİ
Adaletin uygulayıcısı Kanuni
★ Kanuni Sultan Süleyman, tüm dünyaya komutanlığının yanı sıra adaletiyle de ün salmıştır. Adına "Kanuni " eklenmesi de bu durum nedeniyledir.
★ Sultan Süleyman, yeni kanunlar çıkartmamış, imparatorluğun doğuşundan itibaren getirilen kanunları çok titiz bir şekilde uygulamasıyla adaleti sağlamıştır. Sultan Süleyman döneminde her şeyin kaydı tutulur ve sayımlar büyük bir disiplinle yapılırdı. Bu yasal sistem, güçlü bir gelenek halini almıştı.
★ Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı padişahları tarafından kullanılan kanun ve kuralları İslam hukuku esaslarına göre sınıflandırarak, Sultan Süleyman Kanunnamesi (Kânunnâme-i Âl-i Osman) adı verilen bir tür anayasa oluşturdu.
★ Bu kanunnamede ceza, vergi, kamu yönetimi ve askerlikle ilgili kanunlar hukuki, idari, mali ve askeri başlıklar altında düzenlenmişti. Kânunnâme'nin hazırlanmasında dönemin büyük alimlerinden yardım alarak, Sultan Süleyman farklı milletlerden oluşan cemaatleri ve toplulukları kontrol altına almayı ve korumayı amaçlamıştı. Ayrıca, Kanuni, soyunun Oğuz Han'a dayandığına dair bir silsilename de hazırlatmıştı.
Mimar Sinan'ın Muhteşem Süleymaniyesi
★ Süleymaniye Camii ve Külliyesi, I. Süleyman tarafından inşa ettirilen büyük bir külliye kompleksi ve camiidir. Bu büyük yapının inşaatı 1550 ile 1557 yılları arasında tamamlanmıştır. Mimar Sinan'ın en büyük ve en ünlü eserlerinden biridir ve Osmanlı İmparatorluğu'nun klasik Osmanlı mimarisinin en görkemli örneklerinden biri olarak kabul edilir.
★ Süleymaniye Külliyesi, sadece camiden ibaret değildir. Aynı kompleks içerisinde bir hastane, medrese, kütüphane, hamam ve dârüşşifa (eczane) gibi birçok sosyal ve kültürel yapının bulunduğu büyük bir kompleks olarak tasarlanmıştır.