Adaletin timsali: Kanuni Sultan Süleyman
Osmanlı İmparatorluğu'nun en uzun süre tahtta kalan ve en önemli padişahlarından biri olarak kabul edilen Kanuni Sultan Süleyman, aynı zamanda devrinin en verimli entelektüellerindendi. "Muhteşem Süleyman" olarak da anılan padişah, 46 yıllık hükümdarlık döneminde Osmanlı İmparatorluğu'na en parlak günlerini yaşattı. Kanunnameleri ile nam salan büyük sultan Kanuni Sultan Süleyman'ın hükümdarlık dönemini sizler için inceledik. İşte vefatının 458. yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın iktidar yılları...
Giriş Tarihi: 07.09.2023
13:41
Güncelleme Tarihi: 07.09.2024
09:15
Adaletin uygulayıcısı Kanuni
★ Kanuni Sultan Süleyman, tüm dünyaya komutanlığının yanı sıra adaletiyle de ün salmıştır. Adına "Kanuni " eklenmesi de bu durum nedeniyledir.
★ Sultan Süleyman, yeni kanunlar çıkartmamış, imparatorluğun doğuşundan itibaren getirilen kanunları çok titiz bir şekilde uygulamasıyla adaleti sağlamıştır. Sultan Süleyman döneminde her şeyin kaydı tutulur ve sayımlar büyük bir disiplinle yapılırdı. Bu yasal sistem, güçlü bir gelenek halini almıştı.
★ Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı padişahları tarafından kullanılan kanun ve kuralları İslam hukuku esaslarına göre sınıflandırarak, Sultan Süleyman Kanunnamesi (Kânunnâme-i Âl-i Osman) adı verilen bir tür anayasa oluşturdu.
★ Bu kanunnamede ceza, vergi, kamu yönetimi ve askerlikle ilgili kanunlar hukuki, idari, mali ve askeri başlıklar altında düzenlenmişti. Kânunnâme'nin hazırlanmasında dönemin büyük alimlerinden yardım alarak, Sultan Süleyman farklı milletlerden oluşan cemaatleri ve toplulukları kontrol altına almayı ve korumayı amaçlamıştı. Ayrıca, Kanuni, soyunun Oğuz Han'a dayandığına dair bir silsilename de hazırlatmıştı.
Mimar Sinan'ın Muhteşem Süleymaniyesi
★ Süleymaniye Camii ve Külliyesi, I. Süleyman tarafından inşa ettirilen büyük bir külliye kompleksi ve camiidir. Bu büyük yapının inşaatı 1550 ile 1557 yılları arasında tamamlanmıştır. Mimar Sinan'ın en büyük ve en ünlü eserlerinden biridir ve Osmanlı İmparatorluğu'nun klasik Osmanlı mimarisinin en görkemli örneklerinden biri olarak kabul edilir.
★ Süleymaniye Külliyesi, sadece camiden ibaret değildir. Aynı kompleks içerisinde bir hastane, medrese, kütüphane, hamam ve dârüşşifa (eczane) gibi birçok sosyal ve kültürel yapının bulunduğu büyük bir kompleks olarak tasarlanmıştır.
Sanatçı kimliğiyle Sultan Süleyman: Muhibbi
★ Birçok Osmanlı padişahı gibi Kanuni de sanatçı bir kimliğe sahipti. Şiirlerini "Muhibbi " mahlasıyla yazmış ve döneminde beğenilen şiirleri kaleme almıştır.
★ Divan edebiyatında en fazla gazel türünde şiir yazan 3 isimden biri olduğunu bilinen Sultan Süleyman, açtığı Süleymaniye Medreseleri' yle kültür-sanat alanına olan desteğini de gösterir.
I. Süleyman'ın seferleri listesi
★ 46 yıl süren hükümdarlık süresi boyunca ordusu başında tüm seferlere eşlik eden bir padişah olan Sultan Süleyman, vefatında hemen önce de Zigetvar seferindeydi. Seferlerinin Listesi:
Belgrad'ın Fethi (1521 ) Rodos'un Fethi (1522-1523 ) Mohaç Muharebesi (1526 ) I. Viyana Kuşatması (1529 ) Alman Seferi (1532 ) Irakeyn Seferi (1534-1536 ) Korfu Seferi (1537 ) Boğdan Seferi (1538 ) Budin Kuşatması (1541 ) Estergon Kuşatması (1543 ) Osmanlı-Safevî Savaşı (1548-1549 ) Nahcivan Seferi (1553-1555 ) Zigetvar Kuşatması (1566 )
Kanuni Sultan Süleyman'ın ABD Kongresi'nde bulunan kabartma portresi
★ Amerika'nın ilk Cumhurbaşkanı George Washington tarafından 1793 yılında inşa ettirilen Millet Meclisi binası Capitol'da, ABD kanunlarını etkileyen devlet adamlarının kabartma portreleri yer alır.
★ Washington'da Amerikan Kongre Binası olarak anılan yerde dünyanın 23 kanun yapıcı şahsiyeti nin rölyefi var.
★ Kanuni Sultan Süleyman dışındak yer alan isimler: Hz. Musa, George Mason, Robert Joseph Pothier, Jean Baptiste Colbert, I. Edward I, X. Alfonso, IX. Gregory, I. Saint Louis Justinian, Tribonian, Lycurgus, Hammurabi, Solon Papinian Gaius, Maimonides (Musa ibn Meymun), Papa III. Innocent, Simon de Montfort, Hugo Grotius, Sir William Blackstone.