Arama

Ahid sandığı neden bu kadar önemli? İçinde ne var?

Ahit Sandığı, Antik dönemde efsanevi bir nesne olarak bilinen ve İbrani geleneğine göre Hz. Musa'nın (AS) Allah'tan (CC) aldığı emirlerin yazılı olduğu iki taş tabletin bulunduğu sandıktır. Sina Dağı'nda Allah'ın (CC) buyruklarına göre yapıldığına inanılan bu sandığın M.Ö. 587 yılında Kudüs'ün Babilliler tarafından yıkılmasıyla kaybolduğu düşünülür. Ahid Sandığı 26 asırdır Tapınak Şövalyeleri'nden krallara, gizli örgütlerden Papalık'a kadar herkesin aradığı bir nesnedir. Sadece dini bir eser olmasının ötesinde, tarih, arkeoloji ve din bilimi için de büyük önem taşımaktadır. Peki, Ahid Sandığı nedir? Ahid Sandığı nerededir? Ahid sandığının içinde ne var?

🔷 Nerede olabileceğine dair teoriler ise şöyle ifade ediliyor:

Olasılık 1

Ahid Sandığı Babillilerin eline geçmiş olabilir miydi? Zira Ahid Sandığı ile ilgili bilinen son bilgi, milattan önce 587 yılında, Babillilerin Kudüs'ü işgal edip Süleyman Tapınağı'nı yağmalamalarından sonra, ahit sandığından bir daha haber alınamadığıydı. Bu olasılık oldukça düşüktü çünkü Yahudiler için bu kadar kutsal sayılan bir eşya Babillilerin eline geçmiş olsaydı bu durum hem Babilliler hem Yahudi kaynaklarında mutlaka geçerdi ancak bu duruma dair iki tarafta da tek bir yazılı metin söz konusu değildir. Üstelik Babilliler yağmalama sonrasında şehri terk etmiş ve bölgede kalıcı olmamıştır.

Olasılık 2

◼ Saklandığı yerlerle ilgili iddialardan bir diğeri de, Kudüs'ün meşhur yeraltı tünellerine gizlenmiş olabileceği yönündedir. Bilindiği gibi Kudüs şehri, özellikle Süleyman Tapınağı'nın altı büyük tünelle kaplıdır. Üstelik Kudüs, üç büyük semavi dinin de kutsal kabul ettiği ve koruduğu bir şehirdir, işgalci İsrail'in bölgedeki hakimiyeti de göz önüne alınırsa bu olasılık baskın görünüyor.

Olasılık 3

◼ Diğer bir iddia ise, Etiyopya'da bulunabileceğiyle ilgilidir. Etiyopya'da, Kur'an-ı Kerim, İncil ve Tevrat'ta adı geçen Süleyman Peygamber'in (AS) iletişim kurduğu Saba Melikesi Belkıs'tan bahsedilmektedir. Eski metinlere göre, Belkıs bir Etiyopya kraliçesidir ve Süleyman Peygamber'den (AS) bir oğlu olmuştur. Eski metinlerde, bu çocuk büyüdüğünde, Süleyman Peygamber tarafından Kudüs'e çağrılmış ve gerçek sandıkla sahte bir sandığın yeri değiştirilerek orijinali Etiyopya'ya getirilmiştir.

◼ Etiyopya'da, Tana Qirkos Adası'nda, yeminli Hristiyan keşişlerin yaşadığı bilinmektedir. Bu keşişler, bir kere yemin ettikten sonra kilise sınırlarından ömür boyu dışarı çıkmamaktadır ve tüm teknolojiden ve insanlıktan uzak bir yaşam sürmektedirler. Bu adalardan birinde, hala az sayıdaki keşişin, ahit sandığının uzun yıllar boyunca bir odada saklandığını ve daha sonra gizlice taşındığını iddia ettikleri bilinmektedir.

Olasılık 4

◼ Antakya'da bulunan bir iddiaya göre, Ahit Sandığı'nın bu şehirde olabileceği spekülasyonları gündeme geldi. Antakya, tarih boyunca İncil'de adı geçen önemli bir şehirdir ve Hz. İsa'nın (AS) havarilerinden birinin uğrak noktası olarak bilinir. Ayrıca, Kudüs'le Anadolu arasında bir köprü konumundadır.

◼ Uzun süre gündemi meşgul eden meşhur Tarsus Kazısı Ahid Sandığı sırrının bir kere daha merak edilmesini sağlamıştır.

◼ Kazı yaklaşık 2 yıl sürmüş ve titiz bir gizlilikle yürütülmüştü. Kazının sonucunda paylaşılan bilgilerde bir miktar altın ve çeşitli değerlerde sikke ve birkaç tane de tarihi eser sayılabilecek araç-gereç bulunduğu paylaşıldı.

◼ Ancak belirsiz şekilde kimi çok kıymetli bir madenin, tarihin akışını değiştirecek buluntuların kimi ise tahrif edilmemiş ilk İncil'in bulunduğunu iddia etti. Kesin bilgilere sahip olmamamıza rağmen, bulunsa bile içeriğinin insanlığı şaşırtıp şaşırtmayacağı konusunda yorum yapmak mümkün olmayabilir. Ancak sandığın bulunması, tarihi açıdan büyük öneme sahip bir arkeolojik keşif olacağı kesin.

Mitolojik bir hikayenin gerçeğe dönüşmesi ve içinden 10 emrin taş tabletlerinin ilk halinin çıkması ve ayrıca, Hz. Musa (AS) ve Hz. Harun (AS) peygamberlere ait kişisel eşyaların bulunabileceği düşünülüyor. Eşyaların ne olduğu veya hala sandıkta olup olmadığı belirsiz. Ahid Sandığı, her şeye rağmen ilk günkü değerini koruyor ve onu bulmak için yüzyıllardır devam eden çabaların hala var olduğuna eminiz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN