Toplumsal bir dayanışma: Ahilik
Medeniyetimizin en verimli kurumlarından olan Ahilik, insanlar arasında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlarken aynı zamanda insanların bir sanat ve zanaat ile uğraşmalarına vesile olarak nitelikli insan yetiştirilmesini de sağladı. Bunun yanında teşkilat, insanların ahlaki gelişimlerini de önemseyerek faydalı birey, faydalı toplum düsturunu Anadolu'da sağlamlaştırdı. Sizler için İslam'daki meslek ahlakıyla da ilişkilendirilen ahiliği araştırdık.
Giriş Tarihi: 01.10.2022
07:18
Güncelleme Tarihi: 02.10.2022
09:13
🔶 Moğollar'dan kaçanların karşılaştıkları zorluklar bu insanların yardımlaşma, dayanışma ve iş birliği gibi özellikleri Ahî teşkilatına taşımalarına neden olur. İyiliğin, doğruluğun, kardeşliğin, yardımlaşma gibi güzel değerleri yapısında birleştiren Ahîlik, yaşadığı dönemde eğitim, kalite-standart, üretici-tüketici ilişkisi ve denetim gibi toplumsal konulara etki eder.
🔶 Ahîlik, odağına insanı alır ve sosyal yardımlaşma esas alınarak toplum gruplarının çıkarlarının birbirleriyle çatışmasına engel olur. Ahîlik düşüncesi insanları çalışmaya teşvik eder. Bir sanat, zanaat dalında yetişmelerini, başkasına muhtaç olmamalarını öğütler.
🔶 Geçimini sağlayacak bir meslek veya sanatı olmayanlar, yardımlaşmayan, başkasına yük olan deyim yerindeyse başkasının sırtından geçinenler Ahî olamaz. Ahîliğe girmiş ve ustalık almış olsalar bile ahlaksızlık ve haksızlık edenler, hıyanette bulunanlar Ahîlikten çıkarılır ve isimleri bir hafta içinde bütün Ahî teşkilatına duyurulur.
🔶 Ahî Evran'daki ahlaki oluşumlarda bilimin, sanatın ve fütüvvet ilkelerinin etkisi vardır. Ahî Evran sanatı, bilimsel uygulamaları günlük yaşama aktarma aracı olarak görür. Birliğe üye olanlara da bir sanatla uğraşmalarını tavsiye eder. Ahîler, helal kazançla sorumludur ve buna kişinin kendi emeği ile geçinebileceği bir mesleğe sahip olması ile ulaşılır. Ahîler benliklerini topluma hizmet aracı olarak gördükleri için sosyal faaliyetler de yürütürler.
İyilik ve Yardım Ahlakı
🔶 Fütüvvetteki mertlik, yiğitlik ve cömertlik Ahîler'e ahlakî bir bakış açısı kazandırır. Örneğin, bir Ahî esnafının müşteriye "Bugün yeterince satış yaptım, komşu dükkândan alışveriş yapın" demesi gayet olasıdır. Bir esnaf örgütünün başkanı olmasına rağmen Ahî Evran, tüketici haklarına dikkat eder. Hileli, bozuk, kalitesiz malların piyasaya sürülmemesi için çaba gösterir. Örneğin, beğenmediği ayakkabıları dama atmasından dolayı, halk arasında "pabucu dama atılmak" deyimi yayılmıştır. Denetlemelerinde esnafa birliği, dayanışmayı ve yardımı öğütler, onlara bilgi, beceri ve uzmanlık (ustalık) düzeylerini artırmalarını dile getirir.
🔶 Kurduğu organizasyonun sosyo-ekonomik sonuçları da vardır. Bunlardan en önemlisi esnaf ve sanatkarlar arasında sıkı bir işbirliği, dayanışma ve yardımlaşma kurarak iyi ahlak kurallarını halk arasında yaymaktır. Bu sonuç esnafa iç ve dış rakiplerine avantaj sağlar.
İslam'a Göre İş Ahlakı Nasıl Olmalıdır?
🔶 Ahî Evran'ın Ahî birliklerine bir sanatla uğraşmayanı üye kabul etmemesi, din istismarının önlenmesi, esnaf ve sanatkarın mesleki ve insani yönlerinin geliştirmek amacıyla eğitim programları düzenlemesi, insanların başkasına muhtaç olmadan bir sanatta ustalaşmalarını ve yaşam standartlarının yükseltmelerini sağlar. Bu ilkeler o dönemde toplumsal ve ekonomik istikrarı sağlayan işe yarar faktörler olur. Ahî Evran'ın düşünüşüne göre bir Ahi'de olması gereken özellikler:
➡ Din gözetmeksizin bütün insanlara karşı sevgi ve saygı duymak.
➡ Hile yapmamak.
➡ Dürüst olmak.
➡ Adaletli olmak.
➡ Zulme, zalime ve haksızlığa sessiz kalmamak.
➡ Cömert olmak.
Ahîliğin amaçları ve toplumsal faydaları nelerdir?
🔸 Ahîliğin amaçları ve toplumsal faydaları:
➡ Sosyo-ekonomik dengeleri korumak.
➡ Kişiyi eğitip üreten ve faydalı bir birey haline getirmek.
➡ Ahlaklı ve üretken bir çalışma ortamı meydana getirmek.
➡ Güven ve anlayışa dayalı iş bölümü gerçekleştirmek.