Ahlat Selçuklu Mezarlığı hakkında 10 tarihi bilgi
Bitlis'e bağlı olan Ahlat, Türklerin Anadolu'ya gelişi ve yurt edinişine şahitlik etmiş bir mekan. İlçede yer alan Selçuklu Meydan Mezarlığı da bünyesinde barındırdığı tarihi eserlerle, açık hava müzesini andırıyor. Peki, 210 dekar alanda 8 bin 203 mezarın yer aldığı, "Anadolu'nun Orhun Abideleri" de denilen Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nı 10 bilgide keşfetmeye ne dersiniz?
Giriş Tarihi: 17.04.2020
15:42
Güncelleme Tarihi: 25.08.2022
15:05
Yaklaşık 8 bin adet mezar taşı bulunuyor
💠 11.yüzyıldan 16.yüzyıla kadar tarihlenen 435 tanesinde sanatkâr imzası bulunan muhtelif tipolojilerde yaklaşık 8000 adet mezar taşı ve 178 adet kurgan tipi yeraltı mezar odası ndan oluşmaktadır. 210.000 m2 büyülüğünde olan mezarlık, İslam dünyasının en büyük abide mezarlığı olarak bilinmektedir.
💠 Selçuklu dönemi süsleme özellikleri nin görüldüğü bu mezar taşlarının üzerinde bitkisel ve geometrik süslemelerin yanı sıra yazı sanatının göz alıcı örnekleri de görülmektedir. Ahlat mezar taşları hem ölçü, hem de muhteva bakımından anıt niteliğindedir.
Selçuklu döneminden miras kalan 3 şifahane
Göktürk Yazıtları'ndan sonra en önemli eser
💠 Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Göktürk Yazıtları'ndan sonra Türk dünyasının bu alandaki en önemli eseri olarak kabul ediliyor. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi'nin de doğduğu yer olan Ahlat , sahip olduğu Türk-İslam kültüründen dolayı 'Kubbet-ül İslam ' unvanına sahip üç şehirden biridir. Geçmiş dönemlerde, Bağdat, Halep, Şam, Kahire ve Musul kadar önemli bir şehir olan ilçe, Van Gölü kıyısında yer alır.
Ortaçağ Türk mimarisi mezarlarını içeren bir açık hava müzesi
💠 Ahlat Selçuklu Mezarlığı , Ortaçağ Türk mimarisi mezarlarını içeren bir açık hava müzesi niteliğindedir . Mezarlar şehrin Meydan Mezarlığı çevresinde ve Ahlat'ın eski mahalleleri nde yer alır.
💠 Alışılmış mezar ölçülerinden büyük, 3.50 metre yüksekliğe varan ve her cephesinde süsleme bulunan dikdörtgen prizma şeklindeki şâhideleriyle tanınırlar.
Arasında Ahlatşahlar, Eyyubiler, İlhanlı ve Osmanlı dönemine ait, çeşitli tiplerde 8 bin mezar taşı bulunmaktadır. Ayrıca Selçuklu Mezarlığı'nda ortaya çıkarılmış 7 adet akıt bulunmaktadır.
Büyük Selçuklu Devleti'nde İslâm sanatı
Ait oldukları toplumları ve kültürel yapılarını yansıtırlar
💠 Tarihin önemli kaynakları arasında yer alan mezar taşları ait oldukları toplumların inançlarını, sanat anlayışlarını, sosyal ve kültürel yapılarını yansıtırlar .
💠 Mezar taşları Türklerin yerleşme ve yayılma alanlarını göstermesi açısından da büyük önem taşımaktadır.
Anadolu'nun ilk üniversiteleri: Selçuklu medreseleri
Orta Asya ile Anadolu arasındaki köprü
💠 Mezar taşları Orta Asya ile Anadolu arasındaki köprüyü gösteren önemli belgelerdir . Türkler, Anadolu'ya geldikten sonra Orta Asya'daki bu mezar kültürünü İslami dönemde de devam ettirmişler ve İslami unsurları da ekleyerek yeni bir sentez oluşturmuşlardır.
Ahlat'taki Selçuklu mezar taşları ile Orhun Abidelerinin benzerliği Orta Asya Türk kültürünün Ahlat'ta devam ettiğini ve bu kültürün burada kalmayıp Ahlat'tan Anadolu'ya yayıldığını göstermektedir. Ahlat'taki 900 senelik bu abideler, Anadolu ile Orta Asya arasındaki bağı açıkça ortaya koymaktadır.
Selçuklu mutfağından gelen lezzetler