Siyasete yön veren Akkoyun ve Karakoyun hatunları
Akkoyunlu ve Karakoyunlu Devletleri, Osmanlıların kuruluş dönemiyle aynı devirde hüküm süren iki Türkmen devletidir. Doğu'da Azerbaycan ve İran civarında hakimiyet sağlayan bu iki devlet, döneminin siyasi ve kültürel yapı taşlarındandır. Türkmenleri bir araya getirerek Türk kültürünü bölgeye yayan Akkoyunlu ve Karakoyunluların hatunları da siyasi açıdan önemli rol oynayan karakterlerdi. Hatunlar, divanda söz sahibi ve gerektiğinde diğer devletlerle ilişkilerde elçi olarak görev üstlenen siyasi figürlerdi.
Giriş Tarihi: 12.12.2022
12:14
Güncelleme Tarihi: 12.12.2022
19:46
AKKOYUNLULAR
Uzun Hasan kimdir?
🔹 1452-1478 yılları arasında Akkoyunlu Devletinin hükümdarı Uzun Hasan, bugünkü İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye'nin bir bölümünü kapsayan coğrafyada hüküm sürer. İlk eşi amcasının kızı olan Selçukşah Begüm'dür.
🔹 Uzun Hasan, sefere giderken muharip sınıfın yanı sıra muharip olmayan sınıf da yanında bulunur. Savaşçı olmayan sınıf, eşleri ile birlikte savaşa gider. Öyle ki sultan eşleri de savaşta bulunur. Hatta Uzun Hasan Bey'in eşinin, saraydan çıkarken siyah giyindiği ve yüzünü örtüyle kapattığı rivayet edilir.
Muharip sınıf:
Piyade, süvari, tank, topçu, hava savunma, kara havacılık, istihkâm, muhabere, istihbarattan oluşan savaşçı bir sınıftır.
Despina Hatun kimdir?
🔹 Despina Hatun, Trabzon İmparatoru David'in kız kardeşidir. Siyasi ilişkilerin akrabalık ilişkisi üzerinden yürütülmesi amacıyla Akkoyunlu Devleti hükümdarı Uzun Hasan ile evlendirilir.
🔹 Hristiyan olan Despina ile evliliklerinin en önemli şartı ise inancına dokunulmamasıdır.
Göçebe hayatın Türkler üzerindeki etkileri
Selçukşah Begüm kimdir?
🔹 Uzun Hasan'ın ilk eşi Selçukşah Begüm, amcasının kızıdır. Hayatı boyunca divanda eşi ile beraber bulunur ve hatta divandaki tartışmalarda söz sahibidir.
🔹 Selçukşah Begüm, divandaki itirazları, evliliklere itirazları, devletin içerisindeki bazı sufi ulemalarla olan tartışması, oğulları arasında seçim için yaptığı entrikalar, aşiret beylerini arkasına alarak devletin içerisindeki gücü ile tanınır.
🔹 Yönetim konusunda oğlu Sultan Yakup ile Yusuf Mirza arasında kaldığına dair rivayetler bulunur. Öyle ki bu durumun bir entrikaya sebep olduğu söylenir. Arayancan bu olayı şöyle anlatır:
"Kaynaklar diyor ki, bir şerbet hazırladı, ilaç koydu. Aslında Sultan Yakup'un içmesini planlıyordu fakat avdan gelen diğer oğlu Sultan Mirza'nın içtiğini ve onun zehirlenerek öldüğünü yazıyor kaynaklarda. Yani yanlış oğlunu öldürdü. Fakat aynı şerbeti Sultan Yakup'un da içtiğini, kendisinin de buna dayanamayıp şerbetten içip intihar ettiğine dair kaynaklarda bilgiler var. Bazı kaynaklar da bu konuyu daha çok dönemin hastalığı vebaya yakalanıp vebadan öldüklerini söylüyor."
◽ Arayancan, "Kaynaklar, Selçukşah Begüm için sırtlan diyor. Bir hatun için söylenen bir söz. Ya da gezende diyor. Gezende, çok fazla devlet işlerine müdahil eden anlamındadır" der ve kaynakların bu konuda hemfikir olmadığının da altını çizer.
🔹 Başka kaynaklarda da oğulları arasında dengeyi korumaya çalıştığı, birtakım diplomatik ilişkileri kurmaya çalıştığı, hem Hristiyan hem Müslüman dünyasındaki bazı devlet adamlarının ona "anne" diye hitap ettiği söylenir.
🔹 Ardında mühim vakıf eserleri de bırakan Selçukşah Begüm'ün, bir gecede iki bin dinar hayır verdiği bilinir.
Devlete yön veren bir kadın olan Selçukşah Begüm'ün mezarı Tebriz'de bulunur ancak yeri tam olarak bilinmemektedir.
Osmanlı'nın hayırsever hanım sultanları