Arama

Alparslan’ın 10 özelliği

1071 yılında Anadolu'nun kapılarının Türklere açılması dünya tarihinin en büyük dönüm noktalarından biridir. Tarihin seyrini değiştiren bu olayın lideri ise Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan'dır. Gelin, tarihte "Fetihlerin Babası" olarak anılan büyük komutanın bunu nasıl başardığına birlikte bakalım.

  • 5
  • 11
Adaleti
Adaleti

🔷 Büyük hükümdar, halktan sadece devletin hakkı olan vergi alır. Bu vergiyi ise vatandaşlarına kolaylık sağlamak için iki parça halinde tahsil eder.

🔷 Sultan, Mısır seferi sırasında Diyarbakır'a geldiğinde şehrin hakimi Nasr b. Mervan tarafından karşılanır. Alparslan'a yüz bin dinar ve hediyeler takdim eder. Fakat büyük hükümdar bu paranın halktan zorla tahsil edildiğini öğrenir öğrenmez paranın hak sahiplerine iade edilmesini emreder.

Bilgi notu:
Sultanın sarayında günde elli koyun kesilen bir aşevi olduğu da kaynaklarda yer edinir.

🔹 Haraç nedir?

Devletin aldığı arazi vergisidir.

Anadolu'daki ilk yerleşim yerleri

  • 6
  • 11
İmanı
İmanı

💠 Sultanın iyi bir komutan, iyi bir lider olduğu kadar iyi de bir Müslüman olduğuna şahitlik edilir. Malazgirt Savaşı için özellikle Cuma gününü seçmesi ve savaş günü ordusunun başında Cuma namazı kıldırması Alparslan'ın ordusuna hem bir komutan hem de manevi bir önder olduğunun göstergesidir. Sultan Alparslan, Malazgirt'te Allah'a (CC) yakarır ve yardım ister. Hükümdarlık gururuna kapılmaz, Allah (CC) katında âciz ve yardıma muhtaç bir kul olduğunu bilir.

🔷 Çokça sadaka verdiği bilinen Sultan, Ramazan ayında on beş bin altın dağıtır. Alparslan ayrıca, devlet bünyesine pek çok ihtiyaç sahibini kayıt ettirerek maaş bağlar.

Sulara gömülen devlet: Venedik

  • 7
  • 11
Liderliği
Liderliği

🔷 Kuşkusuz bu kadar savaşın ve bu denli büyük bir devletin yönetimini gerçekleştirmek kolay değildir. Devleti ileri taşıyacak adımlar atmak, askerleri yönetmek, farklı milletlerden olan insanları idare etmek zor bir meziyettir.

🔷 Alparslan'ın bugün anılmasının nedeni ise bu zoru başarması, Müslümanları bir arada tutmasıdır. Fetih yapmak kadar fethi kalıcı hale getirmek de mühimdir. Liderlik özelliklerinin tamamına sahip olan Sultan, kendinden sonraki sultanların örnek aldığı bir öncüdür.

🔷 Sultan, Malazgirt Savaşı'nda bizzat ordusunun başında, ön saflarda savaşır. Onun liderliğini gören askerleri daha cesur ve atılgan şekilde savaşırlar.

Savaşçının vazgeçilmezi "miğfer"

  • 8
  • 11
İleri görüşlülüğü
İleri görüşlülüğü

🔷 Alparslan, Barzem Kalesi kumandanı Yusuf Harizmi'nin çizmesine sakladığı bir hançerle yaralanır. Yaralandıktan sonra vefat edeceğini anlayan Alparslan, çevresindekileri yanına çağırır. Yetenekli ve zeki oğlu Melikşah'a biat etmeleri hususunda söz alarak devletin geleceği ile ilgili çeşitli tavsiyelerde bulunur.

🔷 Vefatından hemen önce kendisine sürekli isyan eden kardeşi Kavurd'un merkeze daha yakın bölgede oturtularak sıkı kontrol altında tutulmasını tavsiye eder.

Zafer, fetih ve asalet müjdecisi atlar

  • 9
  • 11
İstişare ehli olması
İstişare ehli olması

🔷 Kur'an'ı Kerim'de geçen "Onların işleri aralarında danışma iledir" ayeti gereğince, Müslüman liderler istişare yapmayı asla ihmal etmezler. Alparslan da tecrübeli insanların görüşlerine önem verir.

🔷 Büyük tarihi şahsiyet Nizamülmülk, Alparslan'ın veziri idi. Abbasi Halifesi Kaim-Biemrillah tarafından "Nizamülmülk" lakabı verdiği büyük devlet adamını vezir tayin eder. Sultanın zeki ve siyaset ehli Nizamülmülk'ü yanına alması, istişare ve liyakata verdiği önemi gösterir.

🔺 Nizamülmülk kimdir?

Gerçek adı Ebu Ali Kıvamuddin Hasan bin Ali bin İshak et-Tûsî'dir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun baş veziri ve Siyâsetnâme adlı eserin yazarı olan Farisi devlet adamıdır. Devlet yönetiminde bir hayli etkili olan Nizâmülmülk; Alparslan ve Melikşah dönemlerinde vezirlik yapmıştır.


Nizamülmülk'ten devlet yönetimi konusunda tavsiyeler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN