Altay Kartalı: Osman Batur
Türkistan'ın korkusuz yiğidi Osman İslamoğlu, Çin işgaline karşı örnek bir direnişe imza atan bir isimdi. Son nefesini verirken "Ben ölebilirim ama dünya durdukça benim milletim mücadeleye devam edecek" sözleriyle bu davanın, zafere ulaşana kadar süreceğini adeta tüm dünyaya haykırmıştı. Vefatının 73. yılında Altayların Kartalı, Doğu Türkistan bağımsızlığının sembolü Osman Batur'un hayatı…
Giriş Tarihi: 03.01.2023
10:47
Güncelleme Tarihi: 29.04.2024
13:02
◾ Türklerin artık Osman Batur gibi bir liderleri vardır . Bu direnişte halk, onu yalnız bırakmaz. Mücadeleye kısa sürede 30.000 silahlı asker katılır.
◾ 1941 yılında Çinlilere ve Ruslara karşı mücadeleye başlayan Osman Batur, bütün Altay topraklarını ve Doğu Türkistan'ı bu devletlerden kurtarmayı amaç edinir.
◾ 2 yıl sonra Osman Batur ve ordusu, tüm Altay ve Doğu Türkistan topraklarını Çinlilerden temizler . 22 Temmuz 1943 tarihinde Bulgun'da yapılan tören ile "Altay Kazaklarının Hanı" ilan edilir.
Kazak Edebiyatı'nın zirvesi: Abay Kunanbayoğlu
◾ Aynı dönem içinde farklı yerlerde mücadelesini sürdüren başka beyler de vardır. Kaseyin Batır, Süleyman Batır, Musa Mergen Aktepe, Sulibay, Ökürbay, Nogaybay, Ahid Hacı, Zelebay Telci, Halil Teyci, Karakul Zalin, Nurgocay Batur bu isimlerden bazılarıdır.
◾ Batur , bu süreçte aldığı desteklerle Çinlilere darbeler vurmuş ve onların Doğu Türkistan üzerindeki kontrolünü zayıflatmayı başarmıştır.
◾ 1945 yılında neredeyse bütün Doğu Türkistan, Türklerin kontrolüne geçer. Çin, Osman Batur'un ve yanındaki yiğitlerin neler yapabileceğini görür.
◾ İşler ciddileşmiş ve Çin, farklı kararlar almaya başlar. Osman Batur üzerine tanklar, uçaklar ve kendisinden 10 kat daha büyük bir ordu ile saldırır.
◾ Doğu Türkistan direnişi, asıl şimdi başlar. Canları pahasına bu uğurdan vazgeçmeyen onlarca yiğit, vatanlarında son nefesini verir.
Türkmen boylarının filozof ozanı: Mahtumkulu
◾ 1950 yılında Osman Batur'un yanında sadece 3-4 bin kişi kalır. Çin orduları artık Batur'u düşürmeye ve Doğu Türkistan direncisini yıkmaya çok yaklaşır, bölgeye sert ve yoğun operasyonlar uygular. Fakat bu olanlar, onu durdurmaz, aksine tüm gücünü toplayarak taaruza geçer.
◾ Beklenmedik bir anda Çinlilerin yaptığı baskın, direnişin sonunu getirir. Gerçekleşen bu baskında kadınlar ve kızlar esir alınır. Bu esirlerin içinde Osman Batur'un kızı Aspay da vardır.
◾ Osman Batur kendisinden katbekat daha büyük olan Çin ordusuna karşı tek başına hücuma geçer ve en sonunda esir düşer.
◾ Çeşitli işkenceler gördükten sonra at üzerinde dolaştırılarak teşhir edilir. Çin sokaklarında at üzerinde elleri bağlı iken bile "Ben ölebilirim, ama dünya durdukça benim milletim mücadeleye devam edecek" diye haykırır.
◾ Urumçi'de çıkarıldığı düzmece mahkemede "devrime ihanet", "Panislamizm", "Pantürkizm" gibi faaliyetleri gerekçe gösterilerek idam edileceği söylenir.
◾ Osman Batur'un önce kulaklarının sonra ellerinin kesilmesine ardından kurşuna dizilerek idam edilmesine karar verilir.
Ruslar Türk dünyasını nasıl ayrıştırdı?