Arama

Altuncan’dan Seferiye’ye Büyük Selçuklu Hatunları

Selçuklu, büyük Türk devletlerinden biri olarak tarih sahnesinde yerini alırken bu köklü devletin oluşması ve ayakta kalmasındaki en önemli etkenlerden biri "hatunlardı". Çağrı Bey kızı Arslan Hatice, Tuğrul Bey eşi Altuncan Hatun ve daha niceleri yönetimde söz sahibi olarak büyük fedakarlıklarda bulundular.

🔸 Rey'e döndükten sonraki süreçte Tuğrul Bey vefat eder ve Alparslan tahta geçer. Abbasi hilafeti ile diyaloğun tesis edilmesi noktasında Alparslan, kız kardeşini tekrar Bağdat'a gönderir.

🔸 Arslan Hatice, bu noktada Selçuklu tarihine yön veren bir elçi görevi de üstlenmiş olur. Devletin lehine neticelere ulaşmak için faaliyetlerde bulunur.

🔸 Kaynaklara göre Alparslan'ın öldüğü 1072 yılına kadar Bağdat'ta kalan Arslan Hatice, tekrar Rey'e döner. Bu süreçte Halife ile ayrı kalsalar da boşanmazlar. 1076'da eşinin vefatından bir yıl sonra Hatice, Kakuyililerden Ali ile evlenir.

ALTUNCAN HATUN

🔸 Selçuklu Devleti'inin ayakta durmasını sağlayan hanımların en büyük örneklerinden biri, Tuğrul Bey'in eşi Altuncan Hatun'dur. Önemli mücadeleler veren Selçuklu idaresi için faaliyetlerde bulunan Altuncan, itibarlı ve sözü dinlenen biridir.

🔸 Altuncan Hatun, eşine devlet yönetimi esnasında faaliyetleri veya sözleri ile etki eder. Bunun en önemli örneği İbrahim Yınal'ın isyanı sırasında attığı adımlarla gerçekleşir.

Büyük Selçuklu Devleti nasıl kuruldu?

🔸 1058 yılında Tuğrul Bey'in kardeşi İbrahim Yınal Bey, daha önce hakimi olduğu Hemedan merkezli bir isyan başlatır.

🔸 Bu olayı Piyadeoğlu şu şekilde anlatır:

"Tuğrul Bey de bir şekilde bu isyanı engellemek için ondan erken Hemedan'a varmak ve şehre girme çabası içerisinde. Şehre de giriyor fakat bu sefer kuşatılıyor İbrahim Yınal tarafından. Şehre girmiş olması çok büyük sıkıntı haline geliyor. İbrahim Yınal yaklaşık 50 bine yakın Türkmen nüfusu ile birlikte hareket ediyor. İnanılmaz bir güç kazanmış ve Tuğrul Bey, Hemedan şehri içerisinde sıkıştırılmış durumda. Bir şekilde kaçması lazım. Eşi Altuncan Hatun ise bu sırada Bağdat'ta. Halife zor durumda çünkü. Tuğrul Bey'in Bağdat'a girmesinin sebebi yine bir Türk olan Büveyh komutanı Arslan Besasiri'nin faaliyetleri. Tuğrul Bey gelince Arslan Besasiri Batı'ya çekilmiş, Fatımilerle işbirliği içerisine girmiş. Tuğrul Bey zor durumda kalınca Arslan Besasiri'nin tekrar Bağdat'a gelme gibi bir durumu ortaya çıkmış. Bağdat'ta inanılmaz bir endişe var, Arslan Besasiri gelecek tekrar şehri ele geçirecek diye. Bu noktada Tuğrul Hemedan'da sıkışmış durumda. İbrahim Yınal'ın çevresindeki Türkmenlerin bir ara dağıldığı gibi bir gerçek var. Altuncan Hatun onu fırsat haline getiriyor ve başkent Rey'e kaçmayı başarıyor."

🔸 İsyan devam ederken Tuğrul Bey'in veziri Amidülmülk Kündüri, Bağdat'ta asılsız haberler yaymaya başlar.

🔸 Piyadeoğlu bu olaydan sonra vezirin şehirden kaçtığını, Enüşirvan'ın da durumun kritik olduğunu anlayarak uzaklaştığını anlatır.

"Tuğrul Bey'in artık iktidarı kaybettiği, yakın zamanda İbrahim Yınal'ın şehri ele geçireceği ve bundan sonra da Tuğrul Bey'in tam manasıyla sultanlığı İbrahim Yınal'a kaptıracağı gibi bir dedikodu yayılmaya başlanıyor. Amidülmülk Kündüri, Enüşirvan'ı tahta çıkarma sevdasına düşüyor yani Tuğrul Bey'in evlatlığını. Bunun için bazı girişimlerde bulunuyor. Tabii karşı çıkıyor halife buna her şeyden evvel. Karşı çıkanlardan biri de Enüşirvan'ın annesi Altuncan. Altuncan, kendi oğlunun tahta çıkmasından ise kocasının tahta çıkması yönünde bir tavır takınıyor. Bunun için de hem oğlunu hem de Amidülmülk Kündüri'yi tehdit ediyor."

🔸 Enüşirvan'ın tahta çıkarılma ihtimali, Altuncan Hatun sayesinde kaldırılır. Türkmenler ile işbirliği yapan Altuncan, bütün zorluklara rağmen kaynakların ifadesine göre 'atlanarak' Rey'e kadar gider ve eşi Tuğrul Bey'in kurtulmasını sağlar.

SEFERİYE HATUN

🔸 Arslan Yusuf'un kızı Seferiye, Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan'ın ikinci eşidir.

🔸 Karahanlı Arslan Yusuf'un Tirmiz ve Harezm'in bir kısmını ele geçirmesi üzerine Alparslan, onun ilerlemesini durdurur ve iki hanedan arasında bir saldırmazlık antlaşması imzalanır.

🔸 Sınırların kesinleştiği ve birbirlerine saldırmama antlaşmasına vardıkları belgedeki şartlardan biri de Karahanlı prenseslerinden biri ile Alparslan'ın evlenmesidir. Böylece Seferiye, Alparslan ile evlenir.

🔸 Seferiye Hatun, 1071 yılında zafer ile sonuçlanacak seferde eşinin yanında bulunarak devlet yönetiminde etkin rol oynar.

Eski Türklerde Terken unvanı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN