Amerika’nın kanlı yükselişi: Boston Çay Partisi
Avrupalılar geçilmez duvar dedikleri Müslüman Türkler sayesinde kendi içinde birçok reform geçirerek ve Amerika'yı keşfederek zenginleşti. 17. yüzyıl ile başlayan büyük değişimlerle Doğu'nun gerilemesi, Batı'nın yükselmesi ile dengeler değişti. Bu sefer toplumları etkileyen Batı kökenli fikir ve akımlar ortaya çıktı. İşte, 7 Yıl Savaşları'nın ardından patlak veren Amerikan Devrimi, Fransız İhtilali ve tüm bunların müsebbibi olan sömürüye karşı başkaldırışın sembolü 16 Aralık Boston Çay Partisi…
Giriş Tarihi: 31.07.2023
14:12
Güncelleme Tarihi: 14.05.2024
10:46
Sesli dinlemek için tıklayınız.
AMERİKAN DEVRİMİ
🔸 İngilizlerle olan mücadelede yenilmeye devam eden Amerikalılar sayıca epey eksilir. İngilizlere Amerika'daki en değerli topraklarını kaptıran Fransa, Benjamin Franklin ile gizlice görüşür ve kolonilere silah yardımı yapar. İspanya ve Fransa'nın gizli yardımlarıyla Amerika, savaşı kazanır ve İngiliz ekonomisine büyük bir darbe vurur.
🔸 Bu duruma en çok sevinen elbette Fransa olur ve İspanya'ya İngiltere'yi parçalama adına ittifak olmayı teklif eder. İspanya Amerika'daki hareketlenmenin güneyindeki topraklarına sıçramasından çekinerek reddeder.
🔸 Bunun üzerine Fransa tek hareket eder ve Amerika'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olarak ittifak anlaşmasını imzalar. Bu sırada savaş yanlısı olmayan Fransız Maliye Bakanı'nın dediği olur ve ekonomi çöker. Böylece Fransız İhtilali Avrupa'da patlak verir.
(X) FRANSIZ İHTİLALİ'NDEN KAÇANLAR OSMANLI'YA SIĞINMIŞTI
🔸 Kolonilerin özgürlük, hak, adalet ve sömürü ye başkaldırışları dünyada ses getirir. Fransız İhtilali' ne zemin hazırlayan Amerikan Devrimi ile Yeni Dünya'da bütünleşme hareketi başlarken 1789 yılında Avrupa'da kopan Fransız İhtilali ile eskiye dair ne varsa yıkılır.
🔸 Savaşın ardından Barış antlaşması için İngiltere, Amerika'ya özerklik teklif etse de Amerika bunu reddeder. Amerika'ya destek veren devletlerden İspanya, Amerika'yı İngilizlerin elinde bulunan eski toprağı Minorki ve Cebeli Tarık Boğazı'nı alana kadar savaşa devam etme kararı olan Monroe Doktrini' ne bağlar.
BARIŞ SÜRECİ
🔸 Barış görüşmeleri sonucunda ne Fransa (Kanada sınırı hariç) eski topraklarını alır ne de İspanya, Cebeli Tarık Boğazı'na hakim olur. İç karışıklıklar sebebiyle barış antlaşması 1783 yılında taraflarca imzalanır ve Amerika'nın kuzey sınırı Kanada , batı sınırı Mississippi , güney kısmı ise İspanya'ya ait Florida olur. Böylece küresel güç olacak ABD , George Washington başkanlığında cumhuriyeti ilan eder.
🔸 Sömürgeden kurtulan ABD , daha sonraki zamanlarda İngiliz yasama ve yönetme anlayışıyla bünyesindeki eyalet ve kölelerle çarpışarak sınırları nı genişletir. Avrupa'nın içinde bulunduğu mali zorluklardan faydalanarak İspanya, Fransa, Hollanda ve yerel şirketlerden toprak satın alır.
(X) OSMANLI'NIN AMERİKA'DAKİ YÂDİGÂRI