Arama

Anadolu'daki ilk Türk camisi Ebu'l Manuçehr

Minaresinde Kufi yazı türüyle 'Bismillah' yazan, Anadolu'daki ilk Türk camisi Ebu'l Manuçehr, restore edilerek ibadete açılacak. Projeye Türkiye genelinde bölgesel bazda faaliyet yürüten 26 kalkınma ajansı maddi destek verecek. Restorasyon çalışmalarının Malazgirt Zaferi'nin 950'nci yıl dönümü olan 26 Ağustos 2021'de tamamlanması planlanıyor. İşte Anadolu'daki ilk Türk camisi olan Ebu'l Manuçehr hakkında bilgiler...

  • 2
  • 10
Ebû'l Menuçehr Bey tarafından yaptırıldı
Ebû’l Menuçehr Bey tarafından yaptırıldı

Ani Ören Yeri'nde iç kaleye çıkan yolun güneyinde bulunan plato üzerine inşa edilen Menuçehr (Menuçihr) Camii, planı bilinen ve günümüze sağlam bir şekilde ulaşan en eski Selçuklu dönemi eserlerinden biri.

Ani şehrinin Selçuklular tarafından fethedilmesinden sonra 11. yüzyılda Ebû'l Menuçehr Bey tarafından yaptırıldı.

Anadolu'yu Türkiye yapanlar

  • 3
  • 10
26 Ağustos 2021'de tamamlanacak
26 Ağustos 2021’de tamamlanacak

Protokol kapsamında, Türkiye genelinde bölgesel bazda faaliyet yürüten 26 kalkınma ajansı, projeye maddi destek verecek. Restorasyon çalışmaları Malazgirt Zaferi'nin 950'nci yıl dönümü olan 26 Ağustos 2021'de tamamlanacak ve cami ibadete açılacak.

  • 4
  • 10
Tavanı zengin Selçuklu motifleri ile süslü
Tavanı zengin Selçuklu motifleri ile süslü

Dikdörtgen planlı iki katlı yapının tavanı, zengin Selçuklu motifleri ile süslü. Caminin 99 merdivenli minaresinin gözcü kulesi olarak da kullanıldığı belirtiliyor.

Anadolu'nun en eski İslami eseri: Tokat Garipler Camii

  • 5
  • 10
2016 yılında UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne girdi
2016 yılında UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’ne girdi

Kars'a 42 kilometre uzaklıkta bulunan Ebu'l Manuçehr Camii, Ani Arkeolojik Alanı'ndaki diğer anıtsal eserlerle birlikte 2016 yılında UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne girdi.

.

Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Ani Arkeolojik Alanı, Erken Demir Çağı'ndan 16'ncı yüzyıla kadar sürekli bir yerleşim yeri oldu. İpek Yolu üzerinde bulunan alan, Orta Çağ'ın şehircilik ve mimari açısından çok kültürlü özelliğiyle dikkati çekti.

Farklı kültürlerinin buluşma noktası olan Ani'de kilise, cami, manastır, kervansaray, hamam, köprü, değirmen gibi 23 tescilli anıt yapı bulunuyor. Ani ayrıca, yıkılarak toprak altında kalmış birçok sivil mimarlık örneğine de ev sahipliği yapıyor.

İslam tarihinin en eski 20 camisi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN