Anadolu'daki ilk yerleşim yerleri
Dünyanın ilk yerleşim yerlerine ev sahipliği yapan Anadolu'nun her köşesinde, farklı medeniyetlere ait zengin kültürel varlıklar mevcuttur. İnsanlık tarihinin dönüm noktası olan bu yerleşimler, binlerce yıllık izler taşır. Dünya tarihini etkiyen birçok ilkin bu coğrafyada ortaya çıkması, kadim Anadolu topraklarını medeniyetlerin biricik beşiği haline gelir. Sizler için Anadolu'daki ilk yerleşim yerlerini derledik.
Giriş Tarihi: 17.08.2022
07:18
Güncelleme Tarihi: 19.02.2023
12:02
ANADOLU’NUN HAFIZASI: ÇATALHÖYÜK
📌Yerleşik toplumsal hayata geçişle birlikte, tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden Çatalhöyük Neolitik Kenti , Konya'nın Çumra İlçesi sınırlarında, yaklaşık 14 hektarlık bir alan üzerinde yer alır. Höyük, farklı yükseklikte iki tepe düzü olan bir tepe şeklindedir. Bu iki yükseltisi nedeniyle çatal sıfatını alır.
📌 İki höyükten oluşan Çatalhöyük Neolitik Kenti'nin daha uzun olan Doğu Höyüğü , 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşmaktadır. Söz konusu katmanlarda, sosyal örgütlenmeyi ve yerleşik hayata geçişi simgeleyen duvar resimleri, rölyefler, heykeller ve diğer sanatsal öğeler yer alır. Batı Höyüğü ise Kalkolitik döneme ait kültürel özellikler gösterir.
Bu özellikleriyle Çatalhöyük , aynı coğrafyada 2000 yıldan fazla bir süredir köylerden, kentsel hayata geçişin de önemli bir kanıtıdır.
📌 Çatalhöyük Neolitik Kenti; kalıntıların boyutu, yaşayan toplumun yoğunluğu, güçlü sanatsal gelenekler ve zaman içindeki sürekliliğin benzersiz bileşimi ile önemli bir değer taşır.
5 BİN YIL ÖNCESİNE AİT YAŞAMIN İZLERİ: TİLKİTEPE
📌 Türkiye arkeolojisinde ilk kazılan höyüklerden biri olan Tilkitepe , Doğu Anadolu'da keşfedilmiş ender höyüklerden birisidir. Van il merkezinin 7 km güneybatısında; Van Kalesi'nin 4 km güneyinde yer alır. Buraya ilk gelenlerin, gölün hemen kenarında yerleşimlerini kurdukları tahmin edilir. Bu yere yakın bir pınarın, yerleşiklerin su ihtiyacını karşıladığı sanılır. Bölgede bulunan höyük sayısının az olmasının en önemli nedeni, olumsuz iklim koşulları dır.
📌 Yapılan kazılarda bulunan 3 kültür katının en altında Tell Halaf kültürüne ait seramikler bulunur. Üstte yer alan diğer iki kültür katı Orta Kalkolitik Çağ' a aittir. Bu kültür katlarında ise Ubaid kültürüne ait çanak ve çömlekler bulunmuştur. Yöre, obsidiyen açısından çok zengindir.
Tell Halaf Kültürü nedir❓ Tell Halaf (Halaf Höyüğü) kesintisiz olarak gelişen bir tarih öncesi kültürdür.
Ubaid Kültürü nedir❓ Obeyd Kültürü ya da Ubeyd Kültürü Güney Mezopotamya'da yerel ve tarih öncesi kültürdür.
İLK MİLLİ KAZI ALANI: ALACAHÖYÜK
📌 Türkiye'nin ilk milli kazı alanı unvanına sahip Çorum'daki Alacahöyük Ören Yeri, Çorum'un Alaca İlçesi, Alacahöyük Beldesi'nde yer alır. Hititler'in önemli bir kültür ve sanat merkezidir.
📌 Anıtsal eserlerin hemen hepsi Hitit dönemine aittir. Alacahöyük buluntularının en dikkat çekicileri arasında, M.Ö. 3000 yıl sonlarına ait tunç sembollerdir . Bulunan bu objelerin kesin işlevleri bilinmemekle birlikte cenaze alaylarında dini simgeler olarak kullanıldığı tahmin edilir.
Anadolu'da tarihe iz bırakan 5 ilk
ANADOLU’NUN EN ESKİ KÖYÜ: AŞIKLI HÖYÜK
📌 Gülağaç ilçesi Kızılkaya köyündeki Aşıklı Höyük , 10 bin 400 yıllık tarihiyle Orta Anadolu ve Kapadokya'nın ilk köyü olarak bilinir. Tarihte birçok ilke ev sahipliği yapan Aşıklı Höyük'te, koyun ile keçinin evcilleştirilmes inin yanı sıra tarım denemelerinin ilk yapı taşları atılır.
Oval kerpiçten evlerin yer aldığı ilk dönemde tarımla uğraşan, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan yetiştiren, kerpiçten tuğla ve duvar yapabilen, sazları örerek hasır yapabilen, şaşırtıcı ustalıkta ziynet eşyaları tasarlayabilen bir halkın barındığı tahmin edilir.
DÜNYA’NIN EN ESKİ KRAL MEZARI: ARSLANTEPE
📌 Malatya'da tarihte ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı ve yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip olan Arslantepe Höyüğü, Doğu Anadolu'nun en büyük höyüklerinden birisidir. Bulunduğu ovadan yaklaşık 40 metre yükselmiştir. Gerçekleştirilen kazılarda, Arslantepe'nin, tarih boyunca değişik zamanlarda değişik alanlarda bölgeyi kontrol etmiş büyük bir merkez olduğu ortaya çıkmıştır. Höyükte bulunan çok sayıda mühür, bölge ticaretinin Arslantepe'den yönetildiğini gösterir.
📌 Asur istilasına kadar yerleşim yeri olarak varlığını sürdüren Arslantepe, bir süreliğine terk edilmiş, Roma Dönemi köyü olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans Nekropolü (mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamıştır. Kazılara Geç Uruk dönemi Sarayı ile Geç Hitit Sarayı alanında devam edilir.
Arslantepe'nin en önemli özelliği, Anadolu'da kurulmuş ilk şehir devleti yapılanması nın görüldüğü yerleşim olmasıdır. Dünyanın en eski kral mezarı ve en eski kılıçlar ı gibi çok sayıda tarihi objeye de ev sahipliği yapar.
Göbeklitepe'den daha eski; Boncuklu Tarla