Anadolu'daki ilk yerleşim yerleri
Dünyanın ilk yerleşim yerlerine ev sahipliği yapan Anadolu'nun her köşesinde, farklı medeniyetlere ait zengin kültürel varlıklar mevcuttur. İnsanlık tarihinin dönüm noktası olan bu yerleşimler, binlerce yıllık izler taşır. Dünya tarihini etkiyen birçok ilkin bu coğrafyada ortaya çıkması, kadim Anadolu topraklarını medeniyetlerin biricik beşiği haline gelir. Sizler için Anadolu'daki ilk yerleşim yerlerini derledik.
Giriş Tarihi: 17.08.2022
07:18
Güncelleme Tarihi: 19.02.2023
12:02
ANADOLU’NUN EN ESKİ KÖYÜ: AŞIKLI HÖYÜK
📌 Gülağaç ilçesi Kızılkaya köyündeki Aşıklı Höyük , 10 bin 400 yıllık tarihiyle Orta Anadolu ve Kapadokya'nın ilk köyü olarak bilinir. Tarihte birçok ilke ev sahipliği yapan Aşıklı Höyük'te, koyun ile keçinin evcilleştirilmes inin yanı sıra tarım denemelerinin ilk yapı taşları atılır.
Oval kerpiçten evlerin yer aldığı ilk dönemde tarımla uğraşan, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan yetiştiren, kerpiçten tuğla ve duvar yapabilen, sazları örerek hasır yapabilen, şaşırtıcı ustalıkta ziynet eşyaları tasarlayabilen bir halkın barındığı tahmin edilir.
DÜNYA’NIN EN ESKİ KRAL MEZARI: ARSLANTEPE
📌 Malatya'da tarihte ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı ve yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip olan Arslantepe Höyüğü, Doğu Anadolu'nun en büyük höyüklerinden birisidir. Bulunduğu ovadan yaklaşık 40 metre yükselmiştir. Gerçekleştirilen kazılarda, Arslantepe'nin, tarih boyunca değişik zamanlarda değişik alanlarda bölgeyi kontrol etmiş büyük bir merkez olduğu ortaya çıkmıştır. Höyükte bulunan çok sayıda mühür, bölge ticaretinin Arslantepe'den yönetildiğini gösterir.
📌 Asur istilasına kadar yerleşim yeri olarak varlığını sürdüren Arslantepe, bir süreliğine terk edilmiş, Roma Dönemi köyü olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans Nekropolü (mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamıştır. Kazılara Geç Uruk dönemi Sarayı ile Geç Hitit Sarayı alanında devam edilir.
Arslantepe'nin en önemli özelliği, Anadolu'da kurulmuş ilk şehir devleti yapılanması nın görüldüğü yerleşim olmasıdır. Dünyanın en eski kral mezarı ve en eski kılıçlar ı gibi çok sayıda tarihi objeye de ev sahipliği yapar.
Göbeklitepe'den daha eski; Boncuklu Tarla
5 BİN YILLIK KRALLIĞIN İZİ: HACILAR
📌 Hacılar , Burdur'un 25 kilometre güneybatısında yer alır. Batı Anadolu'nun bilinen en eski yerleşimi dir. Toplam 9 yerleşim tabakası bulunan Hacılar'da ilk yerleşim M.Ö. 7000 yılları olarak tarihlendirilir. İnsanların avcı-toplayıcılıktan yerleşik düzene geçmesini sağlayan tarım ve hayvanların ehlîleştirilmesi gibi adımların izlenebildiği merkezlerden birisidir. Kazılarda bulunan yapılar, kare veya dikdörtgen planlı dır. Yapılar taş temel üzerine kerpiç ile inşa edilmiştir. Kazılarda bulunan kömürleşmiş arpa ve buğday taneleri nden, burada yaşayan halkın tarımla uğraştığı tahmin edilir.