Anadolu’nun en eski hastanesi: Gevher Nesibe Darüşşifası
Anadolu'nun ilk şifahanesi nin Kayseri'de bulunduğunu biliyor muydunuz? Dünyanın ilk tıp fakültesi olarak anılan Gevher Nesibe Darüşşifası ve Tıp Medresesi, Yenice mahallesinde yer alıyor. Tıp öğrenimine oldukça önem veren bir dönemin ürünü olan bu kurumda binlerce öğrenci yetişti. Asırlara meydan okuyan tarihi yapı günümüzde Selçuklu dönemine ait birçok esere de ev sahipliği yapıyor.
Giriş Tarihi: 12.12.2019
15:47
Güncelleme Tarihi: 23.12.2020
09:58
Kent tarihinden yola çıkarak Selçuklu Uygarlığına odaklanan müze tematik bir yaklaşımla planlanmış. Bir kısmında Selçuklu Medeniyeti ile ilgili uygarlığı ön plana çıkaran müze, diğer kısmı ise şifahiye özelliğine odaklanıyor. Selçuklu Uygarlığı ile ilgili olan kısımda ise; 'Selçuklu Kenti', 'mimarisi', 'sanatı', 'bilimi', 'giysisi' gibi unsurlar ile 'Kayseri'de Selçuklular', 'Anadolu'da Selçuklular' gibi kısımlar yer alıyor. Şifahiye ile ilgili kısımda da; 'hastalıklar', 'tedavi yöntemleri ve aletleri', 'bilginler', 'ecza', 'su ve sağlık', 'müzik ile tedavi', 'renk ile tedavi' gibi bilgiler bulunuyor.
Müze içerisinde sergilenen Selçuklu ve yakın dönemine eserlerinin yanı sıra, etkileşimli ve teknolojik görsellik içeren alanlar da yer alır. Böylece dinleyerek, deneyerek, uygulayarak ve teknolojik aletleri kullanarak Selçuklu Medeniyeti hakkında bilgi sahibi olmak mümkün. Ayrıca çocukların müzeyi ve Selçukluyu sevmesi için çocuk odalarında çizgi filmler ve çeşitli oyunlar bulunur. Yine müze içerisinde çeşitli konser ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı mekanlar da mevcut.
Gevher Nesibe, Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan'ın on iki evladından tek kızı; I. Alaaddin Keykubat'ın halası, I.Gıyaseddin Keyhüsrev'in de kardeşidir.1180 yılında Konya'da doğdu. Uhud savaşında Hz. Peygamber'e maddi ve manevi destek veren hanım sahabilerden Nesibe Hatun'un adı verildi.
Anadolu kadınının gizli iletişim aracı; dantel
Gevher Nesibe Sultan, Anadolu'da İslami döneme ait en eski hastane ve dünyanın ilk tıp fakültesinin yapımına vesile olan bir hanımdır. Nesibe Sultan adına Kayseri'de inşa edilen yapı, Anadolu'da yapılmış Selçuklu dârüşşifaları ve tıp medreseleri içinde en seçkinidir. Asırlara meydan okuyan tarihi yapı günümüzde Selçuklu dönemine ait 2 binden fazla esere ev sahipliği yapar.
Gevher Nesibe Sultan, sevdiği bir kumandanla evlenmesine hükümdar ağabeyinin izin vermemesi ve bir süre sonra da kumandanın şehid olması üzerine üzüntüsünden vereme yakalanır. 1204 yılında Kayseri'de vefat eder. Adına Kayseri'de Gevher Nesibe Darüşşifası ve Tıp Medresesi yapılmasını vasiyet ederek bir hayra vesile olur.