Anadolu'nun kapısını Türklere açan savaş: Pasinler Muharebesi
1048 yılında Büyük Selçuklu İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki Pasinler Savaşı, Türklerin Anadolu'ya yayılmasını başlatan önemli bir zaferdi. Bu savaş, Malazgirt Meydan Muharebesi'ne kadar uzanan Türk hakimiyet yolculuğunun öncüsüydü ve Anadolu'nun Türkler için kapılarını açacak önemli bir dönüm noktasıydı. Sizler için Pasinler Muharebesi hakkında bilinmesi gerekenleri araştırdık.
Giriş Tarihi: 18.09.2023
17:22
Güncelleme Tarihi: 18.09.2024
09:04
Büyük Selçuklu Devleti'nde kullanılan resmi diller
♦️ Geniş bir coğrafyaya yayılan ve bünyesinde farklı milletlerden halkı barındırması nedeniyle Büyük Selçuklu Devleti 'nde birden fazla resmi dil kullanılmıştır.
◽ Farsça (resmi & hukuki dil)
◽ Arapça (medresedeki eğitim dili)
◽ Eski Anadolu Türkçesi (Anadolu'da, Selçuklu hâkimiyeti başlandıktan sonra)
◽ Ana Oğuz Türkçesi (ordu dili ve ana dil)
♦️ Pasinler Muharebesi veya Bizans kaynaklarında Kapetron Muharebesi olarak bilinen savaş, 10 Eylül veya 18 Eylül 1048 tarihlerinde gerçekleşti.
♦️ Bu muharebe, Tuğrul Bey'in üvey kardeşi İbrahim Yınal Bey 'in Anadolu seferi sonucunda meydana geldi. Bizans İmparatorluğu ile müttefikleri Gürcü Krallığı ve diğer müttefik ordular, Bizanslılar tarafından "Kapteron " olarak adlandırılan bir bölgede, bugünkü konumuyla Erzurum'a bağlı Pasinler yakınlarında Selçuklu ordusuyla karşı karşıya geldi.
ANADOLU'YU MÜSLÜMAN YAPAN 3 SAVAŞ
♦️ Kafkasya bölgesinde etkinliğini hem Gürcistan Krallığı hem de Ermeni Bagratuni Krallığı üzerinden güçlendiren Bizans, bu gelişmeler sonunca Selçuklular 'a komşu olmuştur.
♦️ İki egemen devletin birbirlerine sınır olması sonrasında kaçınılmaz olan çekişmeleri neticesinde gerçekleşen Pasinler muharebesi, Bizanslılarla Büyük Selçuklu Devleti arasındaki uzun süre devam edecek olan çatışmaların ilk büyük meydan muharebesi tarihe geçer.
♦️ Büyük Selçuklu, Bizans'ın askeri gücünü anlamak amacıyla Tuğrul Bey 'in üvey kardeşi olan İbrahim Yınal Bey 'in önderliği altından Anadolu'ya 1048 yazında bir akın düzenlemiştir. Bu akınla, Bizans'ın konrolündeki bir ticaret şehri olan "Arzen " Selçuklular tarfından ele geçirilmiştir.
♦️ Bizans İmparatorluğu karşısında elde edilen bu netice, Bizans tarafınfan temkinli bir şekilde karşılanmış, Selçuklu'ya karşı düzenlenecek bir saldırıyı Gürcü ordusunun da kendilerine bağlanması süresince bekletmişlerdir.
MALAZGİRT ZAFERİ TARİHİ HAKKINDA 10 BİLGİ
♦️ Pasinler yakınlarında akşam saatlerinde başlayan çarpışmalar sabah saatlerine kadar devam etmiş, Bizans ilerleyişine karşı Türklerin direnişi devam etmiştir. Selçuklular bir savaş taktiği uygulayarak artçı birliklerle Bizans'a karşı direnirken İbrahim Yınal Bey ve Türk ordusu savaş ganimetlerini ve Bizanslı esirleri yanına alarak geri çekilmişlerdir.
♦️ İbrahim Yınal Bey liderliğindeki Selçuklu ordusunun savaşa alanından geri çekilmesini Bizanslılar taktik bir galibiyet olarak görür; ancak Selçuklular geri çekilerken çok az bir zayiata uğramış, önemli miktarlarda ganimet ve IV. Liparit gibi bir ordu komutanını esir etmesi bakımından bu savaşın galibi olarak kabul edilir.