Anadolu’yu Müslüman yapan 3 savaş
Anadolu'nun tam olarak Türk ve Müslüman yurdu haline gelmesinde pek çok aşama vardır. Büyük Selçuklu Devleti'nin Horasan'da büyüyerek Anadolu üzerine seferlere çıkması dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olur. Selçuklu'nun büyümesi ve yayılması ile Türkler ve İslam dini dünyaya yayılmaya başlar. Anadolu'ya üç aşamada yerleşen Selçukluların bu müthiş mücadelesine gelin birlikte bakalım.
Giriş Tarihi: 18.09.2022
13:31
Güncelleme Tarihi: 18.09.2022
13:55
🔷 Yinal'in sefere çıktığını haber alan Rumlar, kalelerde savunma hattı oluşturdu. Bölge halkı imparatora durumu mektupla aktararak yardım talep etti. Bunun üzerine Bizans İmparator'u yardımcı olarak Gürcü Komutan Liparit 'i gönderdi.
🔷 Akşama doğru başlayan savaşı Selçuklular kazandı ve Gürcü General Liparit savaşta esir alındı. Savaş sonrası zafer müjdesiyle birlikte esir alınan Liparit Tuğrul Bey'e gönderildi.
🔷 Aldıkları bu mağlubiyet sonrası Türk akınlarının daha da artacağını gören Bizans İmparatoru, o sırada Balkanlar üzerinden gelen Peçenek tehlikesi nedeniyle Selçuklular ile barış anlaşması imzalamak istedi.
Cenaze namazı 3 defa kılınan padişah
🔷 Sulh teklifini kabul eden Tuğrul Bey , Bizans ile imzalanacak olan barış anlaşmasını konuşmak ve imzalamak için Şerif Ebu'l -Fazl Nasr'ın başkanlığındaki bir heyeti Bizans elçisiyle birlikte İstanbul'a gönderir. Müzakereler sonucunda anlaşmaya varılır. Anlaşma şartları şunlardır:
▶ Emeviler zamanında Mesleme b. Abdulmelik tarafından İstanbul'da yaptırılan cami ve medrese tamir edilecek.
▶ Şii Fatımi halifeliği adına okunan hutbe, Abbasi halifesi ve Selçuklu Sultanı adına değiştirilecektir.
▶ Caminin mihrabına, eski Türk hâkimiyet alameti olan ve Sultan Tuğrul Bey'in kullandığı "ok ve yay" işaretleri işlenecek.
📍Anlaşmada geçen cami nerede?
İstanbul'un fethi için 715 yılında şehri kuşatan Arap kumandanlarından ve sahabe neslinden oluşan Mesleme bin Abdülmelik kumandasındaki ordu tarafından yaptırılmıştır. İstanbul'un Karaköy semtinde yer alır.
💠 Pasinler Savaşı, Bizans'a karşı duyulan güçlü algısının ve çekinliğinin kırıldığı savaş olur. Artık Bizans ordusunun mağlup edilemeyeceği düşüncesi Selçuklular tarafından yok olur.
Savaş sonrası Türkler Anadolu'da yerleşmeye başlar. Malazgirt Savaşı öncesi Batı Anadolu bölgesi hariç diğer bölgelerin fethi başlar.
İngiliz uçak gemisini batıran Türk: Mustafa Ertuğrul Aker
Malazgirt Savaşı
🔷 Anadolu'daki Selçuklu istilâ ve fetih hareketlerinin hızla devam ettiği sıralarda Bizans'ta İmparatoru Romanos Diogenes, gittikçe artan Türk fetihlerini durdurmak amacıyla ordu hazırlamaya başlar. Romanos Diogenes, doğrudan İran'a ulaşıp merkezlerini ele geçirmek suretiyle Selçuklu problemini kökünden halletmek için Ayasofya'da düzenlenen büyük bir törene katıldıktan sonra 13 Mart 1071 günü güçlü bir orduyla yola çıkmıştır.
🔷 Seferden sefere koşan Alparslan, bu haberi duyar duymaz Ahlat'a doğru yola çıkar. Selçuklu ordusu toplamda elli bin kişiyken, Roma ordusu iki yüz bin kişidir. İki ordu 26 Ağustos Cuma günü Malazgirt Ovası'nda karşı karşıya gelir.
🔷 "Fetihlerin Babası" olarak tarihe geçen Alparslan , savaş için cuma gününü seçer. Ordusunun başında Cuma namazını kıldıran Alparslan, hutbede savaş için ölmeye geldiklerini, şehadet şerbetini içmeye hazır olduklarını söyler.
🔷 Alparslan, sayıca üstün olan Bizans ordusunu Türklerin yüzyıllardır kullandığı meşhur hilal taktiği ile mağlup eder.
🔷 İki hükümdar arasında geçen müzakereler sonunda aşağıdaki maddeleri içeren bir barış antlaşması imzalanır.
▶ İmparator kurtuluş akçesi olarak 1,5 milyon altın verecek. ▶ Bizans Devleti her yıl Selçuklular'a 360.000 altın vergi ödeyecek. ▶ Bizans'ın elinde bulunan bütün İslâm esirleri serbest bırakılacak ▶ Bizanslılar gerektiğinde Selçuklular'a askerî yardımda bulunacak ▶ İmparator kızlarından birini sultanın oğluna nikâhlayacak. ▶ Antakya, Urfa, Menbic ve Malazgirt Selçuklular'a bırakılacak.
🔷 Malazgirt Savaşı ile birlikte Anadolu'nun kapıları Türklere ardına kadar açılır. Bu savaş sonrası Türk akınları daha da hızlanır ve I. Beylikler Dönemi olarak adlandırılan Türk Beyliklerinin Anadolu'daki süreci başlar. Malazgirt Savaşı'ndan çok kısa bir zaman sonra Türkler, İstanbul önlerine kadar gelir.
Alparslan'ın 10 özelliği
Miryokefalon Savaşı
🔷 Tarihçilerin Malazgirt Savaşı'na benzettikleri bu savaş, Anadolu'daki Türk varlığını tehdit eden en büyük Bizans saldırılarından biri olarak kabul edilir. Tıpkı Malazgirt'te olduğu gibi, Bizans İmparatoru Türk varlığını durdurmak ve yok etmek ister. Anadolu Selçuklu Devleti'nin en büyük hükümdarı olarak kabul edilen II. Kılıçarslan , Anadolu'da Türk birliğini sağlamak için seferler düzenler.
🔷 Sultan önce Şahinşah'tan Ankara'yı alır. Daha sonra Melik Zünnun'dan Sivas'ı alır. Hükümdarın açık bir şekilde Anadolu'nun tamamına hakim olmak isteği Bizans İmparatoru Manuel 'in dikkatini çeker.
🔷 Manuel, Selçukluların ilerleyişini durdurmak ister. Bu amaçla Papa'ya bir mektup yazarak yardım ister. Papa, bu desteğin hemen yapılamayacağını biraz beklemesi gerektiğini bildirir. İmparator cevaptan memnun olmaz ve zaman kaybetmemesi gerektiğini düşünerek 50 bin askeri ile hazırlık yapar.
Selçukluların 10 savaş taktiği!