Arama

Arşimet kimdir? Arşimet'in buluşları nelerdir?

Arşimet, yaşadığı dönemin savaşlarında mühendisliğini konuşturmuş, kullandığı makara ve kaldıraç sistemleriyle oluşturduğu mancınıklarda dahil birçok aletle harplara damga vurmuştu. Arşimet'ten sadece fizikçi olarak bahsetmek ona haksızlık olur. O aynı zaman yetenekli bir matematikçiydi. Peki, Arşimet'in başarısı neydi?

  • 13
  • 17

Bu hesabın çok büyük bir tarihi değeri vardır. Sonradan modern matematiğin gelişmesinin temelini oluşturmuş, Newton ve Leibniz'in bulduğu diferansiyel denklemler ve integral hesap için iyi bir temel oluşturmuştur.

Arşimet, "Parabolün Dörtgenleştirilmesi" adlı kitabında, tüketme metodu ile bir parabol kesmesinin alanının, aynı tabana ve yüksekliğe sahip bir üçgenin alanının 4/3'üne eşit olduğunu ispatlamıştır.

  • 14
  • 17

Geometriye yapmış olduğu en önemli katkılardan birisi, bir kürenin yüzölçümünün 4 Pi r2 ve hacminin ise 4/3 Pi r3 eşit olduğunu kanıtlamasıdır. Bir dairenin alanının, tabanı bu dairenin çevresine ve yüksekliği ise yarıçapına eşit bir üçgenin alanına eşit olduğunu kanıtlayarak Pi değerinin 3 l/7 ve 3 10/71 arasında bulunduğunu göstermiştir. Başka bir değişle bu formülleri suyun hacim kullanma esnasında alabileceği özkütle çapıdır.

  • 15
  • 17
ARŞİMET NASIL ÖLDÜ?
ARŞİMET NASIL ÖLDÜ?

Arşimet, Sirakuza şehri Romalılar'a teslim olduktan sonra öldürülmüştür. Ölümü ile ilgili çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Birinci rivayet, bir Romalı askerin onu Marcellus'a götürmek istediği ancak Arşimet'in çalıştığı problemi çözüp ondan sonra gideceğini söylemesi üzerine askerin Arşimet'i öldürdüğü şeklindedir.

İkinci rivayete göre bir Romalı asker koşarak kılıcını çekip öldürmek için arkasından geldiğinde Arşimet hiç aldırmadan çalışmasına devam etmiş ve Romalı asker tarafından öldürülmüştür.

  • 16
  • 17

Vasiyeti üzerine Arşimet'in mezar taşına silindirin içine konulmuş bir küre çizilmiştir. Çünkü bu, Arşimet'in en çok gurur duyduğunu söylediği buluşudur.

  • 17
  • 17
"DAİRELERİMİ BOZMAYIN!"
DAİRELERİMİ BOZMAYIN!

Üçüncü rivayete göre güneşin büyüklüğünü hesaplamak için kullanacağı çemberler, açılar ve matematiksel aletlerle Marcellus'a giderken askerler altın taşıdığını sanıp Arşimet'i öldürmüşlerdir. Yaygın bir başka hikayeye göre bir sokakta toprağa çizdiği geometrik şekillerin başında düşünürken Romalı askerler tarafından bulunmuş; kendisini götürmek isteyen askerler onun düşünce aleminden kurtulmadığını görünce sinirlenip kılıç darbeleriyle öldürmüşlerdir. Son sözünün ''Dairelerimi bozmayın!'' olduğu anlatılır.

Zamanla kaybolan Arşimet'in mezarı, yıllar sonra Sicilya'da konsül yardımcılığı yapmakta olan Cicero tarafından bulunup onarılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN