Arşimet kimdir? Arşimet'in buluşları nelerdir?
Arşimet, yaşadığı dönemin savaşlarında mühendisliğini konuşturmuş, kullandığı makara ve kaldıraç sistemleriyle oluşturduğu mancınıklarda dahil birçok aletle harplara damga vurmuştu. Arşimet'ten sadece fizikçi olarak bahsetmek ona haksızlık olur. O aynı zaman yetenekli bir matematikçiydi. Peki, Arşimet'in başarısı neydi?
Giriş Tarihi: 10.11.2019
08:22
Güncelleme Tarihi: 10.11.2019
09:33
Yaşadığı dönemde Akdeniz'de Kartacalılar, Romalılar ve Yunanlar sürekli savaş halindeydiler. Bu nedenle bütün yaşamı savaş tehlikesi içinde geçti. İnsanlar kendisinin teorik bilimle ilgili buluşlarına değil, geliştirdiği savaş silahlarına daha çok değer vermekteydi. Ülkesi Roma'ya karşı Kartaca'yla birleşince yaşadığı şehir bir Roma ordusu tarafından kuşatıldı. Arşimet, zekasını yurttaşlarına yardıma yöneltti.
Romalılar, ünlü komutanlarından biri olan Claudius Marcellus'u bir orduyla MÖ 218 yılında Sirakuza'ya göndermişlerdi. Arşimet, hiçbir zaman katılmadığı siyaset alanından uzakta kendini çalışmalarına vermişti ancak yurttaşları şehri savunması için kendisinden yardım isteyince bu çağrıyı geri çeviremedi.
İcatları sayesinde Romalıları aylarca körfezde durdurdu. Roma gemilerini kavrayıp havaya kaldıran ve suya bırakan vinçler; duvar deliklerinden Roma gemilerine kaya ve metal fırlatan makineler geliştirdi. Marcellus şehri bu şekilde alamayacağını anlayınca kenti kuşatma altına aldı.
8 ay süren kuşatmanın ardından şehir Romalılar tarafından ele geçirildi. İki yıl sonra Roma Devleti tüm Sicilya bölgesine hakim oldu.
Henüz araba keşfedilmemesine rağmen Arşimet, seyahat süresi boyunca ne kadar yol alındığı gösteren bir sayaç icat etmiştir.
İLK KEZ DENGE PRENSİBİNİ ORTAYA KOYDU
Arşimet'in mekanik alanında yapmış olduğu buluşlar arasında bileşik makaralar, sonsuz vidalar, hidrolik vidalar ve yakan aynalar sayılabilir. Bunlara ilişkin eserler verilmemiş, ancak matematiğin geometri alanına, fiziğin statik ve hidrostatik alanlarına önemli katkılarda bulunan pek çok eser bırakmıştır.
İlk defa denge prensiplerini ortaya koyan bilim adamı da Arşimet'tir. Bu prensiplerden bazıları şunlardır:
Eşit kollara asılmış eşit ağırlıklar dengede kalır.
Eşit olmayan ağırlıklar eşit olmayan kollarda aşağıdaki koşul sağlandığında dengede kalırlar: f1 • a = f2 • b
Bu çalışmalarına dayanarak söylediği "Bana bir dayanak noktası verin Dünya'yı yerinden oynatayım" sözü yüzyıllardan beri dillerden düşmemiştir.