Arama

Asillerin Asırlık Treni: Doğu Ekspresi

Gardaki yorgun bekleyişler, istasyondaki ayrılıklar, kavuşma noktaları, kondüktörlerin yolculara çağrısı, lokomotiften yükselen duman ve çalan düdük… Tren yolculukları sadece bir seyahat değil aynı zamanda insanın içine doğru bir ilerleyişidir. Nostaljinin en güzel hali olan trenler hep hüzünlü ayrılıkların ve bekleyişlerin noktası olarak bilinse de söz konusu Doğu Ekspresi olunca akla gelen ilk şey ihtişamdır. I. ve II. Dünya Savaşı'nın sembollerinden olan tren, Paris'ten İstanbul'a uzanan yolculuğunda pek çok edebiyatçı, diplomat, asilzade ve casusa konukluk etti.

BELLE ÉPOQUE DÖNEMİ

🔸 Doğu Ekspresi'nin doğduğu zaman diliminde Fransa, sömürgelerden elde ettiği zenginliklerle altın çağını yaşıyordu. Ünlü Fransız yazar Émile Zola, Belle Époque olarak kayda alınan bu dönemi "yaşama sevinci" olarak ifade etmişti.

🔸 Öyle ki dönem, zenginler için para harcama yarışına dönüşmüştü. Moda, sanat ve eğlence hayatı Paris başta olmak üzere Avrupa'da popüler hale gelmişti. Gösteriş, hayatın her alanında etkisini gösteriyor, akşam yemeklerine gala kıyafeti olmadan katılmak rüküşlük sayılıp, kınanıyordu. Fransa, bu zaman diliminde III. Cumhuriyet dönemini yaşıyor ve gün geçtikçe yükseliyordu. Dönemin yansıması olan Doğu Ekspresi de lüksü ve ihtişamı adeta raylar üzerinde taşıyordu.

FRANSA DÜNYAYI NASIL SÖMÜRDÜ?

İNTİKAMIN SEMBOLÜ 2419 NUMARALI VAGON

🔸 1871-1914 arası yaşanan Belle Époque dönemi I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle son buldu. Bu süreçte İtilaf devletleri ve İttifak devletleri arasında 4 yıl sürecek savaşta Doğu Ekspresi de seferlere ara vermek zorunda kaldı ve 4 yıl boyunca istasyonda bekletildi.

🔸 Savaşın sonucunda İtilaf devletlerinin galip gelmesiyle birlikte Fransızlar, Doğu Ekspresi'nin 2419 numaralı vagonunu Compiegne Ormanı'na çekti ve ağır maddeler bulunduran Varsay Barış Antlaşması'nı Alman temsilcilere imzalattı. Fransa-Prusya Savaşları ve Alsas-Loren olayları ile aralarında gerginlik olan Fransızlar, Almanlara karşı galibiyetinin sembolü olarak vagonu yıllarca müzede sergiledi.

🔸 I. Dünya Savaşı'nın bitmesinin ardında Doğu Ekspresi tekrar sefere başladı. Savaşı kaybeden Almanya ve Avusturya'nın Münih ve Viyana durakları güzergahtan çıkarıldı. Böylece sefer, Paris, Lozan, Milano ve Venedik üzerinden İstanbul'a 58 saatte varıyordu.

🔸 II. Dünya Savaşı'nın başlaması ile Hitler Fransa'ya girdi ve vagonu içindeki belgeler ile teslim aldı. Almanya'da sergilenen vagon tarihi bir öç alma olayı olup Almanya'nın 1945'te yenilmesiyle tekrardan bu aşağılanmayı yaşamak istemeyen Hitler tarafından yaktırıldı.

II. DÜNYA SAVAŞI'NIN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN 8 ÖNEMLİ OLAY

ÜNLÜLER GEÇİDİ DOĞU EKSPRESİ

🔸 Doğu Ekspresi seferlere başladığı günden kapatılıncaya kadar pek çok ismi taşıdı. Bunlar arasında Bulgar kralı Ferdinand, Belçika kralı II. Leopold, Fransız Cumhurbaşkanı Paul Dechanel; Graham Greene ve Agatha Christie gibi yazarlar; Mata Hari ve Arabistanlı Lawrence gibi casuslar; Albert Einstein, Mahadma Gandhi, Freud gibi tanınmış kişiler yer alıyordu.

🔸 Doğu Ekspresi hakkında ilginç olaylar da rivayet edildi. Bu anlatımlardan birine göre Bulgar Kralı Ferdinand, suikasta uğrama korkusuyla kendini banyoya kilitledi. Bir diğer efsaneye göreyse Belçika Kralı II. Leopold İstanbul'da hareme sızma amacıyla yola Doğu Ekspresi'ne bindi. Ayrıca Bulgar Kralı I. Boris'in de Bulgar topraklarında treni sürüp aşırı hız yaptığı rivayet edildi.

DOĞU EKSPRESİ'NDE CİNAYET VE BEYAZ PERDE

🔸 Doğu Ekspresi birçok esere de ilham kaynağı oldu. Bunlardan en tanınanı da şüphesiz üç defa beyaz perdeye uyarlanan "Doğu Ekspresi'nde Cinayet" romanı. Meşhur İngiliz polisiye yazarı Agatha Christie, Doğu Ekspresi ile yaptığı bir yolculukta trende yaşanan olaylardan oldukça etkilendi. İstanbul'a vardığında Pera Palas'taki odasında inzivaya çekilerek dünya çapında bilinecek polisiye romanını kaleme aldı.

🔸 Kitabın konusu Doğu Ekspresi'nde işlenen bir cinayeti çözmeye çalışan ünlü dedektif Hercule Pariot'un cinayet sonrasında zor bir karar almasını anlatır. "Doğu Ekspresi'nde Cinayet" 1974, 2001 ve 2010 olmak üzere üç defa beyaz perdeye uyarlandı. Film, son olarak 2017'de Kenneth Branagh' in yönetmenliği ve başrolünü üstlendiği, bünyesinde Johny Deep, Penelope Cruz, Michelle Pfeiffer gibi ünlü isimlerin olduğu kadro ile beyaz perdeye uyarlandı.

ŞİİRİMİZİN İLHAM KAYNAĞI "TREN İSTASYONLARI"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN