Avrupa yoğurt ile nasıl tanıştı?
Türk mutfağının vazgeçilmez besinlerinden biridir yoğurt. Kökeni Asya'ya uzanan yoğurt, zamanla göçlerin de etkisiyle pek çok coğrafyaya yayılmış; her gittiği yerde kabul görmüş bir besindir. Bugün tüm dünyada Türkçedeki şekliyle "yoğurt" olarak isimlendirilen ve tüketilen bu gıda, Avrupa'ya Kanuni döneminde ulaşmıştı. Fransa Kralı I. François, pek çok ilaca rağmen iyileşememiş; Kanuni'ye gönderilen mektubun ardından bir Osmanlı hekimi derhal Paris'e gönderilmişti. Hekim, yaptığı yoğurtla kralı iyileştirmiş; François şifa sağlayan yoğurdu "ebedi hayatın sütü" olarak adlandırmıştı.
Giriş Tarihi: 30.01.2021
16:33
Güncelleme Tarihi: 05.03.2022
13:55
Sesli dinlemek için tıklayınız.
FRANSA’DA ARAM’IN YOĞURTLARI ARANIR HALE GELMİŞTİ
Metchnikoff, araştırmalarının sonucunda "sağlığa zararlı olmadığı gibi vücut için yararlı olacağı" kanısına varmış ve bunu raporunda ifade etmişti.
🔸 Bu bilimsel araştırmanın ardından Aram'ın imal ettiği yoğurtlar aranır hale gelmişti.
🔸 Aram yoğurt üreterek zengin olmuş ancak İkinci Dünya Savaşı sırasında oğlunun ölümü nedeniyle derin bir üzüntü yaşamış ve çalışamaz olmuştu. Bu nedenle de tesisini, bugün de bu alanda Fransa'da söz sahibi olan ve global bir marka haline gelen bir firmaya satmıştı.
🔍 Alexander Fleming penisilini hangi tesadüf sonucu keşfetti?
YOĞURT ÜZERİNDEKİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLDİ
Profesör Metchnikoff, araştırmalarını bu kısa süreçte değerlendirmekle kalmadı; bağışıklık sistemi üzerine yaptığı diğer çalışmalarda da yoğurdun önemine dikkat çekti.
🔸 Metchnikoff, Kafkaslar'da, Balkanlar'da, Anadolu'da yaşayan insanları inceledi ve dağlık bölgelerde hayatlarını sürdürenlerin uzun ömürlü olduğu; sanayileşmiş şehirlerde yaşayan insanların ise kısa ömürlü olduğu sonucuna vardı.
🔸 Bu durumun köylülerin bol miktarda yoğurt yemelerinden kaynaklandığına bağlayan Metchnikoff, tüketilen besinlerden vücudumuza atık olarak geçen materyalin toksik maddeleri açığa çıkardığını; zehirlenmelere sebep olarak yaşamı kısalttığını öne sürdü.
📌 Profesör Metchnikoff, sürekli ve düzenli yoğurt yenilerek alınan faydalı bakterilerin, vücuttaki toksik maddelerin etkisini önlediğine çekmiş; "The Road to Health" başlıklı makalesinde bu teorisini kaleme almış ve bu fikri savunmuştur.
YOĞURT TÜKETİMİNİ BİLİM DE DESTEKLİYOR
Yoğurdun ilerleyen yıllarda farklı coğrafyalarda yaygınlaşması, bilimsel açıdan bu alanda yapılan araştırmaları da arttırdı.
📌 Çiğ sütün bileşimi ve laktik asit fermantasyonu ile meydana gelen yoğurt, sağlıklı beslenmek isteyenlerin diyet listelerinin en başında gelir.
📌 Zengin bir karbonhidrat, protein ve yağ kaynağı olan yoğurt, kalsiyum, fosfor ve çeşitli vitaminleri de bünyesinde barındırır.
📌 Yoğurdun içeriğinde bulunan laktik asit bakterileri doğal antibiyotik ve antimikrobiyal maddeler ortaya çıkarır; bu da insan sağlığını zararlı maddelere karşı korur.
📌 Yoğurt, her yaşta insanın beslenme düzenine dâhil edebileceği türden faydalı bir üründür.
📌 Kilo kazandırmayan ancak besleyiciliği ile vücudu zinde tutan bir besindir.
📌 Zararlı ışın ve radyoaktif maddenin zararlarını önlemede etkili bir gıdadır.
200 gram yoğurdun içeriğindeki besin değeri bilimsel araştırmalara göre şu şekildedir:
📌 Enerji 131,5 kcal 📌 Protein 6,6 g (21%) 📌 Yağ 7,6 g (53%) 📌 Karbonhidrat 8,0 g (26%) 📌 Lif 0,0 g Doymuş yağ asidi 📌 4,6 g Tekli doymamış yağ asidi 📌 2,3 g Çoklu doymamış yağ asidi 📌 0,3 g Kolesterol 28,0 mg 📌 D vitamini 0,0 µg 📌 Demir 0,1 mg 📌 Sodyum 100,0 mg 📌 Potasyum 320,0 mg 📌 Kalsiyum 260,0 mg 📌 Fosfor 200,0 mg 📌 Çinko 0,9 mg
🔍 Yiyecek ve içeceğin birbirini tamamlayan birlikteliği
YOĞURDUN SAĞLIĞA FAYDALARI
Türkiye, Hollanda ve Fransa ile birlikte en çok yoğurt tüketen ülkelerden biridir ve yoğurt tüketimi dünya üzerinde her geçen gün artmaktadır.
Sağlık açısından pek çok faydası bulunan yoğurda ilişkin şunlar söylenebilir:
📌 Yoğurt, besin değeri açısından süte oranla daha etkili bir gıdadır.
📌 İyi bir protein, yağ, vitamin ve mineral deposudur.
📌 Sütün içerisinde bulunan laktozu sindirmekte güçlük çekenler için yoğurt fermantasyon sırasında laktozu hidrolize ettiğinden daha rahat tüketilir.
📌 Sindirim sistemini düzenleyici bir etkiye sahip olan yoğurt, bağırsak florasını dengeler.
📌 Kolesterol düşürücü etkisi bulunur.