Arama

Avrupa yoğurt ile nasıl tanıştı?

Türk mutfağının vazgeçilmez besinlerinden biridir yoğurt. Kökeni Asya'ya uzanan yoğurt, zamanla göçlerin de etkisiyle pek çok coğrafyaya yayılmış; her gittiği yerde kabul görmüş bir besindir. Bugün tüm dünyada Türkçedeki şekliyle "yoğurt" olarak isimlendirilen ve tüketilen bu gıda, Avrupa'ya Kanuni döneminde ulaşmıştı. Fransa Kralı I. François, pek çok ilaca rağmen iyileşememiş; Kanuni'ye gönderilen mektubun ardından bir Osmanlı hekimi derhal Paris'e gönderilmişti. Hekim, yaptığı yoğurtla kralı iyileştirmiş; François şifa sağlayan yoğurdu "ebedi hayatın sütü" olarak adlandırmıştı.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 8
  • 14
ÖĞRENCİLİĞİNDE YOĞURTÇULUĞA BAŞLADI
ÖĞRENCİLİĞİNDE YOĞURTÇULUĞA BAŞLADI

Aram'ın Paris'te hukuk doktorasını yaptığı dönemde babası vefat etmiş ve İstanbul'dan para gelmemeye başlamıştı.

🔸 Bunun üzerine baba mesleği olan yoğurtçuluğa başlayan Aram, fazla satış elde edememişti.

🔸 Zira Fransızlar hem yoğurdun tadını beğenmiyorlar hem de sağlık açısından zararlı olabileceğini düşünüyorlardı.

  • 9
  • 14
YOĞURT BİLİMSEL OLARAK İNCELEMEYE TABİ TUTULDU
YOĞURT BİLİMSEL OLARAK İNCELEMEYE TABİ TUTULDU

Fransızların sağlık ile ilgili endişelerini giderebilmek amacıyla Pasteur Enstitüsü'ne yardım amacıyla başvurmuştu.

🔸 Kurumun ikinci direktörü Profesör Metchnikoff'a ulaşan Aram, yoğurdun sağlığa faydalı olmasının yanı sıra pek çok hastalığın tedavisinde yardımcı ürün olarak hem İstanbul'da hem de Anadolu'da yaygın olarak tüketildiğini belirtmişti.

🔸 Dünyada immünoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Metchnikoff, Aram'ın her gün getirdiği yoğurdu hem tüketmiş hem de detaylı bir şekilde incelemişti.

  • 10
  • 14
FRANSA’DA ARAM’IN YOĞURTLARI ARANIR HALE GELMİŞTİ
FRANSA’DA ARAM’IN YOĞURTLARI ARANIR HALE GELMİŞTİ

Metchnikoff, araştırmalarının sonucunda "sağlığa zararlı olmadığı gibi vücut için yararlı olacağı" kanısına varmış ve bunu raporunda ifade etmişti.

🔸 Bu bilimsel araştırmanın ardından Aram'ın imal ettiği yoğurtlar aranır hale gelmişti.

🔸 Aram yoğurt üreterek zengin olmuş ancak İkinci Dünya Savaşı sırasında oğlunun ölümü nedeniyle derin bir üzüntü yaşamış ve çalışamaz olmuştu. Bu nedenle de tesisini, bugün de bu alanda Fransa'da söz sahibi olan ve global bir marka haline gelen bir firmaya satmıştı.

🔍 Alexander Fleming penisilini hangi tesadüf sonucu keşfetti?

  • 11
  • 14
YOĞURT ÜZERİNDEKİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLDİ
YOĞURT ÜZERİNDEKİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLDİ

Profesör Metchnikoff, araştırmalarını bu kısa süreçte değerlendirmekle kalmadı; bağışıklık sistemi üzerine yaptığı diğer çalışmalarda da yoğurdun önemine dikkat çekti.

🔸 Metchnikoff, Kafkaslar'da, Balkanlar'da, Anadolu'da yaşayan insanları inceledi ve dağlık bölgelerde hayatlarını sürdürenlerin uzun ömürlü olduğu; sanayileşmiş şehirlerde yaşayan insanların ise kısa ömürlü olduğu sonucuna vardı.

🔸 Bu durumun köylülerin bol miktarda yoğurt yemelerinden kaynaklandığına bağlayan Metchnikoff, tüketilen besinlerden vücudumuza atık olarak geçen materyalin toksik maddeleri açığa çıkardığını; zehirlenmelere sebep olarak yaşamı kısalttığını öne sürdü.

📌 Profesör Metchnikoff, sürekli ve düzenli yoğurt yenilerek alınan faydalı bakterilerin, vücuttaki toksik maddelerin etkisini önlediğine çekmiş; "The Road to Health" başlıklı makalesinde bu teorisini kaleme almış ve bu fikri savunmuştur.

  • 12
  • 14
YOĞURT TÜKETİMİNİ BİLİM DE DESTEKLİYOR
YOĞURT TÜKETİMİNİ BİLİM DE DESTEKLİYOR

Yoğurdun ilerleyen yıllarda farklı coğrafyalarda yaygınlaşması, bilimsel açıdan bu alanda yapılan araştırmaları da arttırdı.

📌 Çiğ sütün bileşimi ve laktik asit fermantasyonu ile meydana gelen yoğurt, sağlıklı beslenmek isteyenlerin diyet listelerinin en başında gelir.

📌 Zengin bir karbonhidrat, protein ve yağ kaynağı olan yoğurt, kalsiyum, fosfor ve çeşitli vitaminleri de bünyesinde barındırır.

📌 Yoğurdun içeriğinde bulunan laktik asit bakterileri doğal antibiyotik ve antimikrobiyal maddeler ortaya çıkarır; bu da insan sağlığını zararlı maddelere karşı korur.

📌 Yoğurt, her yaşta insanın beslenme düzenine dâhil edebileceği türden faydalı bir üründür.

📌 Kilo kazandırmayan ancak besleyiciliği ile vücudu zinde tutan bir besindir.

📌 Zararlı ışın ve radyoaktif maddenin zararlarını önlemede etkili bir gıdadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN