Arama

Avrupa'nın ortasında kapanmayan yara Srebrenitsa

Bosna Savaşı'nda arkasına Birleşmiş Milletler'i alan Sırplar, akıl almaz cinayetler ve soykırıma varan katliamlar gerçekleştirdi. 11 Temmuz 1995 tarihinde, tüm dünyanın gözü önünde Müslüman Boşnak halkına yönelik gerçekleştirilen Srebrenitsa Soykırımı, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük katliam oldu. İşte 29. yılında Avrupa'nın ortasında kanamayan bir yara: Srebrenitsa...

📍 Sırpların şehre girmesinin ardından Boşnak Halk şehirde bulunan BM gücü olan Hollanda askerlerine sığındı. Ama Hollandalılar Boşnakları hiç düşünmeden Sırplara teslim etti.

📍 Bu alenen masum sivillerin öldürülmesine yardım etmekti. BM'ye bağlı Hollandalıların bu eyleminin sonucunda en az 8 bin 372 Boşnak sivil katledildi

Bosna Savaşı'nın 7 binden Fazla Kurbanı Hala Kayıp

📍 Ailesinin gözü önünde işkence gören ve ardından Sırplar tarafından vahşice öldürülen Boşnak siviller, toplu mezarlara gömüldü. Bu sebepten dolayı bazı kimlik tespitleri yıllarca sürdü.

📍 Srebrenitsa'dan çıkmayı başaran ve Boşnak ordusunun kontrolündeki bölgeye ulaşmaya çalışan siviller orman yolunu tercih etmişti. Lakin bu yol "ölüm yolu" oldu.

📍 Sırp birlikler orman içindeki yoldan gitmeye çalışan sivilleri çeşitli pusularla öldürdü. Bundan dolayı orman yolu halk tarafından bugün dahi "ölüm yolu" olarak anılıyor.

📍 Srebrenitsa'nın acısının geçmemesi, yarasının kapanmamasının sebebi her yıl bulunan mezarlar. Günümüzde dahi yapılan kazılarda mezarlar ve kayıp insan naaşları bulunuyor.

Aliya İzzetbegoviç'ten hafızalara kazınan 25 söz

📍 Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa'nın dışında Zvornik, Foça, Vişegrad, Biyelina, Travnik, Saraybosna'da binlerce insan Sırplar tarafından katledildi.

📍 Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybeden Boşnaklar, Potaçari Anıt Mezarı'na defnedildi. Günümüzde soykırım esnasında naaşı bulunamayan kişi sayısı ise hala iki binin üzerinde.

📍 Srebrenitsa Soykırımı, birlikte yaşama kültürü konusunda oldukça titiz olduklarını iddia eden Avrupalıların gerçek yüzünü bize göstermesi bakımından çok önemli.

📍 Öyle ki savaş sırasında gerçekleşen Srebrenitsa Soykırımı'na en küçük bir ses dahi çıkarılmadı. Batı dünyası Sırbistan'ın yanında durdu. Yargılamalar dünya ülkelerinin yükselen seslerinin neticesinde oldu.

Srebrenitsa ve mavi kelebekler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN