Arama

Avrupa'nın ortasında kapanmayan yara Srebrenitsa

Bosna Savaşı'nda arkasına Birleşmiş Milletler'i alan Sırplar, akıl almaz cinayetler ve soykırıma varan katliamlar gerçekleştirdi. 11 Temmuz 1995 tarihinde, tüm dünyanın gözü önünde Müslüman Boşnak halkına yönelik gerçekleştirilen Srebrenitsa Soykırımı, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük katliam oldu. İşte 29. yılında Avrupa'nın ortasında kanamayan bir yara: Srebrenitsa...

📍 Lahey'de süren davalarda sayıları elliye varan Sırp suçluya yedi yüz yıla yakın ceza verildi. Lakin cezalar binlerce insanın katledilmesi sebebiyle yetersiz olarak görüldü.

📍 Soykırımda aktif şekilde yer alan ve bugün evinde rahatça oturan yüzlerce savaş suçlusu mevcut. Lahey sadece öne çıkan suçluları kamuoyu baskısı neticesinde yargıladı.

  • 9
  • 10
Yıllar sonra gelen itiraf
Yıllar sonra gelen itiraf

📍 AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Srebrenitsa Soykırımı'nın 29. yılı dolayısıyla ortak yazılı açıklama yaptılar.

📍 Bu açıklamada Srebrenitsa katliamı için "modern Avrupa tarihinin en karanlık anlarından biri" ifadesi kullanıldı. Ama yıllar sonra gelen bu itiraf acizliği dile getirmek dışında bir işe yaramıyor.

İnsanlık Tarihine Çalınan Kara Bir Leke

  • 10
  • 10

📍 Milenyum çağına beş sene kala modern ve bilimselliğin merkezi Avrupa'nın göbeğinde gerçekleştirilen Srebrenitsa Soykırımı esasında bir ırka karşı değil bir inanca karşı olan duyguları açık ediyor.

📍 Soykırımdan geriye ise Aliya İzzetbegoviç'in meşhur sözü kalıyor:

"Ve her şey bittiğinde, hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN