Avrupa'yı ziyaret eden ilk padişah: Sultan Abdülaziz
192 yıl önce bugün doğan Osmanlı Sultanı Abdülaziz Han, ordusu olmadan ziyaret amacıyla yurt dışına giden ilk padişahtır. Bu özelliğiyle de tarihi bir öneme sahiptir. Peki, gittiği ülkelerde büyük bir coşkunluk ve itibarla karşılanan Abdülaziz Han'ın Avrupa ziyaretinin perde arkasındaki gerçekler nelerdir?
Giriş Tarihi: 08.02.2021
16:16
Güncelleme Tarihi: 08.02.2022
09:09
Sesli dinlemek için tıklayınız.
DARÜ'L-HARPTE TÜRK MARŞLARI EŞLİĞİDE YENİLEN YEMEKLER
📌Fransa'da olduğu gibi muhteşem bir şekilde uğurlanan Abdülaziz 23 Temmuz'da Londra'dan ayrıldı. Trenle Viyana yönüne doğru gitti. Brüksel İstasyonu'nda Belçika Kralı tarafından karşılanmış ve Abdülaziz'in adına Türk bayraklarıyla donatılan bir öğle yemeği ziyafeti hazırlanmıştı.
📌Bu ağırlanmadan çok memnun olan padişah, Prusya topraklarında Kral Wilhem'ın da konuğu oldu. Burada Abdülaziz adına bir geçit töreni düzenlendi. Törenden çok memnun kalan Abdülaziz, memnuniyetlerini dile Prusya Kralı'na ifade etmekten geri durmadı.
➡Abdülaziz'in belki de şimdiye kadar en çok keyif aldığı zaman dilimi, buradaki akşam yemeği olmuştu. Mükellef bir sofrada iki ülkenin marşlarını çalınmış ve ülkenin muhtelif bölgeleri aydınlatılarak Sultan'a görsel bir şölen sunulmuştu.
Rus esaretinden Sultan Abdülaziz sayesinde kurtulan Şeyh Şamil
TORUNU ABDÜLAZİZ, KANUNİ’NİN OTAĞINI KURDUĞU VİYANA’DA
📌Koblenz'den ayrılan Abdülaziz, 28 Temmuz'da yıllar öncesinde Kanuni'nin sefere geldiği Viyana'ya ulaştı. İmparator Fransua Jozef tarafından istasyonda karşılanan Sultan, Saray'da üç gün misafir edildi. Bu süre zarfında diğer ülkelerde olduğu gibi Sultan adına geçit törenleri, ziyafetler ve gezintiler düzenlendi.
➡Abdülaziz bu gezintiler esnasında Kanuni'nin sefer esnasında otağını kurduğu yeri gördü. Bölgedeki fabrika ve tersaneleri de detaylıca inceledi. Böylece zamanında fethetmek için kapılarına kadar gelinen Viyana yolculuğu da tamamlanmış oldu.
OSMANLI'NIN ESKİ TOPRAĞI BUDAPEŞTE'DE
📌Sultan ve heyeti Viyana yolculuğundan sonra bir zamanlar Osmanlı'nın himayesi altında olan Budapeşte'ye ulaştı. Kraliyet sarayında kendisi adına verilen yemeğe katılan Sultan, şehrin ileri gelenleriyle birlikte yemek yedi.
📌İngiltere'de olduğu gibi Budapeşte gazeteleri de bu ziyarete yoğun bir ilgi gösterdi. Budapeşte'de çok vakit geçirmeden akşama dönüş yoluna koyuldu.
📌Vidin'e ulaşan Sultan'ı ertesi gün Rusçuk'ta karşılamak üzere Sadrazam Âlî ve Serasker Mütercim Rüştü bekliyordu. Uzun bir seyahatin ardından vatana dönüşe çok az kalmıştı. Varna'da birkaç saat dinlenen Sultan'ın yine aynı şekilde Sultaniye vapuruna binerek İstanbul'a hareketi başlamıştı.
➡Yaklaşık 47 gündür İstanbul'un Sultan'ı darü'l-harpteydi fakat dönüş nihayet gerçekleşti. Abdülaziz, uğurlandığı aynı coşkuyla hatta daha fazlasıyla devlet adamları, elçiler ve halk tarafından karşılandı. Sultan'ın gelişi şenlikler ve havai fişeklerle kutlandı. İstanbul sokakları üç gün üç gece şenliklerle canlandı. Giderken söylenilen "Padişahım çok yaşa" nidaları; padişahların yurda dönmesiyle de İstanbul sokaklarında çınladı.
AVRUPA SEYAHATİNİN SONUÇLARI
📌Abdülaziz'in Avrupa seyahati kamuoyunda büyük yankılar uyandırdı. İlk defa bir padişah yedi ülkeyi ziyaret etmiş ve buradaki devlet adamları ve krallarla özel münasebetlerde bulunmuştu.
➡Bu seyahatte Avrupa ile ilişkiler açısından önemli gelişmeler kaydedildi. Barışın sağlanmasına vesile olan bu seyahat aynı zamanda Girit meselesinin Osmanlı'nın lehine çevrilmesiyle sonuçlandı.
Girit meselesi nedir?