Arama

Avrupa'yı ziyaret eden ilk padişah: Sultan Abdülaziz

192 yıl önce bugün doğan Osmanlı Sultanı Abdülaziz Han, ordusu olmadan ziyaret amacıyla yurt dışına giden ilk padişahtır. Bu özelliğiyle de tarihi bir öneme sahiptir. Peki, gittiği ülkelerde büyük bir coşkunluk ve itibarla karşılanan Abdülaziz Han'ın Avrupa ziyaretinin perde arkasındaki gerçekler nelerdir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 8
  • 19
SULTAN’IN GÜZERGAHI
SULTAN’IN GÜZERGAHI

📌İstanbul'dan hareket edip Çanakkale'ye ulaşan Sultaniye vapurunu Akdeniz filosu karşıladı. Bu filo seyahat boyunca padişahın kafilesine eşlik edecekti.

İstanbul'dan yola çıkan Abdülaziz, İtalya Messin ve Napoli, Fransa Toulon, Marsilya, Paris, İngiltere Londra, Almanya Koblenz, Viyana, Bulgaristan Vidin ve Varna güzergahını takip ederek Karadeniz'e ulaştı. Karadeniz'den Sultaniye vapuruyla 7 Ağustos'ta payitahta adımını attı.

Sultan'ın sır ölümü: İntihar mı, cinayet mi?

  • 9
  • 19
FRANSA’DAN OSMANLI SULTANI’NA COŞKULU BİR KARŞILAMA
FRANSA’DAN OSMANLI SULTANI’NA COŞKULU BİR KARŞILAMA

📌29 Haziran'da ilk durağı Fransa topraklarına adım atan Sultan, Toulon'da büyük bir coşku ve fevkalade bir karşılamaya tanık oldu.

📌30 Haziran'da Paris'e geçen Abdülaziz'in ineceği istasyon boydan boya Türk bayraklarıyla donatılmış, padişahın ayak basacağı halılar dahi ayrı bir özenle seçilmişti.

📌Paris sokakları, Osmanlı halifesine tanıklık ediyordu. Bu tarihi anı Fransız halkı kaçırmak istemiyordu, sokaklar insan yığınıyla dolup taşmıştı.

Tarih boyunca Doğu'ya ait her şeyi bir gizem malzemesi yapan Avrupa halkı, padişahı görmek için birbirleriyle yarışıyordu. Sultan ve beraberindeki heyeti gittikleri bütün ülkelerde halkta büyük bir hayranlık uyandırdı.

  • 10
  • 19
İKİNCİ DURAK: İNGİLTERE
İKİNCİ DURAK: İNGİLTERE

📌Sultan'ın ikinci durağı ise İngiltere'ydi. 10 Temmuz'da Paris'ten uğurlanan Sultan, önce kara yolu ardından ise deniz yoluyla Londra'ya ulaştı. 11 Temmuz'da Londra'ya ulaşan Sultan, konuk edileceği Buckingham Sarayı'na gitti. Padişah, bizzat kendi bestelediği marşla karşılandı.

📌Fransa ve İngiltere hükümdarları Sultan'ı ağırlamada adeta bir yarış haline girmişti. Nitekim Kraliçe Victoria'nın bulunduğu Windsor Sarayı'nda ağırlanan Sultan adına büyük bir ziyafet verildi.

Sultan, Londra'da ikamet ettiği 11 gün boyunca Fransa'da olduğu gibi görülmeye değer yerleri gezmiş, resmi görüşmeler yapmış ve İngiliz ordusunu yakından inceleme fırsatı bulmuştu. Sanayi alanında yapılan gelişmelerle özel olarak ilgilenen Sultan, bilhassa İngiltere tersanelerinden çok etkilendi.

  • 11
  • 19
SULTAN’IN LONDRA ZİYARETİ ANISINA BASTIRILAN MADALYA
SULTAN’IN LONDRA ZİYARETİ ANISINA BASTIRILAN MADALYA

📌İngiltere, Osmanlı padişahının ülkelerini ziyaret etmesi şerefine bronz madalya bastırdı. Madalyanın ön yüzünden Abdülaziz'in portresi arkasında ise el sıkışan iki kadın figürü yer almaktaydı.

Madalyanın basılması, Abdülaziz'in İngiltere ziyaretinin bu topraklar için ne kadar kıymetli olduğunun bir göstergesiydi.

  • 12
  • 19
DARÜ'L-HARPTE TÜRK MARŞLARI EŞLİĞİDE YENİLEN YEMEKLER
DARÜ’L-HARPTE TÜRK MARŞLARI EŞLİĞİDE YENİLEN YEMEKLER

📌Fransa'da olduğu gibi muhteşem bir şekilde uğurlanan Abdülaziz 23 Temmuz'da Londra'dan ayrıldı. Trenle Viyana yönüne doğru gitti. Brüksel İstasyonu'nda Belçika Kralı tarafından karşılanmış ve Abdülaziz'in adına Türk bayraklarıyla donatılan bir öğle yemeği ziyafeti hazırlanmıştı.

📌Bu ağırlanmadan çok memnun olan padişah, Prusya topraklarında Kral Wilhem'ın da konuğu oldu. Burada Abdülaziz adına bir geçit töreni düzenlendi. Törenden çok memnun kalan Abdülaziz, memnuniyetlerini dile Prusya Kralı'na ifade etmekten geri durmadı.

Abdülaziz'in belki de şimdiye kadar en çok keyif aldığı zaman dilimi, buradaki akşam yemeği olmuştu. Mükellef bir sofrada iki ülkenin marşlarını çalınmış ve ülkenin muhtelif bölgeleri aydınlatılarak Sultan'a görsel bir şölen sunulmuştu.

Rus esaretinden Sultan Abdülaziz sayesinde kurtulan Şeyh Şamil

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN