Ayasofya'da kılınan ilk Cuma namazı
Asırlar boyu dimdik ayakta kalan, ihtişamını nesilden nesile aktaran Ayasofya, fethin en önemli sembolüydü. Fatih Sultan Mehmed tarafından camiye çevrilen Ayasofya'da, ilk Cuma namazının 1 Haziran 1453 tarihinde kılındığını biliyor muydunuz? Ya da hutbenin Akşemseddin tarafından Fatih Sultan Mehmed adına okunduğunu? İşte tarihçiler tarafından "Dünyanın 8. Harikası" olarak tanımlanan Ayasofya'daki ilk Cuma namazına dair detaylar…
Giriş Tarihi: 29.05.2020
13:56
Güncelleme Tarihi: 01.06.2021
09:56
AYASOFYA KARŞISINDA FATİH'İN DİLİNDEN DÖKÜLEN FARSÇA BEYİT
📌Tursun Bey'in yazdığına göre kubbeye kadar çıkan Fâtih Sultan Mehmed, fetihten sonra Ayasofya ve çevresinin harap görüntüsü karşısında meşhur Farsça beyti söylemişti: "Örümcek Kisrâ'nın penceresinde perdedarlık yapıyor. Baykuş Efrasyab'ın kalesinde nevbet vuruyor…"
İstanbul'un fethi ve konu ile ilgili hadis
FETİHTEN SONRA CAMİYE ÇEVRİLEN AYASOFYA
📌Fetihten sonra Osmanlı'nın varisi olduğu harap haldeki Ayasofya'nın mahiyeti değişti. Şehrin en büyük mâbedi olan Hagia Sophia Kilisesi, Fâtih tarafından Ayasofya adıyla fethin sembolü olarak camiye çevrildi ve ilk Cuma namazı 1 Haziran 1453 tarihinde bizzat Fatih Sultan Mehmed tarafından kıldırıldı.
İstanbul'un tarihe tanıklık eden sur kapılar
İSTANBUL'DA KILINAN İLK CUMA NAMAZI
📌Bu namaz İstanbul'da kılınan ilk Cuma namazıydı. Hutbe ise Akşemsettin tarafından Fatih Sultan Mehmed adına okundu. Hutbe okutmak Türk-İslam geleneğinde hükümdarlık alametiydi.
Mimar Sinan ve Ayasofya minareleri
📌 Fetihten sonra yaşanılan olaylar ise bu kutlu hadiseyi daha da yüceltiyordu. Fetihten sonraki üçüncü gün Cuma idi ve Ayasofya tarihinin en önemli günlerinden birini yaşıyordu.
📌Usta ve mimarlar gecelerini gündüzlerine katmışlar, bu kısa sürede bir de yarım kubbelerin üzerine ahşap minare yapmışlardı. Tasvirler kapatılmış, heykel ve putlar kaldırılmıştı. Ayasofya artık ilk Cuma namazına hazırdı.
AYASOFYA'DA İLK CUMA NAMAZI NASIL KILINDI?
📌Tarihler 1 Haziran 1453 Cuma'yı göstermekteydi. Hafızlar aşirler okuyor, güzel sesli müezzinler caminin muhtelif köşelerinden birbiri ardınca tekbirler getiriyorlardı. Cuma salası ve ezan-ı Muhammedî İstanbul'un ve Ayasofya'nın ruhuyla ilk kez o gün tutuksuz buluşmaktaydı.
📌Üç gündür "Fatih" unvanını taşımaya hak kazanmış bulunan Sultan Mehmed'in, komutanları, devlet büyükleri ve ulemayı da yanına alarak Ayasofya Camii'ni teşrif ettiği görüldü. Bir yandan selâlar veriliyor bir yandan da Kur'an-ı Kerim'den ayetler okunuyordu.