Ayrılık Çeşmesi’nin bilinmeyen hikayesi
Üsküdar, hac ve kervan yolunu şenlendiren hayır yapılarıyla dolu bir ilçe olarak bilinirdi. Surre-i hümayun törenlerinin, hacca uğurlama ve karşılamaların yapıldığı, doğudan gelen ticaret kervanlarının mal indirip bindirirken konakladıkları Üsküdar'da çok sayıda hanın yanı sıra çeşmeler de mevcuttu. Tarihte bir nevi veda çeşmesi olarak anılan Ayrılık Çeşmesi de bunlardan biriydi.
Giriş Tarihi: 07.12.2019
15:43
Güncelleme Tarihi: 07.12.2019
16:36
İstanbul'da surre alayı hazırlıkları
Her yıl Recep ayının girmesiyle birlikte İstanbul'da surre alayı hazırlıkları başlardı. Recebin on ikinci günü padişahın da katıldığı büyük bir merasim yapılırdı. Davetliler, Topkapı Sarayı'ndaki Kubbealtı önünde toplandıktan sonra Mekke şerifine gönderilecek mektup ile surre-i hümâyûn torbaları hâfızların okuduğu Kur'ân-ı Kerîm eşliğinde padişah huzurunda mühürlenerek 'surre emin'ine teslim edilirdi. Bundan sonra padişahın hediyeleriyle nâmesinden oluşan mahmil-i şerifi taşıyan deve başta, surre torbalarının yüklendiği diğer deve ve katırlar arkada olmak üzere sarayın orta kapısı olan Bâb-ı Hümâyûn'dan çıkılır ve Sirkeci'deki Kireç İskelesi'ne gelinirdi.
500 yıl süren Osmanlı geleneği: Surre Alayı
Oradan Kaptan Paşa'nın hazırlattığı çektirilere (hem yelkenle hem kürekle yol alabilen eski zaman gemisi ) bindirilen surre alayı Üsküdar'a geçirilir ve Mekke-i Mükerreme'ye kadar kara yoluyla gidilirdi. Mekke'ye gitmek üzere yola çıkan Hacı kafileleri ve Surre alaylarının da burada toplaşıp uğurlandığı da bilinmektedir. Şehirden ayrılan kafileler son olarak buradan uğurlandığı için çeşmenin adı Ayrılık Çeşmesi olarak halk diline yerleşmiştir. Tanzimat'a kadar Üsküdar'dan hareket eden alay , 1839'dan sonra Dolmabahçe ve Yıldız saraylarından yola çıkarılmaya başlanmıştır.
Ayrılık Çeşmesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesi Rasimpaşa mahallesi sınırları içinde kalan tarihî bir yapıdır. Büyük Karacaahmet Mezarlığı'nın İbrahim Ağa Camii civarındaki ucunda bulunan Ayrılık Çeşmesi ilk olarak Gazanfer Ağa tarafından yaptırılmış, kapı ağası Ahmed Ağa tarafından ihya edilmiştir. Üzerindeki ikinci kitabelere bakıldığında, 1340'ta Sultan V. Mehmed Reşad'ın torunu Dürriye Sultan'ın ruhu için bir daha tamir edilmiştir. Tarihî değeri büyük olan bu çeşme *küfeki taşından itinalı bir işçilikle yapılmış, saçağı yine taştan yontulmuş bir dizi tomurcukla süslenmiştir.
*Küfeki taşı, deniz kabuklarının, çoğunlukla da küçük istiridye kabuklarının oluşturduğu bir istiridye kalkeridir. En önemli özelliği doğadan çıktığı anda her türlü işleme uygun olması ve kolay işlenmesi; havayla temastan sonra havadaki karbon dioksiti bünyesine alarak sertlik, dayanıklılık ve güç kazanmasıdır.
Fatih döneminden sonra doğu yönüne sefer düzenleyen Osmanlı padişahlarının son sefer hazırlıklarının tamamlandığı ve yola koyulmak için toplandığı yerin çeşmenin de içinde bulunduğu eski İbrahimağa Çayırı olduğu bilinir. Ayrıca Mekke'ye gitmek üzere yola çıkan Hacı kafileleri ve Surre Alayları'nın da burada toplaşıp uğurlandığı bilinir.
Ayrılık Çeşmesi mezarlığı
Ayrılık Çeşmesi bulunduğu sokağa ve semte de adını verir. Ayrılıkçeşme semtinde Marmaray projesi ve Kadıköy-Kartal Metrosu dâhilinde Ayrılıkçeşme tren ve metro istasyonları inşa edilmiştir. Ayrılık Çeşme Arap Mezarlığı da adını Ayrılık Çeşmesi'nden alır.
Cennet meyveleri mezar taşı motiflerine nasıl yansıdı?