Azeri değil, Azerbaycan Türkü
Geçmişten günümüze dek kardeş ülkemiz olan Azerbaycan ile çok yakın ilişkimiz var. Maddi ve manevi kültür ögelerimiz, tarihimiz "kardeşimiz" dediğimiz bu ülke ile ortak.. Bağımsızlıklarını ilan ettiklerinde onları ilk destekleyen, cumhuriyetlerini tanıyan biz olduk. Fakat bildiklerimizin yanı sıra onlar hakkında bilmediğimiz bir husus var ki bu aslında bazı kötü zihniyetlilerin bir planı. Bu tuzak şöyle: Azerbaycan Türkü kardeşlerimize, Azeri demek... Peki, Azeri ifadesini kullanmamız doğru mu? Azeriler aslında kim?
Giriş Tarihi: 27.07.2023
13:21
Güncelleme Tarihi: 08.11.2024
08:27
ASİMİLASYON ÇALIŞMALARI
◾ Politikanın ilk aşaması, Azerbaycan Türklerini Latin alfabesinden Kiril alfabesine geçirmek olur. Eğitimlerde Kiril alfabesi ile verilmeye başlanır.
◾ Azerbaycan Türklerinin dil, kültür ve tarihı̂ gerçeklikler saptırılarak tarihinden uzaklaştırılmasına çalışılmış ve bu süreç Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar devam etmiştir. Başlatılan bu Ruslaştırma Politikası bilhassa Stalin döneminde altın çağını yaşamıştır.
◾ Azerbaycan kültürüne ait her unsur kat'i surette yasaklanmıştır. Giyim kuşamdan, yeme - içme ve dini ögeler bilhassa da Türk olduklarını hatırlatan her şey bir bir hayatlarından zorla çıkartılmıştır.
◾ Bu çalışmaların kalıcı olması için Azerbaycan halkının konuşma ve yazı diline ciddi yaptırımlar getirilmiştir. İşte, zaman içinde İranlıların da saldırısına maruz kalan Azerbaycan Türklerine, yine İranlılar tarafından "Azeri " denmeye başlanmıştır.
Kiril alfabesi nedir?
Kiril alfabesi, Avrasya bölgesinde farklı dillerin yazımı için kullanılan alfabedir. En eski Slav kitaplarının yazıldığı iki alfabeden biri olan Kiril yazısı, Aziz Kiril ve kardeşi Metodius tarafından 9. yüzyılın ilk çeyreğinde oluşturulmuştur.
AZERİ KELİMESİ ASLINDA HANGİ ANLAMA GELİYOR?
◾ Burada Azerbaycan Türklerini ifade etmek için kullanılan Azeri sözcüğünün anlamına değinmemiz gerekiyor. Azeri kelimesi aslında Azerbaycan Türklerini belirten bir sözcük değildir.
◾ Azeri sözcüğü her ne kadar kulağa Azerbaycan kelimesinin kısaltması gibi gelse de gerçek oldukça farklı. İşte, bu ayrımı yapabilmek için iki kelimenin de etimolojik kökenlerini ve tarihlerini iyi bilmemiz lazım .
Hür Azerbaycan'ın hür kelimeleri
AZERBAYCAN'IN TÜRK YURDU OLMASI
◾ Azeri kelimesinin kökenine bakmadan önce tarihi boyutunu incelemek gerekir. Çünkü kelimenin etimolojik kökeni ile tarihi birbirinden ayrı düşünülemez.
◾ Tarihe baktığımızda Büyük Selçukluların Azerbaycan topraklarına gelmesi ile bu bölge Türk yurdu haline gelir. Oğuz boyundan olan Azerbaycan Türkleri bu toprakların hakim gücü olur.
Büyük Selçuklu Devleti
Türklerin Oğuz boyunun geniş bir coğrafyada kurmuş olduğu devlet.
Etimolojik ne demek?
Fransızca kökenli etimoloji sözcüğü, "köken bilimi ve köken bilgisi" manalarına gelmektedir.
RUSYA VE İRAN ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK
◾ Zamanla Azerbaycan toprakları, kuzeyde yer alan ve sıcak denizlere inme hayali kuran Rus Devleti'nin eline geçer. Rusların yaptıkları asimilasyon çalışmaları Azerbaycan Türklerine tarihteki en kötü günlerini yaşatır.
◾ Azerbaycan, İran ile sınır komşusudur. Bu bölgeyi işgal eden Ruslar bir zaman sonra İran ile birtakım anlaşmazlıklar yaşamaya başlarlar.
İran nerede?
İran Devleti, Güneybatı Asya'da yer alan bir ülkedir. Güneyde Basra Körfezi ve Umman Körfezi, kuzeyde ise Hazar Denizi ile çevrilidir.
Asimilasyon
Çoğunluğun düşüncelerini azınlık olan gruba kabul ettirmesi demektir. Bu kabul ettirme baskı uygulayarak gerçekleştirilir.
Azerbaycan Türklerinin atası: Zeynelabidin Tagiyev
TÜRKMENÇAY ANLATŞMASI İMZALANDI
◾ Azerbaycan Türklerinin dahili olmadan alınan bu karar, ilerde pek çok sıkıntıyı da beraberinde getirecektir. Antlaşma sonrası Azerbaycan'ın kuzeyi Ruslara, güneyi ise İran'a kalır.
◾ Bu çatışma Rusya ve İran'ın Türkmençay Antlaşması'nı imzalamasıyla sona erer. Sonuç olarak Azerbaycan'ın ikiye bölünmesi kararı alınır.
Türkmençay Antlaşması nedir?
Türkmençay Antlaşması, Rus İmparatorluğu ile Azerbaycan Türkleri olan Kaçar Hanedanlığı arasında 10 Şubat 1828 tarihinde imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.