Balkanların unutulmaz kahramanları: Yücelciler
Kahramanlar sadece destanlarda, hikayelerde olmaz. Onlar, milletin bağrından zuhur ederler. Makedonya Türkleri için büyük bir kahramanlık gösteren "Yücelciler", komünist rejime karşı Müslümanlığı, Türkçeyi ve hakikati savundular. Dört üyesi şehit edilen, yüzkerce gönüllüsü hapishanelere atılan Yücelciler, Balkan topraklarının öz evlatları, kahramanlık abideleriydi.
Giriş Tarihi: 31.08.2023
16:56
Güncelleme Tarihi: 19.08.2024
17:09
TEŞKİLATIN KURULUŞU
🔹 Gün geçtikçe azınlık statüsüne düşen Türkler, türlü türlü baskı ve saldırılara maruz kalmıştır. Kısacası 1912'den 1940'a kadar olan süreç Balkanlar'da yaşayan Türkler için epey zor geçmiştir.
🔹 Balkan topraklarında yaşadıkları haksızlıklara sessiz kalmak istemeyen Türkler kendi aralarında bir teşkilat kurarlar. Bu teşkilatın kurucusu Şuayb Aziz' dir. Daha sonra bu teşkilata; Ali Abdurrahman, Nazmi Ömer ve Adem Ali gibi önemli isimler de dahil olur.
Orta Asya'dan Balkanlar'a uzanan kültürel miras
NEDEN "YÜCELCİLER" TEŞKİLATI
🔹 Balkanlar'da bilhassa Makedonya'da yaşayan Türklerin bir kalkanı haline gelen bu teşkilat, "Yücelciler" adını taşımaktadır. Bu ismi bizzat topluluğun kurucusu Şuayb Aziz verir. Yıldırım Ağanoğlu ise "Yücel bir emir kipidir; saygı ve hayranlık duygularını da kapsayan ve yükselmeyi amaç bilen bir aksiyon parolasıdır.Yücel ya da maddi sembolleri olan akrtal, yıldızlar ve hilal Türklerin büyük değer verdikleri özgürlük içinde ahlak, fazilet, iman ve kamil insanlığa doğru yönelişi ifade eder." şeklinde aktarır.
🔹 Bu tanım minvalinde Yücel Teşkilatı , 1941 yılında Makedonya'da yaşayan ve azınlık durumunda olan Türklerin; dini, iktisadi, siyasi ve sosyal yaşamlarına dokunabilmek ve bir nebzede olsa faydalı olabilmek adına kurulmuş toplumsal bir hareketin sonucudur.
TÜRKİYE'YE YÜREKTEN BAĞLILAR
🔹 Diğer bilinen adıyla Yücelciler , aydın kimselerin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir topluluktur. Türkiye'ye ve Türklere yürekten bağlı olan bu teşkilata girerken, "Türklük, Türkiye Cumhuriyeti menfaatleri için gerekirse kanımın son damlasına kadar çarpışıp canımı vereceğim!" sözleri dökülür gönüllü tüm yüreklerden...
🔹 Altan Deliorman, Yücelciler için; "Ağır baskıya ve Arnavutlaştırma gayretine karşı Makedonyalı genç münevverler hem tepki olarak hem de savunma gayesi güderek kendi aralarında teşkilatlandılar." diyecektir.
🔹 Teşkilat ortaya çıktığında çok az kişi tarafından bilinse de ilerleyen süreçte 500 üyeye ulaşır . Fakat faaliyet gösteren yalnızca 50 faal üyesi bulunmaktadır.
Balkanlarda İslam nasıl yayıldı?
BALKANLARDA TÜRKÇE UNUTTURULAMAZ!
🔹 Teşkilat, Makedonyalı Türkler için büyük kazanımlar sağlar. Bunların başında elbette eğitim gelmektedir. Çünkü eğitimsiz kalan millet, kültür birikimini gelecek nesillere aktaramaz . Böylelikle Makedonya'da, Yücel Teşkilatı tarafından ilk Türk okulu olan "Tefeyyüz " açılmış olur.
🔹 Bu hareketi, Üsküp Radyosu'nda Türkçe olarak yapılan yayınlar ve Türkçe basım yapan "Birlik" adlı gazete takip eder. Birlik Gazetesi'nin amblemine çift minareli bir caminin konulması aynı zamanda dini değerlere verilen değeri ve önemi göstermektedir. Bu gazete zamanla geniş bir okur kitlesine ulaşarak Yücelciler'in adının daha çok duyulmasına vesile olmuştur.
DAVALARINI DERGİ VE GAZETELERDE DUYURDULAR
🔹 Yücelciler okur-yazar olmanın ötesindedirler, birçoğu aynı zamanda öğretmendir. Çıkardıkları Birlik Gazatesi ile Sesler ve Tomurcuk dergileri nde "davalarını insanlara en doğru şekilde" duyurmuşlardır.
🔹 Yaşanan bu gelişmeler, Makedonya yönetimini oldukça rahatsız eder. Türkçe yapılan yayınlar, Türklüğe dair kaleme alınan tüm yazılar bir suçmuşcasına gerekçe gösterilerek bunların cezaları istenir. Böylece 1947 yılının Ağustos ayında ilk tutuklanmalar başlar.
Türk kültürüyle harmanlanan Balkan edebiyatı