Batı'nın Balkanları ayrıştırma politikası
Yüzyıllar boyunca Osmanlı himayesindeki Balkanlar, yaşanan savaşlar sonucunda elden çıkar, Evlad-ı Fatihan toprakları öksüz kalır. Batılı devletler durumu fırsat bilir, bu coğrafyadaki milletlerin arasına fitne sokarak birbirinden ayırmaya çalışır. Bu anlayış sonucunda bir politika geliştirirler: Balkanlaşma. Bu politika, esasında farklı etnik gruplarını bir arada barındıran coğrafyaya açılmış savaştır. Peki, Balkanlaşma ya da diğer bir adıyla Balkanizasyon ifadesi neyi anlatmaktadır?
Giriş Tarihi: 24.02.2023
17:13
Güncelleme Tarihi: 17.07.2023
09:39
Sesli dinlemek için tıklayınız.
(X) *Fotoğrafta bir zamanlar Osmanlı topraklarına ait olan Arnavutluk'un Berat kentini görmektesiniz.
BALKANLARA İLK YERLEŞME
🔸 Türklerin Balkanlara ilk yerleşmesi 1261 tarihinde Selçuklu Sultanı Keykavus ile olur. Daha sonra Karesi Beyliği zamanında akınlar yapılsa da pek başarılı olunmaz.
🔸 Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti ise 1354 yılında Orhan Bey'in oğlu Süleyman Bey komutasındaki ordunun Gelibolu'ya ayak basması ile gerçekleşir.
🔸 1 Mart gecesi yaşanan şiddetli deprem sonucunda birçok yer gibi Gelibolu Surları da yıkılır. Bunu fırsat bilen Orhan Bey'in oğlu, fetih için harekete geçer. Çimpe Kalesi'ni ele geçirir. Böylece Balkanların kapısı Türklere tamamiyle açılmış olur.
(X) *Fotoğrafta bir zamanlar Osmanlı topraklarına ait olan Bosna Hersek Mostar kentini görmektesiniz.
🔸 Trakya yarımadasının fethedilmesiyle beraber 1365 yılında, Edirne Osmanlı'nın payitahtı olur.
🔸 1683 Viyana Kuşatması ile Osman'nın Balkanlardaki hakimiyet zayıflar. Ecdadımızın, 1821- 1913 yılları arasında Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı'nda yaşadığı yenilgiler sonucu Evlad-ı Fatihan toprakları öksüz kalır.
(X) Balkanlarda İslam nasıl yayıldı? Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişi...
(X) *Fotoğrafta bir zamanlar Osmanlı topraklarına ait olan Bulgaristan'ın Filibe kentini görmektesiniz.
BALKANLAŞMA
🔸 20. yüzyıl başlarında "Balkanlar " ismi bölge adı olmaktan çıkıp siyasal bir kavram haline gelir. Balkan kelimesinden türeyen Balkanlaşma sözcüğü, Balkanlardaki halkı ayrıştırma politikasına verilen isimdir.
🔸 "Balkan" gibi güzide bir kelimeden türeyen bu terim, Balkan Savaşları'ndan sonra vuku' bulur.
(X) *Fotoğrafta bir zamanlar Osmanlı topraklarına ait olan Makedonya'nın Matka Kanyonu'nu görmektesiniz.
🔸 Balkanizasyon (Balkanlaşma) terimi ilk olarak Alman sosyalistler tarafından ortaya atılır ve Avrupalılar tarafından Çarlık Rusya'ya sınırı olan Balkan devletleri için kullanılır.
🔸 Bu kavram, 1918 yılında imzalanan Brest- Litovsk Antlaşması ile bu coğrafyada bölücülüğü ifade etmek için resmi olarak kullanılmaya başlanır.
(X) *Brest- Litovsk Antlaşması
(X) Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyet ile Alman İmparatorluğu, Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan Krallığı arasında imlazanan antlaşmadır.
(X) Türk kültürüyle harmanlanan Balkan edebiyatı
(X) *Fotoğrafta bir zamanlar Osmanlı topraklarına ait olan Kosova'nın Prizren kentini görmektesiniz.
🔸 Balkanlaşma, bu bölgenin herhangi birinden gelmesi muhtemel askeri tehdidi ortadan kaldırmayı ve Balkan devletlerinin birbirlerine karşı düşmanca cephe almalarını sağlamayı, bir nevi bölünmelerini amaç edinen düşüncedir.
🔸 Balkanize anlayışını, farklı etnik gruplarını bir arada barındıran coğrafyaya açılmış bir savaş olarak görmek mümkündür.