Arama

Batı'nın Balkanları ayrıştırma politikası

Yüzyıllar boyunca Osmanlı himayesindeki Balkanlar, yaşanan savaşlar sonucunda elden çıkar, Evlad-ı Fatihan toprakları öksüz kalır. Batılı devletler durumu fırsat bilir, bu coğrafyadaki milletlerin arasına fitne sokarak birbirinden ayırmaya çalışır. Bu anlayış sonucunda bir politika geliştirirler: Balkanlaşma. Bu politika, esasında farklı etnik gruplarını bir arada barındıran coğrafyaya açılmış savaştır. Peki, Balkanlaşma ya da diğer bir adıyla Balkanizasyon ifadesi neyi anlatmaktadır?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

(X) *Fotoğrafta bir zamanlar Osmanlı topraklarına ait olan Bosna Hersek Mostar kentini görmektesiniz.

🔸 Trakya yarımadasının fethedilmesiyle beraber 1365 yılında, Edirne Osmanlı'nın payitahtı olur.

🔸 1683 Viyana Kuşatması ile Osman'nın Balkanlardaki hakimiyet zayıflar. Ecdadımızın, 1821- 1913 yılları arasında Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı'nda yaşadığı yenilgiler sonucu Evlad-ı Fatihan toprakları öksüz kalır.

(X) Balkanlarda İslam nasıl yayıldı? Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişi...

(X)*Fotoğrafta bir zamanlar Osmanlı topraklarına ait olan Bulgaristan'ın Filibe kentini görmektesiniz.

BALKANLAŞMA

🔸 20. yüzyıl başlarında "Balkanlar" ismi bölge adı olmaktan çıkıp siyasal bir kavram haline gelir. Balkan kelimesinden türeyen Balkanlaşma sözcüğü, Balkanlardaki halkı ayrıştırma politikasına verilen isimdir.

🔸 "Balkan" gibi güzide bir kelimeden türeyen bu terim, Balkan Savaşları'ndan sonra vuku' bulur.

(X) *Fotoğrafta bir zamanlar Osmanlı topraklarına ait olan Makedonya'nın Matka Kanyonu'nu görmektesiniz.

🔸 Balkanizasyon (Balkanlaşma) terimi ilk olarak Alman sosyalistler tarafından ortaya atılır ve Avrupalılar tarafından Çarlık Rusya'ya sınırı olan Balkan devletleri için kullanılır.

🔸 Bu kavram, 1918 yılında imzalanan Brest- Litovsk Antlaşması ile bu coğrafyada bölücülüğü ifade etmek için resmi olarak kullanılmaya başlanır.

(X) *Brest- Litovsk Antlaşması

(X) Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyet ile Alman İmparatorluğu, Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan Krallığı arasında imlazanan antlaşmadır.

(X) Türk kültürüyle harmanlanan Balkan edebiyatı

(X) *Fotoğrafta bir zamanlar Osmanlı topraklarına ait olan Kosova'nın Prizren kentini görmektesiniz.

🔸 Balkanlaşma, bu bölgenin herhangi birinden gelmesi muhtemel askeri tehdidi ortadan kaldırmayı ve Balkan devletlerinin birbirlerine karşı düşmanca cephe almalarını sağlamayı, bir nevi bölünmelerini amaç edinen düşüncedir.

🔸 Balkanize anlayışını, farklı etnik gruplarını bir arada barındıran coğrafyaya açılmış bir savaş olarak görmek mümkündür.

(X) *Fotoğrafta bir zamanlar Osmanlı topraklarına ait olan Üsküp Türk Çarşısı'nı görmektesiniz.

🔸 Bu politika Osmanlı'ya ait olan; Makedonya, Bulgaristan, Arnavutluk, Sirbistan, Bosna Hersek, Yunanistan, Romanya, Macaristan ve Hırvatistan topraklarında vuku bulur.

(X) Osmanlı'nın Balkanlar'da yaşayan 10 eseri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN