Arama

Batı'nın Balkanları ayrıştırma politikası

Yüzyıllar boyunca Osmanlı himayesindeki Balkanlar, yaşanan savaşlar sonucunda elden çıkar, Evlad-ı Fatihan toprakları öksüz kalır. Batılı devletler durumu fırsat bilir, bu coğrafyadaki milletlerin arasına fitne sokarak birbirinden ayırmaya çalışır. Bu anlayış sonucunda bir politika geliştirirler: Balkanlaşma. Bu politika, esasında farklı etnik gruplarını bir arada barındıran coğrafyaya açılmış savaştır. Peki, Balkanlaşma ya da diğer bir adıyla Balkanizasyon ifadesi neyi anlatmaktadır?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

(X) *Fotoğrafta bir zamanlar Osmanlı topraklarına ait olan Kosova'nın Prizren kentini görmektesiniz.

🔸 Balkanlaşma, bu bölgenin herhangi birinden gelmesi muhtemel askeri tehdidi ortadan kaldırmayı ve Balkan devletlerinin birbirlerine karşı düşmanca cephe almalarını sağlamayı, bir nevi bölünmelerini amaç edinen düşüncedir.

🔸 Balkanize anlayışını, farklı etnik gruplarını bir arada barındıran coğrafyaya açılmış bir savaş olarak görmek mümkündür.

(X) *Fotoğrafta bir zamanlar Osmanlı topraklarına ait olan Üsküp Türk Çarşısı'nı görmektesiniz.

🔸 Bu politika Osmanlı'ya ait olan; Makedonya, Bulgaristan, Arnavutluk, Sirbistan, Bosna Hersek, Yunanistan, Romanya, Macaristan ve Hırvatistan topraklarında vuku bulur.

(X) Osmanlı'nın Balkanlar'da yaşayan 10 eseri

  • 10
  • 10

(X) *Fotoğrafta bir zamanlar Osmanlı topraklarına ait olan Makedonya'nın Üsküp kentini görmektesiniz.

🔸 Balkanlar, yüzyıllar boyu medeniyetlerin uğrak noktası olmuştur. Roma ile başlayan tarihi serüven, çok uluslu Osmanlı Devleti'nin Balkanları himaye altına almasıyla daha da çeşitlenmesini sağlamıştır.

🔸 Batı Trakya'nın (Balkanların) homojen bir yapıya sahip olmaması, milliyetçilik akımından dolayı her ulusun kendi devletini kurmak istemesine sebep olmuştur. Bu durum aynı zamanda Balkan topraklarında kurulan devletlerin sonunu getirmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN