Barış Manço'nun şarkılarının zengin yönü
Barış Manço birbirinden güzel, anlamlı eserleri ile milletimizin gönlünde taht kuran müstesna bir isimdi. Müzisyen kimliğinin yanında büyük bir gezgin olan usta isim, yaşadığı devirde "dünyada en fazla ülkeyi dolaşan Türk vatandaşı" unvanına sahipti. Şarkılarında Anadolu kültüründen beslenen ve toplumsal mesajlar veren Manço, geniş kitlelere hitap etti.
Giriş Tarihi: 02.01.2023
16:31
Güncelleme Tarihi: 02.01.2023
17:11
◾ Barış Manço , döneminde meşhur ve popüler olmasına rağmen eserlerinde din dışı, ahlaka mugayir, toplumsal normlarımı za aykırı ifadeler kullanmadı.
◾ Onun şarkıları dini literatürümüzde bulunan, geleneğimizde yer alan pek çok motif ile doludur. Yaşam, ölüm, ahiret ve tevhid gibi meseleler Manço'nun şarkılarında tebarüz eden kavramlar dır.
Buyurun dostlar buyurun Halil İbrahim sofrasına! Daha çatal, bıçak, kaşık icat edilmemişken İsmail'e inen koç kurban edilmemişken
◾ Hz. İbrahim (AS) misafir ağırlamayı çokça önemseyen bir peygamberdi. Manço, Hz. İbrahim'in (AS) bereketli sofrası nı bu şarkı ile gençler arasında yaydı.
Türk sanat müziği meraklılarının bilmesi gereken terimler
Hele destur maşallah bu ne bolluk böyle Hele destur helalinden kazandıysan söyle Hele destur gözümüz yok Allah daha çok versin Ama paylaş, gel beni dinle, paylaşırsan sevaba girersin
◾ Şarkıları hızla toplumda yayılan Barış Manço , eserlerinde teşvik edici ifadeler kullanma gayreti içinde olur. Şarkı içerisinde yetim hakkına dikkat çeken Manço, paylaşmayı tavsiye etmiştir.
Bir gün olur devran döner Vade gelir yollar biter Zengin fakir burdan geçer Kara toprak ver yârimi
◾ Yol kavramı, Manço'nun hayatında ciddi şekilde yer kaplar. Şarkıda yol kavramı üzerinden dünyanın faniliğine vurgu yapan şarkıcı aynı zamanda teslimiyete dikkat çeker.
Tarihe damgasını vuran müzisyenlerle ilgili 20 ilginç bilgi
Dört kitaptan başlayalım istersen gel söze Orda öyle bir isim var ki kuldan öte kuldan ziyade Onu düşün ona sığın, o senden öte benden ziyade
◾ İnsanın içine çokça seslenen Barış Manço, Allah Teala'nın (CC)yüceliğine övgü de bulunduktan sonra insanın içinde bulunan güc e dolayısıyla da "vahdet-i vücud" öğretisine vurgu yapar.