Barış Manço'nun şarkılarının zengin yönü
Barış Manço birbirinden güzel, anlamlı eserleri ile milletimizin gönlünde taht kuran müstesna bir isimdi. Müzisyen kimliğinin yanında büyük bir gezgin olan usta isim, yaşadığı devirde "dünyada en fazla ülkeyi dolaşan Türk vatandaşı" unvanına sahipti. Şarkılarında Anadolu kültüründen beslenen ve toplumsal mesajlar veren Manço, geniş kitlelere hitap etti.
Giriş Tarihi: 02.01.2023
16:31
Güncelleme Tarihi: 02.01.2023
17:11
Hele destur maşallah bu ne bolluk böyle Hele destur helalinden kazandıysan söyle Hele destur gözümüz yok Allah daha çok versin Ama paylaş, gel beni dinle, paylaşırsan sevaba girersin
◾ Şarkıları hızla toplumda yayılan Barış Manço , eserlerinde teşvik edici ifadeler kullanma gayreti içinde olur. Şarkı içerisinde yetim hakkına dikkat çeken Manço, paylaşmayı tavsiye etmiştir.
Bir gün olur devran döner Vade gelir yollar biter Zengin fakir burdan geçer Kara toprak ver yârimi
◾ Yol kavramı, Manço'nun hayatında ciddi şekilde yer kaplar. Şarkıda yol kavramı üzerinden dünyanın faniliğine vurgu yapan şarkıcı aynı zamanda teslimiyete dikkat çeker.
Tarihe damgasını vuran müzisyenlerle ilgili 20 ilginç bilgi
Dört kitaptan başlayalım istersen gel söze Orda öyle bir isim var ki kuldan öte kuldan ziyade Onu düşün ona sığın, o senden öte benden ziyade
◾ İnsanın içine çokça seslenen Barış Manço, Allah Teala'nın (CC)yüceliğine övgü de bulunduktan sonra insanın içinde bulunan güc e dolayısıyla da "vahdet-i vücud" öğretisine vurgu yapar.
Sabret, gönül sabret, sakın isyan etme Bir gün elbet bitecek bu çile, isyan etme
◾ Sanatçı bu mısralarında, şarkıların genelinde sık sık karşımıza çıkan "isyan" kavramına bir atıfta bulunmuştur. Vermek istediği mesaj açık ve nettir. "İsyan etmenin insana hiçbir olumlu katkısının olmadığını aksine karşılaşılan zorluklara sabır etmenin gerekliliğini" anlatmak istemiştir.
Türk halk müziği ile özdeşleşmiş 10 çalgı türü
Barış isyan eyleme Yıllar akıp gidiyor Ömrümün sonbaharında Fazla vaktin kalmadı Giden geri dönmüyor Ömrümün sonbaharında
◾ Klasik Halk Edebiyatı'ndan sıklıkla beslenen Manço'nun eserlerinde fanilik, ahiret gibi temalar sıklıkla görülür. Burada ise Karacaoğlan'a bir atıf vardır.