Batı Sahra'da bir çöl hareketi: Yeşil Yürüyüş
Kırk sekiz yıl önce 350 binden fazla Faslı, Batı Sahra'nın içine doğru yürüyüşe geçti. "Yeşil Yürüyüş" olarak adlandırılan bu çöl hareketi, en uzun ömürlü Arap mücadelesiydi. Faslıları ve İspanyolları karşı karşıya getiren bu mücadele Uluslararası Adalet Divanı'nı harekete geçirdi. Peki, savaşsız bağımsızlık getiren "Yeşil Yürüyüş" emri nasıl verildi?
Giriş Tarihi: 15.12.2022
17:03
Güncelleme Tarihi: 15.12.2023
08:53
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Kral II. Hasan'ın radyo ve televizyonlarda yayınlanan yürüyüş çağrısı:
"Fas'ın kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına yeşile dönmeliyiz. Ey milletim! Çöldeki kardeşlerimize ulaşmak için nizam ve intizam içerisinde tek vücut olmalıyız. Yarın, Allah'ın izniyle yürüyüş başlayacak. Yarın Allah nasip ederse Batı Sahra topraklarına gireceğiz. Ve sonra kumlara dokunmak ve aziz milletimizin bir parçası olan bu toprağı öpmek isteyeceksiniz."
Yeşil Yürüyüş'ün gayesini dile getiren marş:
Allahu ekber! Allahu ekber! Allahu ekber! Allahu ekber! Ey çöl! Kral Hasan'ın sesi seni kendi dilinle çağırıyor. Sevincim! Vatanım! Senin toprağın artık özgür. Muradımız Yeşil Yürüyüşü tamamlamaktır. Allah! Allah! Allah! Allah! Bu bir milletin oğullarının ve kızlarının yolculuğudur. Sloganı barış ve sevgi olan bu yürüyüşü izleyeceksin. Allah! Allah! Allah! Allah!
***
Allah'ın kitabını taşımaktayız, doğru yol üzerineyiz. Çöldeki kardeşlerimiz bizden merhamet bekliyor. Çölün kapıları oraya gidenlere açıktır. Çöle yürüyüşümüz lehimize neticelenecektir. Vatanımızın geleceğinde emniyet ve selamet var, Savaşsız, silahsız, zamanın mucizesiyle. Allah! Allah! Allah! Allah!
◾ Kralın ulusa seslenişinin ardından binlerce Faslı, askeri birlikler eşliğinde ülkenin güney sınırına taşındı. Takvimler 6 Kasım 1975'i gösterdiğinde yüzde 10'u kadın olmak üzere 350 binin üzerinde silahsız sivil ve 20 bin asker, Tarfaya şehrinde toplanmış vaziyetteydi.
◾ Halk yürüyüşe katılmak için o kadar istekliydi ki, gönüllüler kurrayla belirleniyordu. Örneğin, Oujda için 1500 kişilik kontenjan açılmıştı, ancak başvuru sayısı 11 bin 832 idi.
◾ Aynı durum Chaounen, Agadir ve Rabat için de geçerliydi. Rabat'a 10 bin kota koyulmuştu ancak gönüllü sayısı 20 bini aşmıştı.
🔸 Yürüyüşe katılamayan fabrika işçileri ve şirket çalışanları, fedakar halk için sardalya ve ton balığı konservası başta olmak üzere lojistik destek sağladılar. Ayrıca Fas Krallık Futbol Federasyonu, 2 ile 6 Kasım arasında oynanan oyunlar için satılan biletlerin kazancıyla yürüyüşü fonladı.
🔸 Ünlü şarkıcı Jil Jilala yürüyüşün şerefine al-Ayun (Gözlerim) adını verdiği bir şarkı kaydetti. Fas radyoları sıklıkla bu şarkıyı çaldı.
◾ Yürüyüşe katılan halkın tek silahı, bayraklarıydı. Ayrıca, başlarında yeşil sarıkları, ellerinde kralın posterleri ve mushaflar vardı.
◾ Yürüyüş Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Katar delegeleri ile Umman, Sudan, Gabon ve Senegal sultanları ve İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreterliği tarafından destekleniyordu.
◾ O sırada İspanyol askeri birlikler Batı Sahra'ya konuşlanmıştı. Ancak Faslı protestocuların üzerine ateş açmamak için emir almışlardı. Öte yandan İspanyol donanması, Fas kara sularına doğru harekete geçirilmişti.
◾ İspanyollar bir süre sonra çölün büyük bir bölümüne mayın yerleştirdiklerini itiraf ettiler. Ama Faslılar mücadelelerinden vazgeçmiyorlardı.
◾ İspanya daha sonra Batı Sahra'daki sömürgeci faaliyetlerini sona erdirmek amacıyla ve bu bölgenin yönetimini Fas'a teslim ederek Madrid Kriterleri'ni imzaladı.
◾ Fas barışçıl bir protestoyla İspanya'nın işgalinden kurtuldu . 28 Şubat 1976'da, Layon'da Fas ulusal bayrağı göndere çekildi. Ancak Polizario halkı bu anlaşmaya itiraz etti. Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti olarak tanınarak Fas'tan bağımsızlık talebinde bulundu. Bunun üzerine bir çatışma patlak verdi.
( X) Fas'ın yarım kalmış tarihi