Batılı seyyahların gözüyle Osmanlı'da temizlik
Osmanlı temizlik konusunda Avrupa'da bir benzerine rastlanmayan hamamlar yaparken, Avrupalılar yıkanmayı günah sayıyordu. İmparatorluğun hijyen tarihi, salgın hastalıklarla mücadele eden Avrupa ülkeleri için dünyaya örnek olacak şekilde gelişti. Osmanlı'nın su ve temizlik ile bu kadar yakından ilgilenmesi, "Temizlik, imandandır!" düsturundan geliyordu. İşte ecdadımıza hayran kalan Batılı seyyahların gözünden temizlik...
Giriş Tarihi: 07.05.2020
14:34
Güncelleme Tarihi: 19.06.2022
10:56
"TÜM CAMİLERDE ÇEŞMELER VARDIR"
"Müslümanlar camiye girmeden önce yıkanmak ve temizlenmek zorunda olduklarından, tüm camilerin çevresinde çeşmeler bulunmaktadır. Kutsal saydıkları bu alanda sergiledikleri sofuluk gerçekten takdire şayandır; girdikleri andan itibaren son derece dikkatli davranırlar."
Le Brun
"HER HAFTA EVLERDE TEMİZLİK YAPILIR"
"Türk evlerinde temizlik azami derecededir. Döşeme tahtaları halılar ve Mısır hasırlarıyla kaplıdır. Pabuçlarla kunduraların merdiven önüne bırakılması adettir. Bu yüzden odalarda, sofalarda çamurlara ve ayak izinlere rastanlamaz."
Thomas Thornton
"Türkler, Avrupa'da ekseriyetle tesadüf edildiği gibi, insanların yemek yedikleri yahut yıkanıp temizlendikten sonra tekrar yiyecekleri kaplarda köpeklerin yemesine müsaade etmezlerdir. Frenklerin bu hali, sık sık caiz görmelerinden dolayı onlardan köpekler diye bahsedilirdi. Çünkü Avrupa'da köpeklerin de kullanmış oldukları kaplarla yemek getirilirdi."
Josephus Grelot
"YEMEKTEN ÖNCE VE SONRA ELLER YIKANIR"
"Türklerin mutfakları çok temizdir. Gerek sofra takımları gerekse yemekleri azami nispette tertemizdir. Önünüze sıcak suyla sabun getirirler. Büyüklerin konaklarında ya gül suyu ya da güzel kokulu başka bir su da ikram edilir."
Jean Baptiste Tavernier
"YEMEĞE BESMELE İLE BAŞLANIR""
"Türkler, inançları gereği yemekten önce besmele ile, yemekten sonra şükür Allah ve birbirlerine de afiyet olsun derler."
Henry John Van Lennep